جوان آنلاین: در جلد دوم کتاب روند جنگ ایران و عراق، مطالب قابل توجهی در خصوص عملیات بیت المقدس ۷ آمده است. این کتاب به قلم دکترحسین علایی که از فرماندهان رده میانی جنگ بود؛ نکات قابلتوجهی دارد که با هم به مرور بخشی از این مطالب، در خصوص عملیات بیت المقدس ۷ میپردازیم.
عملیات بیتالمقدس ۶
یکی از نکات قابل تأمل در کتاب «روند جنگ ایران و عراق» موضوع انجام عملیات بیت المقدس ۶ در اواخر اردیبهشت ماه ۱۳۶۷ است. بعد از آن که بعثیها فاو را از ایران پس گرفتند و سپس احتمال آن میرفت که به دیگر خطوط ما نیز حمله کنند؛ سپاه تصمیم گرفت تا یک عملیات در منطقه شمالغرب انجام دهد تا با درگیر کردن دشمن در آن منطقه، از توجه او به جنوب کشور بکاهد. از این رو عملیات بیتالمقدس ۶ در ۲۶ اردیبهشت ۶۷ در ارتفاعات مهم دو استان اربیل و سلیمانیه عراق انجام گرفت.
در کتاب روند جنگ ایران و عراق در همین خصوص میخوانیم: «انجام این عملیات تا حدودی باعث جبران شکست روحی، ناشی از حمله عراق به فاو شد و مشکل تردد گروههای کرد عراقی با ایران را برطرف کرد. ایران نگران بود که با انجام این عملیات، عراق دوباره حمله به شهرها را آغاز کند که همین شد و عراق در روز جمعه ۳۰ اردیبهشت ۶۷ شهر پاوه را بمباران کرد که بر اثر آن حدود ۳۰ نفر به شهادت رسیدند.»
پیامامام (ره) به مردم
به رغم انجام عملیات بیتالمقدس ۶، عراق در چهارم خرداد ۶۷ به شلمچه حمله کرد. این حمله با انبوه آتش توپخانه دشمن و به کارگیری سلاحهای شیمیایی انجام شد. در نتیجه دشمن توانست ظرف هشت ساعت آن قسمت از شلمچه را که ایران در عملیات کربلای ۵ گرفته بود بازپس گیرد و تا مرز بینالمللی شلمچه پیش آید.
یکی از نکاتی که پیرامون این واقعه به آن اشاره شده است؛ پیام امام خمینی (ره) در پی حمله دشمن به شلمچه و از دست رفتن این منطقه است. حضرت امام در این پیام فرموده بودند: «مردم عزیز ایران بعد از فراغت از انتخابات، همچون گذشته به پشتیبانی مادی و معنوی خود از جبهههای نبرد و رزمندگان ادامه دهند و سپاهیان نور را حمایت نمایند و همه آنان و رزمندگان عزیز بدانند که در هر صورت، پیروزی با ماست و ما به این مسئله با تمام وجود معتقدیم.» امام در این پیام با روحیه دادن به مردم و رزمندگان، اعلام کردند که ایران همچنان با قدرت به مسیر خود در جنگ ادامه میدهد.
بیتالمقدس ۷
پس از تک عراق به شلمچه، فرماندهان، عملیات بیتالمقدس ۷ را طرحریزی کردند. در این عملیات ابتدا خطوط دشمن شکست و رزمندگان تا کانال ماهی پیش رفتند. اما به هرحال شرایطی پیش آمد که دستور عقبنشینی صادر شد. در کتاب روند جنگ ایران و عراق در خصوص دلایل این عدم الفتح چند نکته آورده شده است.
در همین خصوص میخوانیم: «گرچه یگانهای سپاه از جمله لشکر ثارالله (ع) توانستند اهداف مورد نظر را تصرف کنند؛ ولی به دلیل آمادگی سپاه سوم ارتش عراق، کمبود نیرو، شدت گرمای هوا، نداشتن قدرت تحرک کافی و پاتک سنگین دشمن، نیروهای خودی نتوانستند آن را نگه دارند و به مواضع قبلی خود بازگشتند. در این عملیات بیش از هزار نفر از نظامیان عراقی به اسارت درآمدند و تعداد بیشتری کشته و زخمی شدند. نتیجه این عملیات انهدام بخشی از نیروهای دشمن و نشان دادن اراده ایران جهت ادامه عملیات در مناطقی بود که ارتش عراق دست به تهاجم میزد.»