جوان آنلاین: طرح کاشت یک میلیارد درخت در کل کشور همچنان ادامه دارد و برخی استانها مثل سمنان که با تمام قوا پیشرو هستند، درصدد رفع مشکلات و معضلات این طرح هستند. به همین خاطر اوایل هفته جاری جلسهای جهت بررسی ابعاد اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان برگزار شد. در این جلسه رؤسای ادارات شهرستان آمار نهال توزیع شده همچنین عرصههای کاشت و میزان موفقیت استقرار نهالهای کاشته شده را گزارش دادند و نظرات خود را درخصوص نقاط قوت و ضعف اجرای طرح بیان کردند. همچنین مسئولان و کارشناسان مربوطه راهکارهای بهبود اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در استان سمنان را مورد بحث و تبادلنظر قرار دادند.
از سال ۱۴۰۱ بود که طرح ملی کاشت یک میلیارد نهال در کشور هدفگذاری شد. بر همین اساس، قرار است تولید و کاشت یک میلیارد درخت از سوی دولت طی چهار سال انجام و به نتیجه برسد که از این میزان ۱۰ میلیون اصله درخت برای استان سمنان تعیین شده است.
بعد از گذشت حدود دو سال از اجرای این طرح، جلسهای جهت بررسی ابعاد پروژه مردمی کاشت یک میلیارد درخت در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان برگزار شد تا مشکلات احصا و در جهت رفع انها برنامهریزی درستی صورت گیرد.
در این جلسه مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با بیان اینکه سالی ۵/۲ میلیون درخت باید در استان تولید و کاشته شود، به مسئولیتهای اجتماعی صنایع، معادن و بنگاههای اقتصادی اشاره کرده و گفت: «مشارکت صنایع در طرحهای آبخیزداری و کاشت درخت در عرصههای منابع طبیعی اتفاق مثبتی است.»
جعفر مرادیحقیقی، درخصوص اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در سمنان توضیح داد: «سال گذشته بالغ بر ۳ میلیون اصله نهال در استان تولید شد و در سطح زیادی از عرصههای طبیعی با کمک مردم این نهالها کاشته شد که مباحث مربوط به زراعت چوب، احیای مناطق بیابانی، کاشت گونههای چندمنظوره را پوشش میداد، اما باید این مهم مورد توجه باشد که با بودجههای دولتی این امر به صورت کامل محقق نمیشود و در این راستا باید از کمک و مشارکت مردم، صنایع، شهرداری ها، دهیاری و ارگانهای ذیربط استفاده کرد.»
ضرورت آسیبشناسی طرح
معمولاً فصل درختکاری هرساله از اسفندماه آغاز میشود، اما با توجه به تنوع اقلیمی در استان سمنان میتوان فصل درختکاری را از زمستان به پاییز منتقل کرد تا درختان کاشته شده از بارشهای پاییزه نیز استفاده کنند.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با بیان اینکه طرح کاشت یک میلیارد درخت به رغم زحماتی که کشیده شده در فرآیند کار با مشکلات و چالشهایی مواجه است که نیازمند آسیبشناسی میباشد از کارشناسان فنی و نمایندگان تشکلهای مردم نهاد در استان سمنان درخواست کرد نقاط ضعف و قوت این طرح را شناسایی کنند تا سمت و سوی اقدامات به طرف اصلاح و بهتر شدن امور و نتایج پیش رود.
مرادیحقیقی گفت: «در شهرستان گرمسار استقبال خوبی از سوی مردم نسبت به طرح زراعت چوب وجود دارد و در راستای ایجاد فضای سبز و قانون هوای پاک سال گذشته بیش از ۱۰۰ هزار نهال از سوی منابع طبیعی، مردم و بخش خصوصی کاشته شده است.»
این مسئول اعلام کرد: «در سال گذشته ۱۱ هزار دانشآموز در سطح استان در قالب پویش طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کاشت نهال مشارکت داشتند و در موضوع مراقبت و نگهداری از نهالهای کاشته شده هم مشارکت مردم قابل توجه بود.» به گفته مرادیحقیقی، منابع طبیعی سمنان در سال جاری تولید بیش از ۳ میلیون اصله نهال در سه نهالستان استان را در دستور کار خود قرار داده است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان تأکید کرده است: «کاشت نهال در عرصه یک بخش از فعالیتهای جنگلکاری است و اصل کار مراقبت و نگهداری نهالهای کاشته شده است. همانگونه که ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستانها برای کاشت درخت پویش راهاندازی کردهاند، ضروری است برای آبیاری و مراقبت از این نهالها نیز از سوی مجامع مختلف و جوامع محلی و دوستداران طبیعت پویش راهاندازی شود.» وی گفت: «مشارکت صنایع در طرحهای آبخیزداری و کاشت درخت در عرصههای منابع طبیعی اتفاق مثبتی است که باید با قوت تمام پیش برود.»