جوان آنلاین: درحالی دونالد ترامپ اعمال تعرفه بر کالاهای خارجی را سبب قدرتمند شدن اقتصاد امریکا میداند که این اقدام با افزایش هزینهها، کاهش صادرات و تنشهای تجاری بینالمللی در بلندمدت آثار منفی بر رشد اقتصادی و روابط بینالمللی امریکا خواهد داشت، چیزی که برخی در غرب از اصطلاح «برگزیت امریکا» یا «ترگزیت» (برگزیت ترامپ) برایش استفاده میکنند که ممکن است سرنوشتی مشابه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را برای امریکا به همراه داشته باشد.
پس از امضای فرمان اعمال تعرفه بر کالاهای خارجی از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، مأموران گمرک امریکا از بامداد شنبه رسماً شروع به دریافت تعرفه ۱۰ درصدی جدیدی کردند. کشورهایی همچون استرالیا، بریتانیا، کلمبیا، آرژانتین، مصر و عربستان سعودی جزو نخستین کشورهایی هستند که با این تعرفه ۱۰درصدی روبهرو شدهاند. واردات از اتحادیه اروپا مشمول تعرفه ۲۰درصدی خواهد شد و کالاهای چینی نیز با تعرفه ۳۴درصدی مواجه میشوند که مجموع تعرفههای جدید امریکا علیه چین را به ۵۴درصد میرساند. این اقدام یکجانبه واشینگتن، موجی از انتقادات را در سراسر جهان به همراه داشته است و تحلیلگران نسبت به عواقب آن برای اقتصاد جهان و بهویژه امریکا هشدار میدهند.
به گزارش روزنامه گاردین، اعلام تعرفههای ۱۰ تا ۵۰ درصدی بر شرکای تجاری امریکا آنقدر شدید بود که با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا - برگزیت- مقایسه شد و بازارهای سهام را تحت تأثیر قرار داد. حساب توئیتری American Politics نیز روز شنبه با اشاره به تعرفههای اخیر ترامپ نوشت: «جنگهای تجاری، تضعیف اتحادها و دور شدن از رهبری جهانی، آیا این نسخه امریکایی برگزیت است و این کشور را منزوی خواهد کرد؟» بسیاری از مشاغل، اقتصاددانان و سیاستمداران بر این باورند که طرح تجاری ترامپ اشتباه، ناقص و پرخطر است. اسوار پراساد، استاد سیاست تجاری در دانشگاه کرنل و یکی از مقامات سابق صندوق بینالمللی پول میگوید: «تعرفههای ترامپ نشاندهنده رهایی از مزایای تجارت آزاد برای کسبوکارها و مصرفکنندگان امریکایی است. وی افزود: «ترامپ عملاً با همه شرکای تجاری بزرگ ایالات متحده، با صرفنظر از تعداد کمی از متحدان یا رقبا، اقدام به معامله کرده است، با اقداماتی که به شدت برای اقتصاد ایالات متحده مخل خواهد بود و تأثیرات آن توسط مصرفکنندگان و کسبوکارهای امریکایی عملاً در هر صنعت احساس میشود.»
طبق گفته آزمایشگاه بودجه ییل، تعرفههای ترامپ هزینههای متوسط خانواده امریکایی را ۳ هزار و ۸۰۰ دلار افزایش میدهد. جرمی هورپدال، محقق وابسته در مؤسسه آزادیخواه کاتو نوشت: «این افزایش تعرفهها احتمالاً یکی از بزرگترین افزایشهای مالیاتی در تاریخ ایالات متحده خواهد بود و در صورت اجرای کامل به برخی از بالاترین نرخهای تعرفهای که ایالات متحده تاکنون دیده است، میانجامد.» هورپدال افزود: «مانند همه تعرفهها، بخش بزرگی از این عوارض جدید توسط مصرفکنندگان و شرکتهای امریکایی در قالب قیمتهای بالاتر پرداخت خواهد شد.»
نشریه پولیتیکو نیز در مطلبی با تشبیه اقدام «دونالد ترامپ» به تصمیم «جورج سوم» پادشاه بریتانیا که با وضع مالیات بر چای در مستعمرات، جرقه انقلاب و استقلال امریکا را در قرن هجدهم زد، به پیامدهای وضع تعرفه بر کشورهای گوناگون از سوی رئیسجمهور امریکا پرداخت. این نشریه امریکایی با یادآوری تصمیم جورج سوم در سال ۱۷۷۳ این سؤال را مطرح کرده که آیا پادشاه کنونی در واشینگتن هم ممکن است روزی از کرده خود پیشمان شود؟ نشانههای منفی این اقدام بر اقتصاد امریکا از هم اکنون هویدا شده و بر اساس گزارشها از ۱۷ ژانویه، بازار سهام امریکا ۶/۹ تریلیون دلار ضرر کرده که ۵ تریلیون دلار از این ضررها در دو روز گذشته رخ داده است. اعلام این تعرفهها بازارهای مالی جهانی را به لرزه انداخت و قیمت نفت و کالاهای اساسی سقوط کرد و سرمایهگذاران به سمت اوراق قرضه دولتی به عنوان دارایی امن هجوم بردند. سرمایهگذاران امریکایی نگران هستند که تشدید جنگ تجاری اقتصاد امریکا و جهان را وارد رکود کند.
مقابله به مثل جهان علیه امریکا
چین و قدرتهای غربی در برابر ترامپ به اقدامات متقابل روی آوردهاند. به گزارش روزنامه گلوبالتایمز، کمیسیون تعرفه گمرکی شورای دولتی چین در واکنش به «تعرفههای متقابل» امریکا علیه واردات محصولات چینی اعلام کرد که پکن از هفته آینده بر اساس نرخهای تعرفه فعلی بر همه کالاهای وارداتی از امریکا، ۳۴درصد تعرفه اضافی اعمال خواهد کرد. به گزارش راشاتودی، مارک کارنی، نخستوزیر کانادا هم به یکسری اقدامات تلافیجویانه در قبال تعرفههای جدید دولت واشینگتن شامل وضع تعرفههایی بر تمامی قطعات خودروها و ماشینهایی که از ایالات متحده وارد میشوند، اقدام کرد. نخستوزیر کانادا با انتقاد از تعرفههای جدید ترامپ، اعلام کرد اتاوا آماده است که جای واشینگتن را در رهبری اقتصاد جهانی بگیرد.
ماروش شوچوویچ، کمیسیونر تجاری اتحادیه اروپا نیز تعرفههای امریکا را «مخرب و توجیهناپذیر» خواند و گفت که این اتحادیه برای دفاع از منافع خود آماده است.