جوان آنلاین: کافیست سری به شهرهای شمالی کشور بزنیم. حالا بسیاری از زمینهای کشاورزی و طبیعی به ویلا و برجهای مسکونی تبدیل شدهاند و همین امر سبب شده سکونتگاهها به صورت افقی افزایش یابند. بر همین اساس سرخرود در استان مازندران اولین شهر ساحلی در کشور و شمال ایران است که برای پایلوت بلندمرتبهسازی در کشور انتخاب شده است. با انتخاب این شهر برای آپارتمانسازی و تعیین پهنههایی برای اجرای این طرح به نظر میرسد که ساختوسازهای بیرویه و افقی در سطح به ارتفاع منتقل و از گسترش بیضابطه شهری جلوگیری شود، اما همین بلندمرتبهها اگر حساب و کتاب نداشته باشند در آیندهای نزدیک این منطقه را به زندانی تودرتو تبدیل خواهد کرد.
در حال حاضر در کشور کمتر از ۱۰ شهر به عنوان پایلوت بلندمرتبهسازی تعیین شدند که شهر ساحلی سرخرود در حاشیه دریای مازندران از جمله آن است.
در همین رابطه شهردار سرخرود میگوید: «طرح جامع شهر سرخرود در سال ۱۳۹۴ تصویب شد و پس از آن در سالهای اخیر ضوابط و مقررات تفصیلی بلند مرتبهسازی از سوی شهرداری سرخرود تهیه و در اسفند ۱۴۰۱ مورد موافقت شورای عالی معماری و شهرسازی ایران قرار گرفت. در تاریخ۱۴آبان ۱۴۰۲ ضوابط و مقررات تفصیلی بلند مرتبهسازی از کمیسیون ماده۵ دریافت شد.»
محسن کبود فیروزجایی با اشاره به ضرورت بلند مرتبهسازی در استانهای شمالی ادامه میدهد: «در سالهای اخیر ساختوسازها رشد بسیار زیادی داشته است، به طوری که در روند پاسخگویی این تقاضا بسیاری از زمینهای کشاورزی و طبیعی به ویلا و برجهای مسکونی تبدیل شدند و همین امر سبب شد سکونتگاهها به صورت افقی افزایش یافته و هزینه تأسیسات شهری نیز به تبع آن رشد داشته که منجر به تخریب محیطزیست و موارد دیگر شده که منجر به کاهش کیفیت زندگی در این نواحی در بلند خواهد شد.»
وی با بیان اینکه در ابتدای امر ۱۰۰ هکتار در ضلع شمالی و جنوبی به عنوان پهنه بلندمرتبهسازی انتخاب شد، جلوگیری از گسترش افقی ساختوسازها و حفظ منظر شهری را از اهداف دیگر این طرح برشمرده و توضیح میدهد: «در نهایت ۶۴ هکتار از اراضی شمالی و جنوبی در سه فاز و سه منطقه برای بلندمرتبهسازی مورد تصویب قرار گرفت. اولین شهر در استان و زیر ۱۰ شهر در کشور هستیم که به عنوان پایلوت انتخاب شدیم و در ابتدا در رسیدن به موضوع و دستورالعملها مشکل داشتیم، زیرا طبق مصوبه شهرهایی موظف به تهیه طرح بلندمرتبهسازی بودند که بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت داشتند. از این رو باید نسبت به اصلاح مصوبه اقدام میکردیم و با اصلاح مصوبه شهرهای ساحلی و مراکز استانها نیز به این طرح اضافه شدند.»
شهردار سرخرود نداشتن امکان گسترش افقی شهر و تثبیت محدوده با توجه به ضرورت حفاظت از منابع طبیعی ارزشمند شهر و محیط پیرامونی، محدودیتهای فیزیکی و زیستمحیط پیرامون شهر مشتمل بر دریای خزر در شمال، اراضی کشاورزی در جنوب شهر، رودخانه شیء را در شرق شهر و ضرورت رعایت تقسیمات سیاسی کشوری و نداشتن تداخل با محدوده شهرستانهای همجوار و وجود عرصههای آسیبپذیر طبیعی در شهر را از جمله ضرورتها بیان میکند.