جوان آنلاین: بخش بهداشتودرمان، نقش بسزایی در توسعه یافتگی جوامع از طریق تأمین سلامت افراد هر جامعه دارد و میتواند اثرات اجتماعی و اقتصادی زیادی بر زندگی شهروندان داشته باشد. در شرایطی که اکثر استانهای ایران نیازمند تأمین تجهیزات و امکانات بهداشتی و ساخت بیمارستان هستند، در تعدادی از استانها مثل سمنان، گیلان و آذربایجانشرقی هم اتفاقات خوبی رقم خورده و گامهای بلندی در جهت رسیدن به توسعهیافتگی در زمینه بهداشت و سلامت برداشته شده است.
رسیدگی به وضعیت استانها و تأمین نیازها و امکانات آنها در زمینه بهداشت و درمان علاوه بر تضمین سلامت شهروندان، یکی از شاخصهای توسعهیافتگی کشور به شمار میآید. موضوعی که چند سالی است در دستور کار متولیان امر قرار گرفته و حالا اکثر استانها سعی میکنند، کاستیهای خود را در عرصههای مختلف بهداشت و درمان و سلامت مرتفع سازند. سمنان که به عنوان یکی از استانهای توسعه یافته در زمینه بهداشت و درمان است، در تلاش است تا یک باند جدید برای فرود بالگردهای اورژانس خود احداث کند. در همین رابطه، رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان از احداث باند جدید ویژه فرود بالگرد اورژانس با هدف پوشش بهتر امداد هوایی خبر داده و میگوید: «این باند در محوطه بیمارستان کوثر سمنان راهاندازی میشود.»
کامران قدس با بیان اینکه این باند فرودگاهی تا اردیبهشت و خرداد سالجاری راهاندازی میشود، ادامه میدهد: «هزار متر مربع پد بالگرد اورژانس در این طرح ساخته خواهد شد. این پد در لایههای مختلف سنگریزه، بتن و... پیشرفت خوبی داشته است. برای ادامه کار باید آشیانه و شیلتر مورد نیاز بالگرد نیز در این محوطه ایجاد شود که اقدامات اولیه برای این طرح در دست اقدام است.» وی با اشاره به اینکه طراحی این شیلتر هم انجام شده و شرکت مشاور طرح آن را نهایی کرده است، توضیح میدهد: «امیدواریم بتوانیم این شیلتر را هم در آینده نزدیک عملیاتی کنیم. با توجه به قرارگیری سمنان در کریدور اصلی تهران - مشهد و حجم عظیم عملیات اورژانسی و بروز تصادفات و سوانح، نیاز است این پد بالگرد امدادی و اورژانس به مجموعه اورژانس هوایی سمنان افزوده شود.» رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان، با بیان این که این طرح قدرت عملیاتی اورژانس هوایی سمنان را افزایش میدهد، میگوید: «ارتقای کیفی و کمی خدمترسانی در سوانح به وسیله بالگرد اورژانس از جمله محورها و اهداف این طرح است.» قدس، با بیان اینکه ۸۰میلیاردریال هزینه پد بالگرد اورژانس بیمارستان کوثر سمنان شده است، تصریح میکند: «راهاندازی این باند فرود بالگرد اورژانس میتواند به ما در ارائه خدمات بالگرد اورژانس هوایی در سمنان کمک شایانی کند.» به گفته این مسئول، یک پد بالگرد دیگر هم در سمنان وجود دارد که بالگرد اورژانس از آن پرواز میکند. ضمن اینکه در طول تعطیلات نوروزی، بالگرد اورژانس هوایی سمنان توانست با ۱۴سورتی پرواز، ۲۲مصدوم تصادفات جادهای را به بیمارستان منتقل کند.»
روزهای پایانی ساخت بیمارستان جنرال رشت
گیلانیها هم در حال توسعه امکانات بیمارستانی خود جهت ارائه بهتر خدمات درمانی هستند و در همین راستا، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان از پیشرفت ۹۲درصدی بیمارستان جنرال رشت خبر میدهد که تجهیزات آن با اعتبار ۸۰۰ میلیاردتومان خریداری شده است.
