کد خبر: 1290695
تاریخ انتشار: ۲۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۷
درحالی‌که تعرفه‌های ترامپ با هدف فشار بر رقبای تجاری وضع شد، آنچه عملاً اتفاق افتاد، سقوط بازار‌ها و کاهش درآمد خانوار‌های آمریکایی بود. مردم حالا هزینه سیاستی را می‌پردازند که وعده رفاه می‌داد.

جوان آنلاین: بازار سهام آمریکا پس از اعلام دونالد ترامپ، مبنی بر اعمال تعرفه‌های سنگین بر واردات، تریلیون‌ها دلار از ارزش خود را از دست داد. این تصمیم، تأثیر فوری و منفی بر شاخص‌های جهانی نیز گذاشت؛ شاخص نیکی ژاپن و داکس آلمان از جمله شاخص‌هایی بودند که به‌دلیل آسیب دیدن تجارت جهانی از این تصمیم، دچار افت شدند. 

به گزارش فارس، با این حال، بازار‌ها روز چهارشنبه با اعلام دونالد ترامپ مبنی بر تعلیق ۹۰ روزه تعرفه‌ها علیه ده‌ها کشور اندکی رو به بهبود بودند که دوباره روز پنجشنبه ریزش را تجربه کردند. ترامپ گفته در حال مذاکره با کشور‌هایی نظیر ژاپن و کره جنوبی برای دستیابی به آن چیزی است که سخنگوی مطبوعاتی‌اش، کارولین لِویت، «توافقات تجاری ویژه و هدفمند» نامیده، است.

وبگاه فاکس در گزارشی تحلیلی، این سؤال را مطرح کرد که چنین توافق‌هایی چقدر می‌توانند سریع به نتیجه برسند بدون آنکه موجب آشفتگی بیشتر در بازار‌های مالی شوند.

زیان‌دیدگان واقعی: آمریکایی‌ها، نه فقط ثروتمندان

بر اساس این گزارش، یک تصور رایج وجود دارد که عملکرد بازار سهام تنها بر ثروتمندان تأثیر می‌گذارد. این دیدگاه بی‌پایه نیست؛ زیرا طبق داده‌های بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو)، در سال ۲۰۲۳، ۱۰ درصد از ثروتمندترین آمریکایی‌ها مالک ۹۳ درصد از کل سهام آمریکا بودند. اما گزارش فاکس تأکید می‌کند که ماجرا به همین سادگی نیست. بخش بزرگی از مردم آمریکا نیز به نوعی در بازار سهام سرمایه‌گذاری کرده‌اند و در نتیجه، کاهش ارزش بازار تأثیری فراگیر و گاهی دردناک‌تر بر قشر‌های با درآمد پایین‌تر دارد؛ افرادی که توانایی کمتری برای صبر در برابر نوسانات بازار دارند.

چه کسانی در بازار سهام سرمایه‌گذاری می‌کنند؟

طبق نظرسنجی مؤسسه گالوپ، حدود ۶۲ درصد از آمریکایی‌ها به شکلی در بازار سهام حضور دارند؛ چه از طریق خرید مستقیم سهام، چه سرمایه‌گذاری در طرح‌های بازنشستگی فردی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک یا برنامه‌های بازنشستگی شرکتی. حضور مردم در بازار سهام اکنون به بالاترین میزان خود از زمان آغاز رکود بزرگ در سال ۲۰۰۷ رسیده است. این موضوع به دلایل مختلفی بازمی‌گردد؛ از جمله افزایش سهولت خرید سهام با ظهور ابزار‌هایی مانند صندوق‌های شاخص قابل‌معامله (ETF) و پلتفرم‌های سرمایه‌گذاری آنلاین.

همچنین، دلایل اقتصادی نیز در کار است: در شرایطی که نگرانی‌ها در مورد آینده مزایای تأمین اجتماعی بالا گرفته و بسیاری از شرکت‌ها برنامه‌های بازنشستگی سنتی خود را حذف کرده‌اند، بیش از ۷۰ میلیون آمریکایی در حال حاضر دارای برنامه‌های بازنشستگی هستند. طبق گزارش فاکس، حتی آمریکایی‌های با درآمد متوسط و پایین نیز سهامی در اختیار دارند و برای تأمین بازنشستگی خود به درآمد حاصل از آن وابسته‌اند. اعضای اتحادیه کارگران خودروسازی که از حامیان اصلی تعرفه‌های ترامپ بودند، نیز از جمله همین افراد هستند؛ چرا که برنامه‌های بازنشستگی‌شان در بازار سهام سرمایه‌گذاری شده است.

بازنشستگان و آسیب‌پذیرترین گروه‌ها

افرادی در آمریکا که در آستانه بازنشستگی هستند یا هم‌اکنون بازنشسته شده‌اند، زمان کافی برای جبران زیان‌های ناشی از افت بازار را ندارند و این مسئله می‌تواند ارزش دارایی‌های بازنشستگی آنها را به شدت کاهش دهد. در نتیجه، ممکن است مجبور شوند سرمایه‌گذاری‌های خود را کاهش دهند یا از مخارج خود بکاهند. به همین دلیل، پیامد‌های اقتصادی ناشی از تعرفه‌های ترامپ، صرفاً محدود به نخبگان وال‌استریت نیست؛ بلکه آمریکایی‌های عادی نیز به‌شدت از آن آسیب می‌بینند. 

طبقه متوسط، قربانی اصلی تعرفه‌هااز بسیاری جهات، به نظر می‌رسد طبقه متوسط آمریکا بزرگ‌ترین بازنده پیامد‌های اقتصادی ناشی از تعرفه‌های ترامپ باشد؛ سیاست‌هایی که بسیاری از اقتصاددانان را وادار کرده احتمال وقوع رکود اقتصادی را بسیار بیشتر از قبل در نظر بگیرند. این تأثیرات تنها در کاهش دارایی‌ها خلاصه نمی‌شود؛ بلکه خانوار‌ها ممکن است با افزایش قیمت‌ها و بازار کار دشوارتر نیز روبه‌رو شوند.

 در شرایطی که شرکت‌ها با افزایش هزینه‌های ناشی از تعرفه‌ها مواجه می‌شوند، این فشار معمولاً به مصرف‌کننده منتقل می‌شود؛ به شکلی که اقتصاددانان پیش‌بینی می‌کنند این تعرفه‌ها باعث کاهش ۳۷۸۹ دلاری درآمد قابل‌استفاده خانواده متوسط آمریکایی شوند. علاوه بر این، شرکت‌ها ممکن است برای کاهش هزینه‌ها، مجبور به اخراج کارکنان شوند که در نهایت منجر به افزایش نرخ بیکاری خواهد شد.

تناقض وعده با واقعیت

در مجموع، گزارش فاکس نتیجه‌گیری می‌کند که تعرفه‌های تجاری دونالد ترامپ ممکن است برخلاف هدف اعلامی او — یعنی ثروتمندتر کردن آمریکا — عمل کنند و در عمل، به کاهش رفاه مالی آمریکایی‌های عادی، افزایش نابرابری اقتصادی، و افزایش بی‌ثباتی در بازار‌ها منجر شود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار