جوان آنلاین: برگزاری المپیک ۲۰۲۴ پاریس در تابستان گرم سال ۱۴۰۳ یکی از مهمترین اتفاقات برای ورزش ایران بود که در جریان آن، نمایندگان کشورمان در نهایت سه مدال طلا، ۶ نقره و سه برنز را در ساحل رودخانه سِن در پاریس کسب کردند. یکی از این مدالها توسط شیرشاه کشتی ایران کسب شد که برای رکوردشکنی به پاریس سفر کرده بود.
به گزارش ایرنا، با پایان رقابت مرحله نیمهنهایی وزن ۸۶ کیلوگرم کشتی آزاد المپیک پاریس، حسن یزدانی با شکست مایلس امینه از سنمارینو به فینال کشتی آزاد المپیک رسید تا سومین فینال خود را در بزرگترین آوردگاه ورزشی جهان را تجربه کند.
در مسابقات وزن ۸۶ کیلوگرم ۱۶ کشتیگیر حضور داشتند که یزدانی در مبارزه نخست با نتیجه ۱۰ بر صفر مقابل الکساندر لاورنس از استرالیا به پیروزی رسید. او در دور بعد هم با نتیجه ۹ بر چهار از سد داورن کوراگلیف، قهرمان روسیالاصل اروپا از یونان گذشت و راهی یکچهارم نهایی شد.
یزدانی در نیمهنهایی مسابقات کشتی آزاد المپیک پاریس کار سختی برابر مایلس امینه نداشت و با شکست دارنده مدالهای برنز جهان و المپیک، مدال نقره المپیک خود را قطعی کرد.
وی با حضور در فینال وزن ۸۶ کیلوگرم کشتی آزاد شمار مدالهای المپیک خود را به عدد سه رساند. پیش از این کاپیتان تیم کشتی آزاد ایران در المپیک ۲۰۱۶ ریو مدال طلای وزن ۷۴ و در المپیک توکیو مدال نقره وزن ۸۶ کیلوگرم را کسب کرده بود.
یزدانی با حضور در فینال وزن ۸۶ کیلوگرم کشتی آزاد المپیک به رکورد تاریخی جهان پهلوان غلامرضا تختی رسید. تختی در چهار دوره المپیک موفق به کسب یک مدال طلا و ۲ نقره شده بود. تختی در المپیک ۱۹۵۲ هلسینکی و ۱۹۶۰ رُم مدال نقره و در المپیک ۱۹۵۶ ملبورن مدال طلا کسب کرد.
در ۶۴ سال گذشته هیچ قهرمانی از کشتی ایران نتوانسته بود به رکورد جاودانه تختی دست پیدا کند.
اما باخت یزدانی در فینال وزن ۸۶ کیلوگرم المپیک ۲ حسرت ویژه را برای او داشت. نخست اینکه وی نتوانست از رکورد جاودانه هادی ساعی عبور کند. ساعی با کسب ۲ نشان طلا و یک برنز المپیک، پرافتخارترین المپین ایران به شمار میرود. بعد از ساعی حسین رضازاده با کسب ۲ نشان طلا در جایگاه دوم قرار گرفته است.
دومین حسرت بزرگ یزدانی، ماندن پشت طلسم دبل طلا در کشتی بود. در بین رشتههای ایرانی ورزشکاران تکواندو و وزنهبرداری موفق به دبل طلا در المپیک شدند، اما رشته کشتی با وجود نامداران بزرگ این رشته تاکنون نتوانسته این مهم را به سرانجام برساند.
نخستین مدال طلای کشتی ایران در المپیک ۱۹۵۶ ملبورن توسط امامعلی حبیبی کسب شد، اما از آن زمان تاکنون هیچ گوششکستهای نتوانسته ۲ طلای این رقابتها را کسب کند.
یکی از مهمترین موانع طلسمشکنی یزدانی در المپیک حریف سرسختی به نام دیوید تیلور بود که در المپیک ۲۰۲۰ توکیو مدال طلا را از چنگ او خارج کرد. تیلور در چند ثانیه پایانی روی یک غافلگیری یزدانی را شکست داد و به عنوان قهرمانی وزن ۸۶ کیلوگرم رسید. در پاریس نیز مصدومیت، سرسختترین حریف یزدانی بود که اجازه نداد تا قهرمان ایران به دومین طلای المپیک برد.
دیگر مدعی شکستن رکورد ساعی، کیانوش رستمی بود که در ۲ المپیک توکیو و پاریس غایب بود و اکنون به دنبال آن است تا با پرچم کوزوو بتواند بار دیگر در بزرگترین آوردگاه ورزشی جهان شرکت کند. کیانوش مدال طلای المپیک ۲۰۱۶ ریو و نقره المپیک ۲۰۱۲ لندن را در کارنامه دارد.
هر چند که یزدانی و رستمی هنوز فرصت عبور از رکورد ساعی را دارند، اما کار آنها راحت نیست، زیرا یزدانی مجبور است به دسته ۹۷ کیلوگرم برود و با بزرگان جهان در این دسته رقابت کند و رستمی نیز با تغییر تابعیت عملا شهروند کوزوو محسوب میشود و با مدال طلا نیز نمیتواند از این رکورد جاودانه عبور کند. محمدهادی ساروی تنها قهرمانی است که با کسب طلای المپیک لسآنجلس میتواند به ساعی برسد.