جوان آنلاین: بیستم فروردین در تقویم رسمی کشور به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامی» نامگذاری شدهاست؛ روزی که به یاد و بزرگداشت شهید سید مرتضی آوینی، نویسنده، مستندساز و نظریهپرداز هنر متعهد به انقلاب اسلامی، گرامی داشته میشود. این روز، فرصتی است برای بازخوانی نقش هنر در نهضت انقلاب اسلامی و بررسی میراث فکری و هنری کسی که هنر را در خدمت حقیقت قرار داد.
سید مرتضی آوینی، نویسنده، مستندساز و متفکر حوزه هنر، از جمله چهرههایی بود که پس از انقلاب اسلامی، مسیر زندگیاش را به سمت هنر در خدمت ارزشها و مفاهیم الهی تغییر داد. مستندهای «روایت فتح» که حاصل حضور مستقیم او در جبهههای دفاع مقدس بود، نهتنها مستنداتی از جنگ، بلکه آثاری عمیقاً معنوی، فلسفی و شاعرانه محسوب میشوند که در آنها صدای یک «راوی آگاه» به گوش میرسد. او در کنار کار تصویری، با نگارش مقالات و آثار تئوریک در حوزه نقد هنر غرب، رسانه و سینما، بنیانگذار نوعی نگاه فلسفی- عرفانی به هنر انقلاب اسلامی شد.
آوینی معتقد بود هنر باید در خدمت حقیقت باشد؛ حقیقتی که از منظر او، ریشه در توحید و دین دارد. از نگاه او، هنر انقلابی همان هنری است که به جای پرداختن به زیبایی صرف یا سرگرمی، وظیفهای معنوی و آگاهیبخش بر دوش دارد. او در این زمینه چنین نوشته بود: «هنر، آنگاه که در خدمت حقیقت قرار گیرد، انقلابی است، حتی اگر موضوع آن جنگ نباشد.»
اهمیت هنرمندان در تاریخ و اجتماع کشور
به مناسبت روز هنر انقلاب اسلامی با آرش زینال خیری، تهیه کننده سینما و رئیس سازمان بسیج هنرمندان گفتوگویی داشتیم تا بیشتر در جریان فعالیتهای این سازمان و کارهای هنرمندان قرار بگیریم. زینال خیری در گفتوگو با «جوان» به نقش هنرمندان در جامعه پرداخت و گفت: یاد شهدای هنرمند بهانه خوبی است برای ورود به موضوع بسیج هنرمندان چراکه نشاندهنده اهمیت قشر هنرمند در تاریخ و ساختار اجتماعی کشور در جریان انقلاب اسلامی و پس از آن است، بنابراین بسیج هنرمندان یک نیاز جدی در جامعه هنرمندان بود و این قشر نیاز داشتند تا مأمنی رسمی برای انسجام فعالیتهای خودشان داشته باشند.
زینال خیری در همین رابطه درباره فعالیت بسیج هنرمندان بیان کرد: امروزه بسیج هنرمندان در آستانه هجدهمین سال فعالیت خودش یک بستر پویا و مردمی است که مجموعه فعالیتهای هنرمندان عزیز کشورمان را در راستای تعالی و رشد جامعه و جاری کردن ارزشهای اصیل فرهنگی کشورمان با ابزار هنر پوشش میدهد. به همینخاطر تشکیل بسیج هنرمندان نیازی مهم و اساسی بود که بلافاصله پس از تشکیل آن، خیلی عظیمی از هنرمندان در آن عضو شدند و این سازمان را به عنوان یکی از فعالترین و پویاترین سازمانها و دارای شبکه گسترده فعالان هنری در سراسر کشور مطرح کردند.
