جوان آنلاین: جوکیشن سیتی قطر ساعت ۱۵ امروز میزبان فینال زودهنگام جامملتهای آسیاست. مصاف ایران و ژاپن، دو مدعی قهرمانی که در یکچهار نهایی به پست هم خوردهاند. دیداری که هم قلعهنویی و هم ژاپنیها ترجیح میدادند در فینال برگزار شود، نه یکچهارم نهایی.
ایران آخرین تیم صعودکننده به جمع هشت تیم برتر جام بود که با عبور از سد سوریه با حساب یک (۵) – یک (۴) به یکهشتم راه یافت و حریف ژاپنی شد که بحرین را برای رسیدن به این مرحله کنار زده بود. با این تفاوت که ساموراییها، بحرین را با نتیجه پرگل ۳ بر یک در همان ۹۰ دقیقه قانونی بازی شکست دادند، اما ایران بعد از ماراتنی ۱۲۰ دقیقهای در ضربات پنالتی بود که برنده میدان شد و جواز حضور در یکچهارم نهایی را کسب کرد. مسئلهای که باعث ایجاد نگرانیهایی در خصوص بازی با ژاپن شد. با وجود این یوزهای ایران توان عبور از سد ساموراییها را دارند.
اگرچه ایران مقابل سوریه مالکیت توپ و میدان را در اختیار داشت، اما نتوانست بازی قابل قبولی ارائه دهد، آنهم در شرایطی که بهزعم بسیاری صعود یوزها قبل از مصاف با سوریه قطعی بود. پرواضح بود که سوریه برخلاف آمار حریف سادهای نیست، بهخصوص با آن دفاع اتوبوسی-آرژانتینی که در بازی با ایران نشان داد در ارائه آن چه تبحر خاصی دارد. با وجود این ایران برنامه قابل قبولی مقابل حریف نداشت و به همین دلیل هم نتوانست کار را در همان وقتهای قانونی خاتمه دهد و کار به وقتهای اضافه و دستآخر ضربات پنالتی کشید، چراکه یاران قلعهنویی درست مثل تمام بازیهایی که در این دوره، قدر موقعیتهای خود را ندانستند با فرصتسوزیهای پیدرپی، کار را به جایی رساندند که تکلیف در ضربات پنالتی روشن شود. این در حالی بود که سوریه در نیمه دوم جلو کشید و این بهترین شرایط برای تیم ملی ایران بود که بعد از گرفتن توپ به جای پاس مستقیم به حمله سرعت بدهد و برای بالا بردن سرعت حمله باید توپ روی زمین و با پاسهای عمقی به گردش در میآمد، درست مثل کاری که ژاپن با بحرین کرد. اما بیتوجهی به این مهم و آزاد گذاشتن تکمهاجم حریف که اتفاقاً چندان هم تغذیه نمیشد، کار را به جایی رساند که بازیکنان ایران برای مهار او ناچار به خطا کردن شدند که نتیجهاش بالا رفتن تعداد کارهای دریافتی ایران شد، بهطوریکه علیرضا بیرانوند، شجاع خلیلزاده، سعید عزتاللهی و محمد محبی که در مصاف با سوریه کارت زرد گرفتند، احتمال محرومیتشان در نیمهنهایی وجود دارد!
با وجود تمام ایرادها، اما ملیپوشان ایران همواره ثابت کردند که مرد روزهای سخت هستند. تردیدی نیست که ژاپن ستارههای نامداری را در اختیار دارد و نیمی از نفرات این تیم، بازیکنان باشگاههای مطرح اروپایی نظیر لیورپول، موناکو، براتیون، مونشنگلادباخ، آرسنال و سلتیک اسکاتلند هستند. اما این دلیل بر شکستناپذیر بودن ژاپن نیست، بهطوریکه همین ژاپنی که قبل از جام ملتهای آسیا به حریفان خود بیش از سه گل میزد، در مرحله گروهی مقابل عراق ۲ بر یک شکست خورد و علاوه بر آن در مصاف با ویتنام دو مرتبه و مقابل اندونزی یک مرتبه دروازهاش باز شد. عملکردی که نشان داد ساموراییها در دفاع و دروازه متزلزل و شکننده هستند و یاران قلعهنویی میتوانند با استفاده از همین ضعف، شرایط حضور در نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا را فراهم کنند.
تردیدی نیست که عدم حضور طارمی به دلیل محرومیت و نبود حسینی (در خط دفاع) به دلیل مصدمیت کار قلعهنویی و یارانش را سخت میکند. با وجود این تیمملی فوتبال ایران قائم به فرد نیست و مهرههای خوبی برای جایگزینی دارد، چه در خط حمله و چه در دفاع. اما نباید فراموش کرد که در نبود طارمی که مقابل سوریه از زمین بازی اخراج شد، ساموراییها چشم به سردار دوختهاند، بهطوریکه کوکی ماچیدا، مدافع ژاپن صراحتاً میگوید که تیمش برای موفقیت در این بازی باید برای مهار سردار برنامه داشته باشد، اما همانطور که ساموراییها برای یوزهای ایرانی برنامه دارند، قلعهنویی هم باید برای مهار مهرههای حریف و شکست ژاپن برنامه داشته باشد، بهخصوص در ارسال از کنارهها برای بازیکنان سرزن که در مصاف با سوریه مورد توجه قرار نگرفت.
ژاپن تیمی سرعتی است و بازیکنان آن در صورت گرفتن توپ در میانههای میدان سریعاً با پا به توپ شدن یا با پاسهای عمقی ۱۰ متری، نفر بعدی را صاحب توپ میکنند و مهمتر اینکه حتی اگر دو، سه نفر هم به سمت خط دفاع حملهور شوند، اجازه نمیدهند نفرات تهاجمی حریف برای کمک به دفاع برگردند. مسئلهای که صراحتاً در مصاف با بحرین دیده شد که ساموراییها گاهی حتی ۲ به ۴ یا ۳ به ۵ حمله خودشان را ادامه میدادند و فرصتی به بقیه نفرات حریف برای برگشت نمیدادند و این مسئلهای است که قلعهنویی نباید از آن غافل شود اگر میخواهد در ادامه مسیر موفقیتآمیزی که تا به این مرحله طی کرده را ادامه دهد.