جوان آنلاین: درحالی که دونالد ترامپ اعلام کرد بخش عمدهای از تعرفههای تجاری علیه کشورهای مختلف را به طور موقت تعلیق میکند، تعرفهها علیه چین نه تنها باقی ماند، بلکه افزایش نیز یافت. چین نیز با اعمال تعرفه به شرکتهای امریکایی، گفت که فشارهای اقتصادی، مناقشه تجاری فعلی میان امریکا و چین را حل نخواهد کرد. تصمیم واشینگتن میتواند آتش تنشهای تجاری و سیاسی میان دو قدرت اقتصادی جهان را دوباره شعلهور کند.
هرچند دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا در ظاهر، وعده بازنگری در کل سیاستهای تجاری ایالات متحده را داده بود، اما در عمل، تصمیمات اخیر او نشان داد که تمرکز اصلی تنها بر کشور چین است. ترامپ پس از تعلیق سهماهه تعرفههای خارجی برای پیدا کردن راهحلی جدید، چین را از این اقدام تنشزا مستثنی کرد. کاخ سفید روز پنجشنبه در ضربه دیگری در جنگ تجاری با پکن، تعرفههای اعمال شده بر کالاهای وارداتی چین به امریکا را ۱۴۵ درصد اعلام کرد. امریکا همچنین تعرفه کالاهای کمتر از ۸۰۰ دلار از چین را نیز از دوم ماه میبه ۱۲۰ درصد افزایش داده است، اقدامی که خشم چینیها را برانگیخت و آنها نیز به اقدامات تلافیجویانه روی آوردند.
با تشدید جنگ تجاری میان پکن و واشینگتن، چین روز پنجشنبه تعرفه کالاهای وارداتی از امریکا را به ۱۲۵درصد افزایش داد. این تعرفه جدید از امروز (شنبه) اجرایی میشود. به گزارش رویترز، دولت چین همچنین شش شرکت امریکایی را در فهرست نهادهای غیرقابل اعتماد قرار داد و همزمان تلاشهای دیپلماتیک خود را برای تقویت همکاریهای اقتصادی با اتحادیه اروپا و اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا
(آ. سه. آن) افزایش داد. چین امریکا را به «قلدری» متهم کرده و گفته است که تعرفههای اعمال شده از سوی واشینگتن به طور «غیرعادی بالاست» و با قوانین اقتصاد و تجارت بینالمللی و «عقل سلیم» مغایرت شدید دارد. چین در عین حال گفته است که اگر امریکا تعرفههای اضافی دیگری بر کالاهای چینی اعمال کند، دیگر پاسخی نخواهد داد. وزارت بازرگانی چین نیز اعلام کرد که فشارها و تهدیدهای امریکا، مناقشه تجاری فعلی میان پکن و واشینگتن را حل نخواهد کرد. به گزارش شینهوا، یک سخنگوی وزارت بازرگانی چین پنجشنبه شب اعلام کرد که این کشور همچنان برای مذاکرات با امریکا آماده است، اما هرگونه گفتوگویی باید بر اساس احترام متقابل و در شرایط برابر انجام شود. سخنگوی این وزارتخانه تأکید کرد که اگر ایالات متحده مصمم به آغاز جنگ تجاری باشد، چین تا پایان خواهد جنگید.