ایجاد جریان ضد صهیونیسم توسط هنرمندان
رئیس بسیج هنرمندان با اشاره به نقش هنرمندان در شرایط فعلی ادامه داد: فعالیتهای هنرمندان امروزه با توجه به مسائل روز ایران و جهان از یک سو در راستای انسجامبخشی فعالیتهای هنری گسترش عدالت فرهنگی هنری در سراسر کشور و گسترش روحیه تعامل، همراهی و همکاری بین اهالی فرهنگ است و از طرف دیگر به واسطه رسالت انسانی و الهی خود در مقابل وقایع مختلف جهان واکنش به موقع و مقتضی نشان داده و ایفای نقش میکند. به طور مثال در وقایع اخیر جهان اسلام به خصوص جنایت و نسلکشی در غزه هنرمندان بسیجی در ایران و حتی بسیاری از هنرمندان جهان واکنش نشان داده در ایجاد جریان ضد صهیونیسم در جهان پیشگام بودند.
زینال خیری به مرور برخی از فعالیتهای هنرمندان در سال گذشته پرداخت و گفت: سال گذشته بسیاری از هنرمندان بسیجی در جریانهای مختلف اجتماعی و سیاسی مانند انتخابات و موضوع شهدای خدمت فعالیتهای زیادی انجام دادند. آنها نشان دادند همواره و در هر شرایطی در کنار مردم هستند و البته در برخی موارد به شکلی پیشگام و پیشرو حرکت میکنند. در این میان سازمان بسیج هنرمندان هم وظیفه تسهیلگری و ایجاد محیطی برای همراهی و پیشبرد امور مختلف را دارد. به طور مثال سال گذشته بلافاصله پس از شهادت شهدای عزیز خدمت آثار مختلفی توسط هنرمندان بسیجی تولید شد و سازمان بسیج هنرمندان نمایشگاهی را در چند نقطه از کشور برگزار کرد. همچنین پس از اولین عملیات موفق و غرورآفرین وعده صادق، رویدادی هنری توسط این سازمان برگزار شد که آثار هنرمندان با موضوع عملیات وعده صادق تولید شد و مورد استقبال زیادی از طرف مردم هم قرار گرفت و بعداً در مراسمی از برگزیدگان این رویداد تقدیر شد.
وجود ۴۱۱ کانون بسیج هنرمندان
او از برگزاری جشنوارههای مختلف توسط بسیج هنرمندان غافل نشد و بیان کرد: در سال گذشته این سازمان چهار جشنواره تئاتر یا همان جشنواره سودای عشق جشنواره تجسمی بسیج با نام هنرنگار جشنواره موسیقی و سرود و جشنواره عکس بسیج را برگزار کرد که با توجه به رسالت این سازمان در راستای عدالت فرهنگی سه جشنواره از این چهار جشنواره در استانهای مرزی یا استانهایی برگزار شد که معمولاً در آنها رویدادهای ملی - هنری برگزار نمیشود.
زینال خیری افزود: با توجه به اینکه در ایام شهادت شهید آوینی قرار داریم و بسیج هنرمندان به نام ایشان مزین شده باید بگویم که وظیفه این سازمان در عرصه مبانی و بنیانهای فکری - هنری جاری کردن اندیشه ایشان و اندیشه هنر انقلاب در فعالیتهای خود برای نیل به هنر متعالی و مطابق با تمدن نوین ایرانی است.
رئیس بسیج هنرمندان خاطر نشان کرد: همه ساله بخشی از فعالیتهای این سازمان به صورت جدی حمایت از فعالیتهای پژوهشی در حوزه تفکر شهید آوینی و مبانی هنر انقلاب است که خروجی این پژوهشها چراغ راه این سازمان در برنامهریزی برای آینده است. امروزه ۴۱۱ کانون بسیج هنرمندان در سراسر کشور با حضور هویت بخش هنرمندان بسیجی چتر فعالیت خود را در تمامی راههای کشور حتی محرومترین شهرها گسترده است، بنابر این امید داریم حاصل تلاش مجاهدت همکارانم در بسیج هنرمندان سراسر کشور، رشد و اعتلای هنر و فرهنگ کشور و گسترش قدرت معنوی نظام جمهوری اسلامی و بسط معنویت اخلاق و دین مبین اسلام در سراسر کشور باشد.