جوان آنلاین: دومین فصل از سریال مستوران در حالی از ۲۸ آذرماه پخش خود را از شبکه یک آغاز کرده که به نظر میرسد تفاوتهایی بین این فصل از برنامه و سری پیشین آن وجود دارد. از فضای قصه تا بازیگران و البته تغییرات محتوایی که به یکتاپرستی ایرانیها هم اشارههایی دارد؛ مواردی است که مستوران ۲ را نسبت به نسخه فصل قبل متفاوت میکند.
مستوران یک، اثری کاملاً باستانی بود که چندان رنگ و بوی دین و مذهب در آن به چشم نمیخورد. البته بازنمایی آثار تمدنی ایران و قصههای کهن باستانی و آیینهای ایرانی در فصل اول این اثر انجام شده بود و از «دوال پا» تا «سیمرغ» و «جشن یلدا» در سریال دیده میشد.
فصل دوم مستوران، اما در کنار پرداخت به قصههای کهن ایرانی و اشاره به تاریخ درخشان ایران و نمایش آداب و رسوم این آب و خاک، در بعضی از جاهای قصه اشاراتی هم به موضوعات دینی و شخصیت یکتاپرست کاراکترهای جهان قصه دارد. برای نمونه میتوان به قسم یاد کردن شخصیتها به خداوند متعال و قرار گرفتن قرآن کریم در فضای داستان اشاره کرد.
درام عاشقانه جایگزین فراق مادر و فرزند
داستان فصل نخست از سریال مستوران حول محور جدایی لطفعلی، کودک باهوش و زیرک معروف داستان از پدر و مادرش بود. لطفعلی در قسمتهای ابتدایی فصل اول و پس از معرفی شخصیتها به طرز مشکوکی ناپدید شد و تا پایان سریال ماجراهای پیدا کردن او توسط پدر و بیتابیهای مادر برای این کودک شیرین روند قصه را تصویر کرده بود.
در فصل دوم مستوران، اما بناست ماجرای لطفعلی ادامه یابد، ولی اینبار روایت شهر مستوران به جای آنکه تصویر فراق یک مادر و کودک باشد از یک درام عاشقانه شکل گرفته و بناست ماجرای عاشقپیشگی لطفعلی برای بینندگان ترسیم شود.
تغییر ترکیب بازیگران
وقتی بنا باشد جهان قصه ۲۰ تا ۳۰ سال بعد پیش برود، علیالقاعده شخصیتها به لحاظ سنی دچار تغییرات ظاهری خواهند شد. اینجا دو انتخاب پیشروی عوامل مجموعه تلویزیونی مستوران وجود داشته که یکی تغییر گریم بازیگران پیشین و استفاده دوباره از آنها بوده و دیگری انتخاب گروهی جدید برای بازیگران که تیم تهیه و تولید مستوران گزینه دوم را انتخاب کرده است.
البته در فصل دوم مستوران در کنار بازی لطفعلی و برخی شخصیتهای دیگر که بازمانده از قصه فصل اول هستند، چند کاراکتر جدید نظیر حاکم مستوران، همسر و فرزند و درباریانش وارد قصه میشوند.
این دو پاراگراف به معنای آن بود که در فصل دوم مستوران بناست بازیگران جدید روی صفحه تلویزیون هنرنمایی کنند. از این لیست باید به اسامی همچون بهنام تشکر، محیا دهقانی و البته فرهاد آئیش اشاره کرد.
ترانه تیتراژ با صدای محمد اصفهانی
موسیقی و ترانه پایانی تیتراژ آثار و مجموعههای تلویزیونی از نقاط مثبت و خاطرهانگیز آنهاست. کافیست در فضای مجموعههای عاشقانه آوای «اگه فاصله افتاده...» و صدای علی لهراسبی را به یاد آورد یا در مجموعههای تاریخی آوای «برخیز که شور محشر آمد» از مجموعه «مختارنامه» را در ذهن مرور کرد. البته نمونههای مشابه بسیار زیاد هستند و همه مؤید اهمیت این بخش از مجموعههای تلویزیونی هستند، چه در کارهای صداوسیمایی و چه فضای شبکه نمایش خانگی که مجموعه «دل» با صدای رضا بهرام، برد بیشتری در ذهن مخاطب پیدا کرد.
مستوران ۲ از این حیث دست برتری دارد، برخلاف فصل اول که تیتراژ پایانی آن موسیقی بیکلام بود، اینبار صدای خواننده خوشنام و پرآوازه کشور محمد اصفهانی، تیتراژ پایانی مستوران ۲ را به خود اختصاص میدهد.
سالها از آخرین حضور محمد اصفهانی به عنوان خواننده تیتراژ یک سریال میگذرد و همین موضوع میتواند در کنار تغییرات محتوایی و داستانی، مستوران ۲ را متفاوتتر کند.