به گزارش روزنامه گلوبالتایمز، وزارت بازرگانی چین همچنین اعلام کرد: «در نشست مجازی وانگ ونتائو وزیر بازرگانی چین و ماروش شفچوویچ، کمیسر تجارت و امنیت اقتصادی اتحادیه اروپا، طرفین توافق کردند که هرچه سریعتر گفتوگوها را برای بررسی کامل مسائل مرتبط با دسترسی به بازار، ایجاد محیط تجاری مساعدتر برای شرکتها، بهای خودروهای برقی و زمینههای همکاری سرمایهگذاری در صنعت خودرو شروع کنند.» ترامپ بارها چین را به «سرقت فناوری»، «دستکاری در نرخ ارز» و «رقابت ناعادلانه» متهم کرده و این کشور را بزرگترین تهدید اقتصادی برای امریکا خوانده است. بر همین اساس، سیاستهای تعرفهای جدید را میتوان در راستای مهار قدرت اقتصادی چین و کاهش نفوذ جهانی آن تعبیر کرد». وزیر بازرگانی چین همچنین هشدار داد: «اقدامات امریکا نهتنها به منافع خود این کشور آسیب میزند، بلکه توسعه اقتصاد جهانی و ثبات زنجیرههای صنعتی و تأمین را نیز تهدید کرده و ضربه سختی به نظام تجارت بینالملل وارد میکند.»
جنگ تعرفه برندهای ندارد
درحالی که ترامپ اعمال تعرفه بر کالاهای چینی را موجب قدرتمند شدن اقتصاد امریکا میداند، این جنگ اقتصادی عواقب خوشایندی برای بازارهای جهانی ندارد. «شی جینپینگ» رئیسجمهور چین روز جمعه گفت که هیچ برندهای در جنگ تعرفهای وجود ندارد. شی طی دیدار با «پدرو سانچز» نخستوزیر اسپانیا در پکن، با کنایه به رئیسجمهور امریکا گفت که حرکت برخلاف مسیر جهانی، به معنای منزویکردن خود است. به نوشته «اسپوتنیک»، وی در اینباره توضیح داد: «طی ۷۰ سال گذشته، چین همیشه در توسعه خود به قدرت، مبارزه مداوم و تلاش سخت خود متکی بوده است. چین هرگز به ترحم کشوری تکیه نکرده و مطمئناً از فشارهای نامعقول هم هراسی نداشته است.»
ترامپ بارها چین را به «سرقت فناوری» و «رقابت ناعادلانه» متهم کرده و این کشور را بزرگترین تهدید اقتصادی برای امریکا خوانده است. سیاستهای تعرفهای جدید را میتوان در راستای مهار قدرت اقتصادی چین و کاهش نفوذ جهانی آن تعبیر کرد. برخلاف رویکردی چندجانبهگرایانه که مبتنی بر همکاری با دیگر قدرتها برای مهار چین است، ترامپ ترجیح داده با اعمال فشار مستقیم، در قالب افزایش هزینهها برای واردات از چین، این کشور را به عقبنشینی وادارد. با این حال، تمرکز یکجانبه بر چین، نه تنها خطر افزایش تنشهای دوجانبه را افزایش میدهد، بلکه میتواند زنجیره تأمین جهانی را نیز با اختلال مواجه کند. بسیاری از شرکتهای امریکایی و جهانی، بخش مهمی از محصولات و قطعات خود را از چین تأمین میکنند. وضع تعرفه بر این اقلام، به افزایش هزینههای تولید، گرانی کالاها و کاهش رقابتپذیری شرکتها منجر میشود.
برخلاف ادعای ترامپ، اقتصاد امریکا بیش از دیگر کشورها از اعمال تعرفه زیان دیده و قیمتها در این کشور در هفتههای اخیر به طور سرسامآوری افزایش یافته است. شبکه سیانان روز پنجشنبه اعلام کرد: تورم در ایالات متحده در ماه مارس به پایینترین حد خود در شش ماه گذشته رسید، اما بر اثر فشارهای تعرفههای دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور به سرعت در حال افزایش است. اقتصاددانان هشدار دادهاند که گزارش شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) روز پنجشنبه میتواند به خوبی، پایینترین نرخ تورم در سال جاری را نشان دهد، زیرا تعرفههای گسترده و فراگیر دونالد ترامپ نظم جهانی را برهم زده و واردات و احتمالاً محصولات نهایی برای مصرفکنندگان را به طور قابلتوجهی گرانتر خواهد کرد.