جوان آنلاین: حدود یک دهه است ایران تنها از هواپیمایی داخلی برای جابهجایی زائران در حج تمتع استفاده میکند، اینک رئیس سازمان حج و زیارت اعلام کرده است در حج امسال بخشی از پروازها با ایرلاین عربستان سعودی انجام میشود. در حجهای گذشته و همچنین در عمره ۱۴۰۳ تأخیرهای طولانی در پروازها که گاه تا ۱۲ ساعت کشید، باعث شد سازمان حج و زیارت بخشی از زائران را با یک ایرلاین خارجی جابهجا کند.
تا نیمههای دهه ۹۰ حدود ۵۰ درصد جمعیت حجاج ایرانی در توافقی دوطرفه میان ایران و عربستان، با ایرلاین سعودی جابهجا میشد، اما در سالهای واپسین با توجه به تغییر سطح روابط دو کشور و اعمال محدودیتهایی از سوی عربستان در پروازها و همچنین تفاوت نرخ بلیت صندلی ایرلاین سعودی، جابهجایی زائران ایرانی فقط با هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران انجام میشد. در سالهای اخیر با تغییر شرایط دو کشور، سعی شد ایرلاینهای داخلی دیگری از جمله ماهان و معراج در حج تمتع به کار گرفته شوند که عربستان با عنوان تحریم و طرح مسائل فنی (بنا بر اظهارات مقامات هواپیمایی ایران)، مجوز پرواز این ایرلاینها را صادر نکرد.
سازمان حج و زیارت در یک سال گذشته با توجه به تأخیرهای طولانیمدت و برخی مشکلات فنی در پروازهای عمره و حج، و با توجه به ضرورت مدیریت زمان و هزینه پروازها و کاهش مدت زمان سفر به ویژه در حج تمتع، بارها از ضرورت بهکارگیری شرکت هواپیمایی عربستان سخن گفته بود و در دی ماه ۱۴۰۳ نیز اعلام کرد که از هواپیمایی کویت (جزیره ایرویز) برای انتقال بخشی از زائران ایران، کمک گرفته است. سازمان حج و زیارت اکنون به طور رسمی اعلام کرده است که انتقال زائران ایرانی را فقط با ایرلاین ایرانی انجام نمیدهد.
علیرضا بیات، رئیس سازمان حج و زیارت در همایش منطقهای حج تمتع ۱۴۰۴ که در اصفهان برگزار شد، گفت: در حج امسال بخشی از پروازها از طریق ایرلاینهای داخلی و برخی پروازها با ایرلاین سعودی انجام میشود.
وی افزود: جداول پروازی برای انتقال زائران به مدینه و جده تنظیم شده و رایزنی برای بهرهمندی از فرودگاه طایف نیز صورت گرفته که در صورت تحقق این موضوع و سایر برنامههای ذکر شده، تأثیرات بسزایی در کاهش مدت زمان سفر بین ۳ تا ۴ روز و در نتیجه مدیریت بهتر هزینهها اتفاق میافتد.
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه سخنانش با بیان اینکه بیش از نیمی از زائران حج تمتع ۱۴۰۴ بانوان هستند، به نقش تأثیرگذار زنان در امور مشورتی و اجرایی تاکید کرد و گفت: امسال به صورت آزمایشی از دستیار خانم در کاروانهای ۱۶۵ نفره استفاده خواهیم کرد و امیدواریم ارائه این خدمت برای کمک به امورات زائران خانم اثرگذار باشد.
بیات با اشاره به تاکید عربستان بر کاهش عوامل خدماتی، اظهار کرد: کاهش عوامل در حج یکی از برنامههای مهم محسوب میشود که از سالهای قبل آغاز شده و در اقدامات اجرایی همانند هتلها، امور خدماتی آشپزخانهها و… و. از عوامل بومی که دانش لازم را داشته باشند بهره خواهیم گرفت.
رئیس سازمان حج و زیارت همچنین، سرعت برنامهریزیهای اجرایی در حج و عمره را نسبت به سنوات قبل را قابل توجه دانست و گفت: از هماکنون برای حج ۱۴۰۵ برنامهریزی میکنیم و درباره عمره سال جاری نیز پیگیریها در حال انجام است و امیدواریم تا دو نیم برابر عمرهای که گذشت اعزام هموطنان به سرزمین وحی را افزایش دهیم و ظرفیت را به یک میلیون نفر در سال برسانیم.
اعزام زائران ایرانی به حج تمتع از نیمه اردیبهشت ماه آغاز میشود. سهمیه حج امسال ایران همچون سالهای اخیر در حدود ۸۷ هزار و ۵۰۰ نفر است. سازمان حج و زیارت اعلام کرده است که میانگین سفر زائران در حج بیش از ۳۰ روز خواهد بود و این زمان برای برخی کاروانها تا ۴۰ روز طول خواهد کشید.