جوان آنلاین: کشورهای عضو اتحادیه اروپا در روزهای آینده تلاش خواهند کرد تا در مقابل تعرفههای وارداتی رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، جبههای متحد تشکیل دهند. احتمالا آنها مجموعهای اولیه از اقدامات متقابل هدفمند را بر واردات تا سقف ۲۸ میلیارد دلار از آمریکا، از نخ دندان گرفته تا الماس، تصویب خواهند کرد.
به گزارش فارس، چنین اقدامی به این معناست که اتحادیه اروپا نیز همچون چین و کانادا، تعرفههای تلافیجویانهای بر کالاهای آمریکایی وضع خواهد کرد؛ اقدامی که ممکن است آغازی باشد برای یک جنگ تجاری جهانی که در نتیجهاش قیمت کالاها برای میلیاردها مصرفکننده افزایش یابد و اقتصادهای سراسر جهان را به سوی رکود بکشاند. این بلوک ۲۷ عضوی با تعرفههای وارداتی ۲۵ درصدی بر فولاد، آلومینیوم و خودروها مواجه است و از روز چهارشنبه تقریبا برای تمام کالاهای دیگر، تعرفههای «متقابل» ۲۰ درصدی اعمال خواهد شد.
تعرفههای ترامپ حدود ۷۰ درصد از صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا را که در سال گذشته در مجموع به ۵۳۲ میلیارد یورو (۵۸۵ میلیارد دلار) رسید، پوشش میدهد و هنوز احتمال وضع تعرفههایی بر مس، داروها، نیمهرساناها و چوب وجود دارد. کمیسیون اروپا که سیاستهای تجاری این اتحادیه را هماهنگ میکند، قرار است اواخر روز دوشنبه فهرستی از کالاهای آمریکایی را برای اعمال تعرفههای اضافی پیشنهاد دهد؛ این پاسخ به تعرفههای ترامپ بر فولاد و آلومینیوم خواهد بود، نه واکنشی به تمام کالاهای مشمول تعرفههای متقابل. این فهرست شامل گوشت، غلات، شراب، چوب و پوشاک آمریکایی خواهد بود، همچنین آدامس، نخ دندان، جاروبرقی و دستمال توالت.
یکی از کالاهایی که توجه بیشتری را به خود جلب کرده و اختلافاتی را در درون اتحادیه آشکار کرده، بوربون (نوعی مشروبات الکلی آمریکایی) است. کمیسیون اروپا تعرفهای ۵۰ درصدی برای آن در نظر گرفته که موجب شده ترامپ تهدید به اعمال تعرفهای ۲۰۰ درصدی بر مشروبات الکلی اروپایی کند، اگر اتحادیه اروپا این تصمیم را اجرا کند.
صادرکنندگان آنها همچون فرانسه و ایتالیا نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کردهاند. اتحادیه اروپا، که اقتصادش به شدت به تجارت آزاد وابسته است، مصمم است که برای هرگونه واکنش، حمایت گستردهای را جلب کند تا بتواند فشار لازم را برای ورود ترامپ به مذاکرات حفظ نماید. لوکزامبورگ قرار است زودتر در روز دوشنبه، نخستین نشست سیاسی سراسری اتحادیه اروپا را پس از اعلام تعرفههای ترامپ برگزار کند. در این نشست، وزیران مسئول تجارت از ۲۷ کشور عضو دیدگاههای خود را در مورد تاثیر این اقدامات و بهترین شیوه واکنش به آنها تبادل خواهند کرد.
دیپلماتهای اتحادیه اروپا گفتهاند هدف اصلی این نشست ارائه پیامی متحد در راستای تمایل به مذاکره با واشنگتن برای لغو تعرفههاست، اما در عین حال آماده بودن برای اقدامات متقابل در صورت شکست مذاکرات نیز مد نظر است. یکی از دیپلماتها گفته است «بزرگترین ترس ما بعد از برگزیت، توافقات دوجانبه و فروپاشی وحدت بود، اما در طول سه چهار سال مذاکره چنین چیزی رخ نداد. البته اینجا ماجرا متفاوت است، اما همه منافع خود را در یک سیاست تجاری مشترک میبینند.»
تعرفههای متقابل
در میان کشورهای عضو اتحادیه، دیدگاههای متفاوتی در مورد نحوه واکنش وجود دارد. فرانسه گفته که اتحادیه باید روی بستهای فراتر از صرفا تعرفهها کار کند و امانوئل ماکرون رئیسجمهور این کشور پیشنهاد کرده که شرکتهای اروپایی سرمایهگذاری در آمریکا را تا روشن شدن اوضاع، متوقف کنند. ایرلند که تقریبا یکسوم صادراتش به آمریکا انجام میشود، خواستار واکنشی «محتاطانه و سنجیده» شده، در حالیکه ایتالیا، سومین صادرکننده بزرگ اتحادیه به آمریکا، این سوال را مطرح کرده که آیا اتحادیه اصلا باید واکنشی نشان دهد یا خیر. یکی از دیپلماتها میگوید «این یک موازنه دشوار است.
اقدامات نباید آنقدر ملایم باشد که آمریکا را به میز مذاکره نکشاند و نه آنقدر شدید که منجر به تشدید بحران شود.» تاکنون مذاکرات با واشنگتن نتیجهای نداشته است. کمیسر تجاری اتحادیه، ماروش شفچوویچ، گفت که گفتوگوی دو ساعتهاش با مقامات آمریکایی «صریح» بوده و به آنها گفته که تعرفههای آمریکا «زیانبار و غیرموجه» هستند.
در هر صورت، تعرفههای اولیه متقابل اتحادیه اروپا روز چهارشنبه به رای گذاشته و تصویب خواهد شد؛ مگر اینکه در یک رخداد بعید که اکثریت خاص (۱۵ کشور با نمایندگی ۶۵ درصد جمعیت اتحادیه) با آن مخالفت کنند. این تعرفهها در دو مرحله اجرایی خواهند شد؛ بخشی از آن در ۱۵ آوریل و باقیمانده یک ماه بعد.
رئیس کمیسیون اروپا، اورسولا وندرلاین، قرار است در روزهای دوشنبه و سهشنبه با مدیران عامل صنایع فولاد، خودروسازی و دارویی گفتوگوهایی جداگانه داشته باشد تا تاثیر تعرفهها را بررسی و درباره اقدامات بعدی تصمیمگیری کند.