محمدتقی آشوبی با اشاره به شاخصهای زیرساختی حوزه درمان گیلان میگوید: «ارتقای شاخصهای زیرساختی سلامتمحور گیلان در دستور کار علوم پزشکی استان قرار دارد.» وی با اشاره به پیشرفت خوب بیمارستان جنرال رشت تصریح میکند: «راهاندازی بیمارستان ۴۲۰ تختخوابی جنرال رشت از مطالبات دیرینه و به حق مردم گیلان است.» آشوبی با اشاره به اینکه روند احداث بیمارستان جنرال رشت دربازه زمانی طولانی نیمهکاره رها شد، میگوید: «احداث این بیمارستان سالها با مدیریت ساخت مسکن و شهرسازی نیمه کاره رها شده بود، با ورود مستقیم دانشگاه علوم پزشکی گیلان، به این پروژه و پیگیری مداوم، کمک و تسریع در جذب اعتبار و راهاندازی مجدد ساختوساز در آن به یک قدمی بهرهبرداری رسیده است.» وی با بیان اینکه بیمارستان ۴۲۰تختخوابی رشت نیاز مبرم گیلان است، میافزاید: «با افتتاح این بیمارستان بخشی از دغدغههای مردم گیلان در حوزه درمان و سلامت کاهش پیدا میکند.» رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به اخذ مجوز هزارو۷۰۰ نیروی کادر درمان برای استان میگوید: «از این تعداد، هزار نفر برای بیمارستان جنرال رشت از طریق آزمون جذب میشوند.» آشوبی از خریداری تجهیزات و امکانات بیمارستان جنرال رشت خبر داده و اضافه میکند: «برای تکمیل و اتمام پروژه بیمارستان ۴۲۰ تختخوابی جنرال رشت بیش از ۷۰۰میلیارد تومان اعتبار نیاز است.»
افتتاح بخش جدید مراقبتهای ویژه کودکان
افتتاح بخش جدید مراقبتهای ویژه کودکان (PICU۲) در بیمارستان کودکان زهرا مردانی آذری تبریز، بیانگر نگاه بلند آذربایجانیها برای ارائه خدمات بهتر درمانی است. دکتر محمد برزگر، رئیس بیمارستان، با اشاره به راهاندازی این بخش، میگوید: «بخش جدید PICU۲ با ظرفیت ۲۰تخت برای ارائه خدمات تخصصی به کودکان بدحال طراحی شده است.» وی ضمن قدردانی از زحمات و حمایتهای خیرین ادامه میدهد: «با افتتاح این بخش، مرکز ظرفیتها برای ارائه خدمات مراقبتهای ویژه به شکل قابل توجهی افزایش یافته و پاسخگویی به نیازهای درمانی کودکان نیازمند مراقبت ویژه خواهد شد.»
در مورد حال و روز بهداشت و درمان و میزان تجهیزات و ساختمانهای بیمارستانی در استانها، چندی قبل گزارشی از نتایج یک مطالعه منتشر شدکه نشان میداد شش استان کشور به لحاظ دسترسی به امکانات بهداشتی و درمانی در شرایط کاملاً توسعه نیافته قرار دارند.
استانهای البرز، قم، کردستان، لرستان، آذربایجان شرقی و هرمزگان در شرایط توسعه نیافته به لحاظ دسترسی به امکانات بهداشتی و درمانی قرار دارند و این در حالیست که استانهای خوزستان، تهران، آذربایجان غربی، قزوین، گیلان و مازندران در شرایط نسبتاً توسعه نیافته قرار دارند. این مطالعه استانهای کرمانشاه، اردبیل، گلستان، همدان، بوشهر، سیستانوبلوچستان در حالت نیمه توسعه یافته، استانهای کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحالوبختیاری، خراسانشمالی، فارس، کرمان و مرکزی در شرایط نسبتاً توسعه یافته و استانهای یزد، خراسان جنوبی، سمنان، ایلام، زنجان، خراسان رضوی و اصفهان در شرایط توسعه یافته قرار دارند. استان یزد از بالاترین میزان توسعه یافتگی و استان هرمزگان در پایینترین میزان امکانات به لحاظ بهداشتی و درمانی قرار دارند. بر اساس این پژوهش برخی استانها در زمینههای بهداشت و درمان در حال رشد هستند، مانند استانهای سیستانوبلوچستان و کرمان که در گذشته از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده و با رشد سطح بهداشت و درمان، ارتقای رتبه داشته و در بین استانهای نیمهتوسعه یافته و نسبتاً توسعه یافته قرار گرفتهاند.