جوان آنلاین: براساس گزارشها هماکنون ۲۰۲نهالستان دولتی منابع طبیعی در کل کشور تجهیز شده است و بر همین اساس، ۱۳۰میلیون نهال در نهالستانهای دولتی منابع طبیعی و ۱۲۰میلیون نهال هم در بخش خصوصی تولید شده است. آنطور که آمارها نشان میدهد در سال گذشته ۲۳۷میلیون نهال تولید شد که در معاونت باغبانی وزرات جهادکشاورزی، تنها ۶۲میلیون کاشته شده است. اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت که به عنوان طرحی اجتماعی و عامالمنفعه معرفی شده است، میطلبد برای به نتیجه رسیدن آن همه اقشار جامعه در آن نقشآفرینی کنند. بر همین اساس سمنانیها در اجرای این طرح پیشرو بوده و اقدامات شایستهای داشتهاند. آنطور که مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اعلام کرده در طرح مردمی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال در چهار سال، سهم استان سمنان سالانه ۲میلیون و ۵۰۰ هزار اصله نهال است که تاکنون بیش از ۵میلیون نهال تولید شده که از این تعداد بیش از یک میلیون نهال فقط در شهرستان شاهرود تولید شده است.
سال گذشته در راستای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور، ۲۰۰میلیون نهال از سوی مردم، تشکلها و نهادهای دولتی و غیر دولتی کاشته شد.
تفاوت آمارها در میزان تولید و تعداد کاشت نهالها در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت این است که نهال در نهالستان تولید میشود و باید به مدت دو یا سه سال جهت رشد در همانجا باقی بماند.
در همین راستا، مدیر کل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اهمیت طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور میگوید: «این طرح بسیار ارزشمند و لازم است، زیرا رهبر معظم انقلاب، ریاست محترم جمهور و وزیر جهاد کشاورزی نسبت به اجرای آن که به سرسبزی و فضای سبز کشور کمک میکند، تأکید دارند.»
سیدحسن میرعماد ادامه میدهد: «امروز خوشبختانه دغدغه مردم و تشکلهای مردم نهاد نسبت به حفظ منابع طبیعی افزایش پیدا کرده و برای اینکه احساس مسئولیت نسبت به منابع طبیعی بالا برود، باید منافع مردم را با منافع منابع طبیعی گره بزنیم تا انگیزههای حفظ منابع طبیعی در بین آحاد جامعه افزایش پیدا کند.»
به گفته این مسئول، منابع طبیعی متعلق به همه نسلهاست، بنابراین باید همه برای حفاظت و صیانت از عرصههای ملی احساس مسئولیت کنیم.
سمنان پیشرو در درختکاری
بیشک اجرای طرح زراعت چوب، اجرای طرح مردمی یک میلیارد درخت با همراهکردن مردم و همیاران طبیعت علاوه بر اشتغالزایی میتواند نقش مؤثری در توسعه جنگلهای دستکاشت داشته باشد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان در این باره میگوید: «در راستای تحقق طرح مردمی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال در چهار سال، سهم استان سمنان سالانه ۲میلیون و ۵۰۰ هزار اصله نهال است که تاکنون اقدامات خوبی در این راستا صورت گرفته و بیش از ۵میلیون نهال تولید شده است.»
جعفر مرادی حقیقی ادامه میدهد: «در راستای اجرایی کردن طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در مدت چهار سال، چهار نهالستان منابع طبیعی فعال در استان وجود دارد.»
وی با تأکید بر اینکه که حفاظت از عرصههای منابع طبیعی در حوزه خاک و آب، بیابان و جنگل به کمک گرفتن مشارکت از مردم نیز نیاز دارد، تصریح میکند: «برای کمک به بهبود منابع آبی باید امکانات ظرفیتهای موجود به کار گرفته شود که کاشت گیاهان مناسب هر اقلیم که بتواند با شرایط خاص کمآبی، خشکی و شوری مقاومت کند یکی از این اقدامات استان سمنان به شمار میرود.»
سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، پویشهای مختلف درختکاری را با به کارگیری همه ظرفیتهای سازمانی و مردمی در سراسر کشور فراهم کرده تا تکتک شهروندان با کاشت یک نهال سهمی در انقلاب درختکاری داشته باشند.
در همین راستا محمد جواد کولیوند، استاندار سمنان با بیان اینکه ترویج سنت حسنه درختکاری و درختداری، کاشت نهال به یاد بزرگ مردان و پدران ایران اسلامی، افزایش پوشش گیاهی و توسعه فضای سبز با مشارکت سایر دستگاهها از جمله شهرداری ها، دهیاریها و تشکلهای مردمی ایجاد عزم و جذب مشارکت ملی در حفاظت از عرصههای منابع طبیعی از اهداف مهم این پویش است، میگوید: «بیشک حفاظت از عرصههای منابع طبیعی به عنوان جهادی عظیم در راستای توسعه پایدار و توجه به نسل فعلی و آتی کشور با مشارکت همگانی و ملی به شمار میآید و منابع طبیعی در توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه نقش مهمی داشته و باید بیش از پیش مورد توجه همگان قرار گیرد.»
تولید یک میلیون نهال در شاهرود
سمنانیها اقدامات خوبی در جهت کاشت نهال و اجرای طرح منطقه سبز در این استان داشتهاند. رئیس اداره منابع طبیعی شاهرود با بیان اینکه در اجرای طرح کاشت یک میلیارد نهال از ابتدای امسال تاکنون بیش از یک میلیون نهال در شهرستان شاهرود تولید شده است، میگوید: «این نهالها در نهالستان موسوم به چغولگیر شهرستان تولید شده است.»
محمدرضا کشاورزیان با بیان اینکه این نهالها به تدریج بین جامعه هدف شامل نهادها و ارگانها و مردم و تشکلها و... توزیع میشود، ادامه میدهد: «ترویج درختکاری و ارتقای فضای سبز، هدف اصلی این طرح است. در هفته منابع طبیعی نهالهای تولیدی نهالستان چغولگیر بین شهرداریهای شهرستان تحویل و بخشی دیگر از نهالها هم به مردم و تشکلهای مردمی و متقاضیان داده شده است.»
کشاورزیان با بیان اینکه این نهالها براساس زمینهایی که متقاضیان به ما معرفی و آب آن را هم تأمین میکنند، توزیع میشود، بیان میکند: «تا زمانی که منابع طبیعی از ثمره این نهالها مطمئن نشود، نهالی را توزیع نمیکند. گونههایی که با زیستبوم منطقه سازگاری داشته باشند و نیاز آبی کمتری دارند در نهالستان چغولگیر شاهرود تولید و توزیع شده است. همچنین از بین گونههای تولیدی میتوان به سنجد اشاره کرد.»