کد خبر: 1290014
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۸:۴۲
هرچند بازار ارز تجاری با هدف کاهش فاصله ارز رسمی و ارز آزاد راه‌اندازی شد، اما افزایش این فاصله به ۶۵ درصد نشان می‌دهد برخلاف تبلیغات زیاد، بازار تجاری به سرنوشت نیما دچار شده است.

جوان آنلاین: دلار حواله امروز در بازار ارز تجاری با قیمت ۶۸هزار و ۸۳۶ تومان معامله شد و نسبت به روز گذشته افزایش ۵۷ تومانی را ثبت کرد.

به گزارش فارس، قیمت دلار در این مرکز از ۱۲ اسفند ماه سال گذشته وارد کانال ۶۸ هزار تومان شده بود و هر چند اواخر همان ماه یک بار به کانال ۶۹ هزار تومان وارد شد، اما بار دیگر کاهشی شد و همچنان نیز در کانال ۶۸ هزار تومان قرار دارد.

این در حالیست که قیمت دلار در بازار آزاد امروز بار دیگر افزایش پیدا کرد و به بالای 105 هزار تومان رسید.

بازار ارز تجاری بدون سقف و کف قیمتی

بازار ارز تجاری آذرماه سال گذشته با هدف کاهش فاصله نرخ ارز آزاد و ارز رسمی، تک نرخی شدن ارز، تقویت انگیزه صادرکنندگان و کنترل نوسانات بازار ارز آزاد راه‌اندازی شد.

به گفته مقامات بانک مرکزی در این بازار معاملات به روش جورسازی یا مچینگ و بر اساس عرضه و تقاضا بدون دخالت بانک مرکزی انجام می‌شود.

فرزین رئیس کل بانک مرکزی در آذر ماه سال گذشته در برنامه گفتگوی ویژه خبری تلویزیون گفت که ارز در بازار ارز تجاری در قالب حراج در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد و معاملات نیز بر اساس نرخی که کشف شده و بین طرفین توافق شده انجام می‌گیرد.

او در توضیح سیستم جورسازی این بازار هم توضیح داد که «هیچ سقف و کفی برای نرخ در بازار ارز تجاری وجود ندارد.»

فاصله نرخ ارز رسمی و ارز آزاد به 65 درصد رسید

پیش از این او در آبان ماه سال گذشته در نقد سامانه نیما گفته بود که «نیما بازار نیست بلکه سامانه است و در آن حراج صورت نمی‌گیرد و نرخ در آن کنترل شده است. اما نرخی که در بازار توافق شکل خواهد گرفت نرخی است که به بازار علامت‌دهی می‌کند.»

حالا هر چند بازار ارز تجاری چند ماهی است که راه اندازی شده است اما به نظر می‌رسد نرخ در آن کنترل شده است و همان نقدهایی که بر سامانه نیما وارد بود به بازار ارز تجاری وارد است. چرا که در حال حاضر نرخ ارز در این بازار فاصله زیادی با بازار آزاد پیدا کرده و به حدود ۶۵ درصد رسیده است و عملا سیستم چند نرخی ادامه دارد.

به گفته حمیدرضا جیحانی کارشناس اقتصادی تک نرخی شدن نرخ ارز یک سری ملاحظاتی دارد و با توجه به شرایط اقتصادی و تحریمی کشور در کوتاه مدت و میان مدت حرکت به سمت عرض تک نرخی امکان‌پذیر نیست.

برخورد ارز تک نرخی به سد محدودیت‌ها

علت تکرار سرنوشت نیما در بازار ارز تجاری را هم باید در دخل و خرج ارزی کشور جستجو کرد؛ چرا که درآمدهای ارزی کشور با مصارف ارزی همخوانی ندارد به همین دلیل کاهش فاصله ارز رسمی و ارز آزاد و تک نرخی کردن قیمت ارز عملاً امکان‌پذیر نیست.

در این شرایط بانک مرکزی مجبور است که با تخصیص ارزهای صادراتی که عمدتاً ارزهای دولتی هستند به واردات کالاهای اساسی و مورد نیاز تولید، جلوی ضربه بیشتر به اقتصاد خانواده‌ها را بگیرد و سیستم چند نرخی نیز به همین دلیل ادامه پیدا کرده است.

بنابراین هرچند بانک مرکزی و وزارت اقتصاد تلاش کردند ارز را تک نرخی کنند اما به نظر می‌رسد با برخورد به سد محدودیت‌های ارزی از تصمیم اولیه خود عقب نشینی کردند و حالا با وجود فاصله بیش از 65 درصدی نرخ ارز رسمی و ارز آزاد مشخص نیست برنامه آن‌ها برای کاهش نرخ ارز آزاد چیست.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار