کد خبر: 1290034
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۰
کاهش شدید تولید برق و آغاز خاموشی‌ها در همین ابتدای سال، خبر از خاموشی‌های گسترده در سراسر کشور دارد
بهناز قاسمی
جوان آنلاین: قطع برق در تهران و سایر شهرستان‌ها از شامگاه یک‌شنبه، بار دیگر در صدر اخبار قرار گرفت و اعلام جداول خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده، نشان‌دهنده ادامه‌دار بودن بحران تأمین برق در کشور است. مشکلاتی که از پاییز گذشته آغاز شده و همچنان ادامه دارد، باعث شده است خاموشی‌ها به یک مشکل مستمر تبدیل شود. در این میان، اختلافات میان وزارت نیرو و نفت بر سر کاهش عرضه سوخت به نیروگاه‌ها و کاهش تولید برق، بار دیگر بر مشکلات افزوده و وضعیت را پیچیده‌تر کرده است. سخنگوی وزارت نیرو در توضیح علت خاموشی‌ها اعلام کرد مهم‌ترین دلایل این بحران، عدم‌امکان استفاده از ظرفیت کامل نیروگاه‌های برقابی به دلیل خشکسالی، تعمیرات اساسی به تأخیر افتاده واحد‌های حرارتی و همچنین خروج از مدار نیروگاه اتمی بوشهر به دلیل لزوم سوخت‌گذاری است. اینکه جناب سخنگو خارج شدن نیروگاه بوشهر از مدار را از جمله علل خاموشی‌ها عنوان می‌کند، یعنی وزارت نیرو مجدداً در حال دادن آدرس غلط است چراکه ظرفیت تولید برق این نیروگاه هزار مگاوات است، در حالی که مصرف روزانه برق در کشور بیش از ۷۰‌هزار مگاوات برآورد شده است، بنابراین هزار مگاوات در مقابل ۷۰‌هزار مگاوات خیلی رقم سنگینی نیست که آن را از علل خاموشی‌ها ذکر کنیم!
 
وزارت نیرو از مردم خواسته است در مصرف برق صرفه‌جویی کنند و به‌طور ویژه به‌دنبال فعال‌سازی بخش‌هایی از نیروگاه‌های تجدیدپذیر است، اما واقعیت این است که با وجود این تلاش‌ها، ناتوانی در تأمین برق همچنان ادامه دارد و بحران برق در کشور به یک معضل جدی تبدیل شده است. 
از سال۱۳۹۷ به بعد، واگرایی در بخش تأمین و مصرف برق به وجود آمد که این امر سال به سال افزایش یافت. از یک سو عدم‌سرمایه‌گذاری برای احداث نیروگاه در هشت ساله دولت تدبیر، از سوی دیگر افزایش استخراج رمز ارز‌ها و افزایش میزان مصرف برق در سال‌های پایانی دهه ۹۰ تأمین برق را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرد. متأسفانه در این سال‌ها به جای تدبیر ویژه برای رفع مشکل این وزارتخانه با قطع برق صنایع در نیمه نخست سال، برق خانگی را تأمین کرده است تا اینکه در سال گذشته ناترازی تولید و مصرف به ۶‌هزارو ۸۰۰ مگاوات رسید. 
معاون وزیر نیرو در امور برق در این خصوص می‌گوید: تا یکی‌دو سال گذشته، تولید همواره دنباله‎رو مصرف بوده است، به صورتی که مصرف سالانه افزایش می‌یافت و به همان میزان درصدد بودیم این افزایش مصرف را به گونه‌ای پاسخ دهیم. سال گذشته ظرفیت تأمین و تولید متناسب با رشد مصرف پاسخگو نبود. با توجه به شاخص‌های مختلف از جمله رشد جمعیت و رفاه اجتماعی، رشد مصرف به شکلی بود که به هیچ صورت افزایش ظرفیت تأمین پاسخگوی این نیاز نبود. همایون حائری می‌افزاید: اکنون اگر بخواهیم ۶ هزارو۸۰۰ مگاوات را در بخش مصرف تأمین کنیم، باید ۱۱‌هزار مگاوات نیروگاه احداث کنیم. امروز هیچ کشوری را نمی‌توان یافت که ۱۱‌هزارمگاوات نیروگاه حرارتی احداث کند، از این رو باید بر مقوله مدیریت مصرف نیز متمرکز شویم. 
 
