جوان آنلاین: بوشهر به خاطر ظرفیتهای بیشمارش در حوزه نفت و انرژی و گاز و پتروشیمی و همچنین کشاورزی و تولید خرما در کنار صنعت دریانوردی و شیلات میتواند یکی از قویترین استانها در تولید اشتغال باشد. بر همین اساس، در ادامه سفرهای استانی رئیسجمهور، حالا بوشهریها منتظر هستند تا رئیس دولت چهاردهم سری به آنها بزند و با دستورات و مصوباتی که برجای میگذارد، بخشی از مشکلات مردم را رفع و چرخ اقتصاد را در این منطقه به حرکت دربیاورد.
اتصال به دریا بزرگترین موهبتی است که نصیب بوشهر شده و موقعیت ویژهای برایش فراهم آورده است؛ ضمن اینکه این منطقه در حوزه تولید و پالایش نفت، گاز و پتروشیمی هم در کشور سرآمد است. جایگاه بوشهر در زمینه شیلات و کشاورزی جالب است. کسب مقام نخست به دلیل تولید ۶۸ درصدی میگوی پرورشی و کسب رتبه دوم تولید خرما بسیار حائز اهمیت است. رتبه نخست تولید گاز سبک و تولید بیش از نیمی از گاز کشور، این استان را به پایتخت انرژی ایران تبدیل کرده است.
قرار است روز پنجشنبه رئیسجمهور به همراه هیئت دولت به بوشهر سفر کند و بر همین اساس از عمده مطالبات مسئولان و مردم این استان از دکتر پزشکیان و دولت چهاردهم میتوان به احداث راهآهن، ساخت آزادراه بوشهر به شیراز، فعال کردن حوزه صنعت، تعویض و اجرایی ساختن وضع زیرساختهای شهری از جمله مبلمان، تأمین آب شرب و کشاورزی و نخیلات با تسریع در احداث سدهای دالکی و تخصیص ۲ درصد بودجه نفت، رفع بیکاری و تحقق مسئولیتهای اجتماعی صنایع به خصوص انرژی اشاره کرد.
مصوباتی که میتواند کارگشا باشد
ارسلان زارع، استاندار بوشهر معتقد است: «برخی از مطالبات مردمی از جمله راه آهن بوشهر - شیراز دیرینه است که باتوجه به اعتبار ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی مورد نیاز در کوتاه مدت امکان اتمام ندارد. اگر در هر کدام از دولتهای قبلی ۶۰ کیلومتر از مسیر راه آهن بوشهر - شیراز بهرهبرداری شده بود این مطالبه مردمی به سامان میرسید. همچنین در این سفر برای پنج بیمارستان، جاده ارتباطی دالکی - کنارتخته، پنج سد، بنادر، انرژی و آب مصوبات خوبی پیشبینی شده است.»
مدیرعامل انجمن خرمای استان بوشهر با تأکید بر اینکه خرما به عنوان دومین محصول استراتژیک استان در زمینه کشاورزی است و بسیاری از مشاغل به آن وابسته است و حدود ۱۸هزار بهرهبردار داریم که ۸٠ هزار شغل به طور غیرمستقیم ایجاد کرده و به این صنعت وابستگی دارند، گفت: «در سال به طور متوسط حدود ۶ تا ۷ هزار میلیارد تومان گردش مالی حاصل از خرماست. همچنین در استان بوشهر حدود ۳۷ تا ۴٠ درصد این محصول صادرات میشود که از بعد ارزآوری هم بسیار مهم است.»
ندیر پورجم ادامه داد: «کشاورزان و فعالان این عرصه در کنار نخلداران بوشهری هم مشکلات و درخواستهایی دارند. نخست به روزرسانی نکردن زیرساختهای باغات از قبیل سیستمهای آبیاری و فراهمآوری زیرساختهای متناسب با مسئله غذادهی و بهداشت باغ و تبدیل این امر به رویه و الگوی باغداری که عموم باغداران و کشاورزان با سیستمهای نوین آبیاری و غذادهی بتوانند باعث ارتقای شاخص بهرهوری شوند.»
صنعت صید در تور مشکلات
بدون تردید صرف نظر از ظرفیتهای متعدد بوشهر در حوزه نفت و گاز و سایر جاذبههای طبیعی و تاریخی، موضوع دریا، دریانوردی، صید و صیادی میتواند به عنوان یک مؤلفه اصلی در توسعه استان به شمار آید، زیرا یک چهارم از جمعیت استان از طریق صید و صیادی و صنایع وابسته به آن ارتزاق و معیشت میکنند و از سوی دیگر از ۱۰ شهرستان، هشت شهرستان آن ساحلی و دریایی و شیلاتی است و همین امر جایگاه اقتصاد و اشتغال در امر دریا و دریانوردی و صید و صیادی را معرفی و بیان میکند. بنا بر آمارهای موجود در گستره استان بوشهر فعالیت هزار و ۴۸۰ قایق، ۵۴۷ لنج و ۲۱ فروند کشتی صیادی رزق و روزی حدود ۴۵ هزار نفر صیاد را فراهم کرده است تا از سخاوت دریا، هم توشهای برای خانواده بردارند و هم با صیدشان سفره هموطنان خود را از برکت الهی مزین کنند.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی صیادی استان بوشهر گفت: «این روزها، روزگار برای جامعه صیادان استان بوشهر چندان روی خوشی ندارد و به مانند بیمار رو به موتی میماند که اگر اورژانسی به دادش نرسیم شانسی برای حیات مجدد نخواهد داشت، زیرا هزار و یک مشکل ریز و درشت پیش و پای صیادان و ماهیگیران زحمتکش و بیادعای این خطه وجود دارد.»
محمد کارگر توضیح داد: «یکی از مهمترین مشکلات جامعه شریف صیادی بوشهر و استانهای همجوار کاهش شدید ذخائر و منابع دریایی همانا آبزیان به عنوان انفال و ثروت ملی و پشتوانه معیشتی و شغلی مرزنشینان و صیادان است و این امر ناشی از عوامل متعدد زیست محیطی و لرزه نگاریها و اکتشافات پیدرپی و متعدد نفت و گاز در بستر دریا و تخریب گسترده زیستگاهها و چراگاهها و همچنین برهم خوردن اکوسیستم دریایی شده است. همچنین ورود فاضلابهای شهری و خانگی و پسابهای صنعتی و تخلیه آب توازن کشتیهای غول پیکر حامل نفت و گاز و مواد شیمیایی در دریا که چند سال قبل باعث آفت کشند قرمز و تأیید شد، موجب قتل عام قطعات زیادی از آبزیان به عنوان پشتوانه معیشتی و شغلی صیادان و مرزنشینان ما شد و همچنین افزایش بهرهبرداران و گستردگی ابزار و ادوات صیادی همه از عوامل کاهش شدید ذخایر و منابع دریایی است و اینکه هماکنون در عرصه صید و صیادی ما در بحران به سر میبریم.»