دبیر کل ستاد مبارزه با موادمخدر در پاسخ به پرسش «جوان» درباره چرایی رهاشدن دوباره بسیاری از معتادان متجاهری که از سطح شهر جمعآوری میشوند، گفت که مدت زمان قانونی برای نگهداری از این افراد یک تا سه ماه است که این مدت باید افزایش یابد. اسکندر مؤمنی تأکید کرد که در حال حاضر ظرفیت نگهداری معتادان به ۲۰ هزار نفر رسیده و چالش برگشت معتادان به شهر زمان تعریف شده برای نگهداری آنان است.
سردار اسکندر مؤمنی روز گذشته در نشستی خبری با مرور رویکردهای ستاد مبارزه با موادمخدر از جمله مردمیسازی، استفاده از شرکتهای دانشبنیان و پیشگیری با اولویت آموزش و پرورش گفت: تمام اقدامات و برنامهها حول این سه رویکرد میچرخد. وی ادامه داد: «هیچ دولتی به تنهایی نمیتواند موضوع آسیبهای اجتماعی از جمله موادمخدر را سامان دهد و ما هیچ گریزی نداریم، جز اینکه از همه ظرفیتهای مردمی و نهادهای فرهنگساز بهره بگیریم. شاید بخش کمی از آسیب اجتماعی برخوردهای قضایی و انتظامی باشد، اما بخش عمده آن فرهنگسازی و استفاده از ظرفیتهای مردمی برای مردمیسازی و اجتماعی کردن امر مبارزه است.»
مؤمنی با اشاره به افزایش موادمخدر صنعتی با حمایت امریکاییها گفت: «این اتفاق مهم در دهه اخیر افتاده و به تعداد لابراتوارها اضافه شدهاست. موادمخدر صنعتی نیاز به سه موضوع مواد اولیه، فناوری و دانش لازم دارد که همه این موارد از سوی امریکاییها در اختیار افغانستان قرار گرفت و توسعه پیدا کرد.»
میانگین سن اعتیاد ۲۴ سال است
مؤمنی درباره سن اعتیاد در کشور هم گفت: «ممکن است سن شروع مصرف فردی به پایینتر از ۱۰ سال هم برسد، اما سن اعتیاد در کشور که میانگین سن معتادان است، حدود ۲۴ سال و در دنیا ۱۹ سال است. چند سال پیش با اقدامات پیشگیرانه و طرح یاریگران زندگی آهنگ کاهش سن متوقف شدهاست.»
بیشترین کشفیات موادمخدر تریاک است
به گفته دبیر کل ستاد مبارزه با موادمخدر، ۹۰ درصد کشفیات تریاک جهان، ۴۸ درصد کشفیات مرفین جهان و ۲۶ درصد کشفیات هرویین جهان مربوط به ایران است. این آمار رسمی از سوی سازمان ملل بیان شدهاست و نشان میدهد اقدامات ایران گسترده در حال انجام است.
پاسخ به «جوان»
مؤمنی در پاسخ به پرسش خبرنگار «جوان» درباره گلایه پلیس تهران از رها کردن ۹ هزار معتاد متجاهر در پایتخت به دلیل نبود ظرفیت نگهداری گفت: این موضوع به دلیل کمبود ظرفیت نیست، بلکه به دلیل مدت زمانی است که قانون برای نگهداری از معتادان تعیین کردهاست.
در حال حاضر ما براساس قانون اجازه داریم مصرفکنندگان را یک تا سه ماه در این مراکز نگهداری کنیم، در حالی که بسیاری از آنها در این مدت قادر به ترک نیستند و این مدت قانونی باید افزایش پیدا کند. وی ادامه داد در تهران این ظرفیت از ۴ هزار نفر در سال ۹۷ امروز به ۲۰ هزار نفر رسیدهاست، بنابراین با وجود این ظرفیت ۸۰ درصد معتادان جمعآوری شدهاند، اما همان ۱۵ درصد باقی مانده در سطح شهر آثار روانی سوء خود را خواهد گذاشت. درباره پاکسازی هم باید بگوییم، پاکسازی محیط با انسان متفاوت است. پاکسازی انسان نیاز به ساماندهی، نگهداری و درمان دارد. در اینباره بعضیها معتقدند که معتادان نباید جمعآوری شوند و آنها را باید با دارو درمان کرد، بنابراین درباره جمعآوری معتادان دو رویکرد مطرح است؛ یکی اینکه آنها با دارو درمان شوند و دیگر اینکه باید جمعآوری شوند. در جواب رویکرد اول باید گفت که آنها انسان هستند و هموطن، بنابراین نگاه ما به آنها یک نگاه انسانی است. معتادان بنا به شرایطی که دارند نمیتوانند از خودشان حمایت کنند، پس نیاز به جمعآوری است. البته نه فقط جمعآوری، بلکه نیاز به ساماندهی، نگهداری و درمان است.