 افزایش ظرفیت به زمان و سرمایه‌گذاری نیاز دارد 
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با اشاره به برنامه‌های جامع وزارت نیرو برای توسعه ظرفیت‌های نیروگاهی اظهار می‌دارد: اکنون در خصوص نیروگاه‌های حرارتی برنامه‌هایی پیش‌بینی شده است تا ظرفیت‌های جدید وارد مدار شود، اما پیشبرد این مهم نیازمند زمان و سرمایه‌گذاری است. حائری در ادامه با بیان اینکه فاصله ۱۰‌هزار مگاواتی بین تولید و مصرف را نمی‌توان یک‌ساله پاسخ داد و از میان برداشت، تأکید می‌کند: میانگین ظرفیت جدید نیروگاهی کشور از سال ۱۳۶۹ تاکنون سالانه برابر با ۲ هزار مگاوات بوده است. توسعه نیروگاه‌های حرارتی در حال انجام است، اما نیازمند سرمایه، زمان و تأمین سوخت نیروگاهی است. تجربه سال گذشته در مورد تأمین سوخت نیروگاهی را می‌توان در این زمینه یادآور شد. اینکه صرفاً بر توسعه نیروگاه‌های حرارتی متمرکز شویم، به هیچ عنوان پاسخگوی این نیاز نخواهد بود. 
وی می‌گوید: امید است از تابستان امسال و تابستان سال‌های آینده نیروگاه‌های تجدیدپذیر به کمک نیروگاه‌های حرارتی بیایند. نکته مهم اینکه زمان به مدار آمدن این دست از نیروگاه‌ها سریع‌تر از نیروگاه‌های حرارتی است. مصرف، خط مقدم کنترل و کاهش ناترازی موجود در صنعت برق در سال‌های نخست است، پیشبرد این مهم نیازمند مدیریت و اقدام جهادی است. وی همچنین از آماده‌سازی ۳۶بسته مدیریت مصرفی در حوزه برق برای نخستین بار خبر می‌دهد و می‌گوید: این ۳۶بسته مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرد تا برنامه آن اجرایی شود، این نسخه متناسب با شرایط فعلی کشور تهیه شده است. 
 
 دلایل کاهش شدید تولید برق در بهار و تابستان
مصطفی رجبی‌مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور در واکنش به قطعی برق برخی مناطق شهر‌های کشور در شامگاه یک‌شنبه و عدم‌اطلاع‌رسانی عمومی از مردم عذرخواهی کرد. وی در مورد دلایل کاهش تولید برق می‌گوید: در سال جاری به دلیل خشکسالی، امکان استفاده حداکثری از ظرفیت تولید نیروگاه‌های برقابی را نداریم. امسال نسبت به سال گذشته، تنها از یک‌سوم ظرفیت تولید برق نیروگاه‌های برقابی می‌توانیم استفاده کنیم، علاوه بر آن بخشی از تعمیرات نیروگاه‌ها که در سال گذشته به دلیل محدودیت‌هایی که در سوخت داشتیم، به سال جاری موکول شد. 
به گفته رجبی‌مشهدی این نیروگاه‌ها حتماً باید تعمیرات اساسی بشوند، زیرا حدود ۳۰درصد از نیروگاه‌های کشور عمر بالایی دارند، حتماً این تعمیرات لازم است که انجام شود. 
سخنگوی صنعت برق تأکید می‌کند: یکی دیگر از اقداماتی که صورت گرفت، این بود که برای اینکه تولید برق نیروگاه اتمی را در تیر و مرداد داشته باشیم، عملیات تعویض سوخت این نیروگاه را از مدار خارج کردیم، تا ان‌شاءالله بتوانیم از ظرفیت نیروگاه اتمی هم در تیر و مرداد استفاده کنیم. این دلایل منجر شد ظرفیت تولید برق پاسخگوی میزان مصرف نباشد، همین جا لازم می‌دانم توضیح دهم که رشد مصرف برق کشور در این دوره ابتدایی سال، بیش از ۶درصد بوده که رقم ۶درصد عدد بسیار بزرگی است. 
سخنگوی صنعت برق از صنایع بزرگ درخواست می‌کند، آنهایی که نیروگاه دارند، نیروگاه‌شان را در مدار تولید قرار دهند، این کار کمک به شبکه سراسری خواهد کرد و می‌تواند بخش تولید صنعت را در حداکثر خودش قرار دهد، با این تولیدی که صورت می‌گیرد، بخشی از ناترازی رفع می‌شود. 
 
 انتشار جداول خاموشی در نقاط مختلف کشور
از صبح دیروز جداولی در فضای مجازی به عنوان جداول خاموشی‌ها منتشر شد که اغلب مربوط به یک‌نقطه از کشور و جداول قدیمی بودند، اما ساعتی نگذشت که جداول جدید بارگذاری شد و سایت‌های شرکت‌های توزیع برق در نقاط مختلف کشور جداول خاموشی‌های استان خود را برای روز جاری منتشر کردند. اینکه چه بخشی از کشور دچار خاموشی‌ها شده؟ جداول خاموشی در چند استان صادر شده و میزان کسری برق شبکه چه میزان است و چه زمانی رفع می‌شود؟ سؤالات بی‌جوابی است که هنوز پاسخ مشخصی برای آنها یافت نشده است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار