جوان آنلاین: نوروز و رمضان، دو رویداد مهم ملی و مذهبی، امسال نیز همزمان میشود و ما تجربهای ماندگار از تقارن دو بهار خواهیم داشت، بهار معنویت و بهار طبیعت. این تلفیق، حال و هوای متفاوت و جلوهای خاص به فضای اجتماعی و خانوادگی همچنین به دید و بازدیدها، سفرههای افطار و حتی آداب و رسوم عید میدهد. این تلفیق در دو سال گذشته، مردم را از گروههای سنی مختلف با تجربههای خاصی همراه کرده بود، همچنین برای آنها فرصتی برای تجربه نوروزی متفاوت، حالوهوای معنویتر، صمیمیت بیشتر و برکت افزونتر ایجاد کرده بود. این تجربیات را از زبان تعدادی از شهروندان شنیدیم. در استقبال از ماهرمضان که امسال نیز حالمان را احسنالحال میکند، تجربههای شیرین آنان را میخوانید.
****
انسجام بیشتر با انجام کارهای معنوی و خیر
خانم رضایی ۴۸ ساله: «در سالهای گذشته، دید و بازدیدهای عید معمولاً در مدت کوتاهی، حداکثر یک یا دو ساعت، انجام میشد. اما در این دو سال، با همفکری فامیل تصمیم گرفتیم، دورهمیهای خانوادگی را به شکلی متفاوت برگزار کنیم، با این شرط که فقط یک افطاری ساده داشته باشیم. هر شب، ساعتی پیش از افطار به خانه یکی از اقوام میرفتیم و پس از افطار، ساعتها در کنار هم میماندیم، گپوگفت میکردیم و از لحظات صمیمانه لذت میبردیم. سپس، ساعاتی پیش از سحر یا به خانه بازمیگشتیم، یا راهی مسجد و هیئت میشدیم تا از فضای معنوی مناجات و دعاهای این ماه عزیز بهره ببریم. این فرصت در دیگر رمضانها، به دلیل مدرسه و کار، کمتر فراهم میشد.»
آقای نادری ۵۰ساله: «نوروز امسال پذیراییها سادهتر و رنگ و بویی معنویتر داشت. سال گذشته تصمیم گرفتیم در هر دورهمی خانوادگی، هر خانواده متناسب با توان مالی خود مبلغی را کنار بگذارد و به نیازمندان اهدا کند. جالب اینجاست که کودکان نیز با دل و جان در این کار خیر سهیم شدند و بخشی از عیدیهایشان را برای کمک به نیازمندان اختصاص دادند.»
خانم موسوی ۵۳ ساله: «در سالهای گذشته، رمضان برای ما همراه با استرس بود، همه درگیر کار و مدرسه بودند و فرصت چندانی برای دور هم بودن نداشتیم. اما در این دو سال، با تغییر شرایط، بیشتر در خانه ماندیم و افطار را در کنار هم خوردیم. این فرصت باعث شد تا بیشتر با هم صحبت کنیم، از حال یکدیگر باخبر شویم و حتی بچهها بیشتر شاهد دعا و مناجات باشند. این فضای صمیمی و همدلانه تأثیر عمیقی بر روحیه خانواده داشت و گرمای روابطمان را بیشتر کرد.»
خانم احمدی ۴۲ ساله: «سال گذشته با کمک بچهها تصمیم گرفتیم هدایای عید را نه تنها برای خودمان، بلکه برای کمک به خانوادههای نیازمند هم تهیه کنیم. این تصمیم از طرف بچهها خیلی جدی شد طوری که عیدی خودشان را هم به صندوق خیرات اهدا کردند.»
آقای مرادی ۵۲ ساله: «سال گذشته میهمانیهای نوروزی ما حالوهوایی متفاوت داشت. دورهمیها به جلسات مذهبی و خانوادگی تبدیل شده بود، بهگونهای که حتی کودکان نیز از این فضای معنوی لذت میبردند. بازیهای ما همچنان ادامه داشت، اما با رویکردی قرآنی. در هر میهمانی، یک داستان قرآنی انتخاب میکردیم و کودکان موظف بودند، پیش از آغاز دورهمی آن را مطالعه کنند. پس از افطار، از آنها سؤالاتی درباره داستان میپرسیدیم و هر کودکی که پاسخهای درستی میداد یا تعداد پاسخهای صحیحش بیشتر بود، عیدی بیشتری دریافت میکرد. در واقع، سنت عیدی دادن را نیز با حال و هوای رمضان و مفاهیم قرآنی پیوند زده بودیم. امسال هم قصد داریم همین برنامه را اجرا کنیم.»
احمد رزاقی ۶۰ ساله: «در این دو سال، با توجه به افزایش اوقات فراغت کودکان، فرصت مناسبی فراهم شد تا آنها را با الگوی حضرت علی (ع) در کمک به فقرا و نیازمندان آشنا کنیم. هر شب، همراه با چند نفر از اقوام، بستههای افطاری ساده آماده میکردیم و به همراه کودکان به مناطق محروم میبردیم و بین نیازمندان توزیع میکردیم. این تجربه تأثیرات مثبت زیادی بر تربیت کودکان داشت. البته در رمضانهایی که تعطیلات کمتر بود، انجام این کار دشوارتر میشد زیرا به دلیل مشغلههای درسی، امکان همراه کردن کودکان کمتر فراهم بود.»
اشتیاق روزه گرفتن در کودکان و نوجوانان
حسین ۱۳ ساله: «با اینکه هنوز به سن تکلیف نرسیده بودم، اما دیدن سفرههای افطار و سحر در روزهای تعطیل عید نوروز، انگیزه روزه گرفتن را در من ایجاد کرد. تعطیلی مدارس روزه گرفتن را برایم آسانتر کرده بود، به همین دلیل سال گذشته در ایام نوروز همراه با پدر و مادرم روزه گرفتم. امسال هم تصمیم دارم روزه کامل بگیرم. اینکه عید نوروز و رمضان همزمان شده بودند، حس خاصی به من میداد، انگار یک عید بزرگتر را تجربه میکردیم.»
زهرا ۹ساله: «خیلی خوشحالم امسال عید با ماهرمضان همزمان شده است. عیدی گرفتن بعد از خوردن یک افطاری خوشمزه برایم خیلی جذاب است. سفرههای افطار واقعاً زیبا هستند، مخصوصاً وقتی همه دور هم جمع میشویم. امسال اولین سالی است که میخواهم روزه بگیرم، برای همین خیلی ذوق دارم که اولین سال از سن تکلیفم را با عید شروع کنم.»
امیرعلی ۱۶ ساله: «همیشه عید دیدنیها زود تمام میشد، ولی سال گذشته که میهمانیها بعد از افطار برگزار میشد، بیشتر کنار هم بودیم و لحظات بیشتری را با هم سپری کردیم. دوستانم هم همین نظر را داشتند. سال گذشته تمام روزهای تعطیلات نوروز را روزه گرفتم تا بتوانم در سفره افطار با پدر و مادرم کنار هم بنشینیم و دعا کنیم.»
محمدرضا، ۱۷ ساله: «افطار کنار خانواده در روزهای عید برایم بسیار لذتبخش بود. میهمانیها شبها برگزار میشد و تا سحر کنار هم سن و سالانم مینشستیم و با هم گپ و گفت داشتیم. چند شب هم با اجازه بزرگترها به هیئت رفتیم و لذت مناجات با خدا همراه با فامیل بسیار دلنشین بود. در این لحظات دعا میکردمای کاش رمضانها تعطیل میشد، تا بتوانیم از این فرصت بیشتر بهره ببریم.»
میهمانیهای پررونق با تغییر سبک برنامهها
مریم ۲۲ساله: «همزمانی عید و رمضان باعث شد دید و بازدیدها منظمتر باشد. میهمانیهای بعد از افطار حس خاصی داشت. با آرامش بیشتری کنار فامیل مینشستیم و از لحظات با هم بودن لذت میبردیم.»
علی ۲۵ ساله: «همیشه سفرهای عید را دوست داشتم، اما سال گذشته به خاطر ماه رمضان تصمیم گرفتم در شهر خودمان بمانم. همین باعث شد دید و بازدید با بستگان و اقوام بیشتر باشد و خیلی حس خوبی داشتم و از احوال اقوام بیشتر خبردار شدم. به لطف همین دید و بازدیدها خداوند این توفیق را داد که باعث آشتی دو فامیل که مدتی با هم قهر بودند هم شدیم.»
ریحانه ۲۳ساله دانشجو: «سال گذشته اولین عیدی زندگی مشترکم بود. همزمان باید برای افطار و دید و بازدیدهای عید برنامهریزی میکردم. چالش داشتم، اما حس قشنگ و آرامی بود. سفره افطار در اولین سال نوی مشترک واقعاً برایم زیبا و به یادماندنی بود.»
خانم رضایی ۴۸ساله کارمند: «سالهای قبل کلی شیرینی و آجیل برای پذیرایی عید روی میز میگذاشتم، اما سال گذشته میهمانها را با خرما و مغزها پذیرایی کردم. هم مناسب روزه دارها بود و هم برکت بیشتری داشت. میهمانی بعد از افطار خیلی خوب بود، کسی معذب نبود و همه با خیال راحت مینشستند و با هم صحبت میکردند.»
آقای نادری ۵۰ساله: «سالهای قبل، میهمانیهای عید خیلی رسمی بود ولی دو سالی که با ماه رمضان همزمان شده است، دورهمیها صمیمیتر شده است. عید با سفرههای افطار رنگ و بوی متفاوتی میگیرد و حال و هوای خوبی دارد.»
خانم جلالی ۴۵ ساله، خانهدار: «دو سالی که عید با رمضان همراه شده قشنگترین عید است. شبهای معنوی رمضان در کنار حس و حال عید، شروع سال جدید با دعا و نیایش، ... خیلی آرامش بخش است. انتظار این تداخل را برای سال جدید میکشم.»
آقای محمودی ۷۲ساله، بازنشسته: «قدیمترها وقتی سال نوروز و رمضان هم زمان میشد، میگفتند نشانه خیر و برکت است. واقعاً هم همینطور بود. دو سالی که گذشت من این خیر و برکت را در خانه و بین فرزندان و نوههایم دیدم. خیلی گرمتر و صمیمیتر دور هم جمع میشوند.»
خانم کاظمی، ۶۸ساله: «سالهای قبل، میهمانیهای عید همان روزهای اول تمام میشد یک هفته آخر تنها در خانه حوصله مان سر میرفت. اما در این دو سال به خاطر میهمانیهای بعد از افطار عید دیدنیها طولانیتر شده و تقریباً تا روز ۱۳ فروردین برکت میهمانی و میهمانی رفتن داشتیم.»
آقای موسوی ۷۵ ساله: «یکی از برکات این همزمانی انجام کارهای خیر بود. اقوام به لطف کنار هم بودن در کارهای خیر بیشتر شریک میشدند. افطاریهای ساده، کمک به نیازمندان و توجه به معنویت در کنار شادیهای نوروز، ترکیب زیبایی را ساخت.»
امین ۲۵ساله: «به نظرم این همزمانی باعث شد عید از حالت تجملات بیرون بیاید و بیشتر به معنویت توجه شود. اینکه نوروز با دعا و معنویت همراه شود، حس فوقالعادهای است و انگار شروع سال جدید با یک حال خوب و روحیه قویتر همراه میشود. خوشحالم امسال هم همین احساس را داریم.»