جوان آنلاین: در میان اخباری که این روزها در حوزه دفاع مقدس منتشر میشود، خبر شناسایی پیکر شهید «محمود خوشبین منفرد» از طریق آزمایش دی ان ای، قابل توجه است. شهید خوشبین همان چهره خندانی است که در کنار شهید ناصر کاظمی و شهید بروجردی تصویری از خود به یادگار گذاشته است. قبلاً بارها با همرزمان شهید کاظمی مصاحبههایی انجام دادیم و در آن گفتوگوها، اشارهای هم به تصویر رزمنده خندان در کنار شهید کاظمی شده بود. برخی از همرزمان او را نمیشناختند و برخی او را محمود خوشبینمنفرد معرفی میکردند. حالا خبر رسیده است، پیکر محمود پس از سالها شناسایی شده است. این شهید گرانقدر متولد تهران بود و در جبهههای کردستان نقش آفرینیها کرده بود.
تصویر ماندگار محمود
تابستان سال ۱۳۶۰ رزمندگان تیپ شهدا تصمیم میگیرند عملیات بزرگی را به منظور پاکسازی محور پیرانشهر- سردشت انجام دهند. این جاده در محیط کوهستانی و جنگلی قرار داشت و گفته میشد که حتی فرماندهانی، چون صیادشیرازی و محسن رضایی نیز در بازدید هوایی از منطقه، آزادسازی آن را کاری بسیار سخت و حتی بعید ارزیابی کرده بودند. اما به هرحال نیروهای تیپ شهدا و رزمندگانی که در قرارگاه حمزه حضور داشتند، انجام آن را برعهده گرفتند. در حین همین عملیات بود که عکسی از شهید ناصر کاظمی، اولین فرمانده تیپ شهدا مشغول صحبت با بیسیم گرفته شد. در سمت چپ این شهید، رزمنده خندانی دیده میشود به نام محمود خوشبین، کمی آن طرفتر هم نیم رخ سردار شهید محمد بروجردی دیده میشود. سردار شهیدناصر کاظمی، تقریباً چند روز بعد از ثبت این تصویر به وسیله تک تیراندازهای ضد انقلاب به شهادت رسید. اما محمود خوشبین تا دو سال دیگر ماند و در سال ۱۳۶۲ آسمانی شد.
از تهران تا کردستان
شهیدمحمود خوشبین منفرد، متولد تهران بود. هرچند برخی از منابع او را متولد سال ۱۳۴۶ معرفی کردهاند، اما او متولد سال ۱۳۴۰ بود و تصاویرش هم نشان میدهند که در زمان حضور در کنار شهیدناصرکاظمی (تابستان سال ۶۰) بیشتر به یک جوان برومند ۲۰ ساله میماند تا یک نوجوان ۱۶ ساله.
پدر شهید خوشبین، راننده بود و مادرش هم زن مؤمنهای که فرزندانش را از کودکی با قرآن و عترت مأنوس کرده بود. آنطور که در زندگینامه محمود آمده است، او تا اواخر دوران دبیرستان درسش را دنبال میکند. اما بعد برای کمک به تأمین مخارج خانواده، در یک کارخانه مشغول میشود. خیلی نمیگذرد که بحث جنگ در کردستان داغ میشود و محمود درس و کار را رها کرده و راهی کردستان میشود.
۳ سال حضور در جبهه
مدت حضور شهید خوشبین، در جبهههای جنگ حدود سه سال بود. او آنقدر مشتاق ماندن در مناطق عملیاتی بود که در طول این مدت فقط شش بار به مرخصی آمد و تمام وقت و انرژیاش را برای دفع فتنه ضد انقلاب در کردستان گذاشته بود. آخرین باری که به خانه برگشت، چند روز قبل از شهادتش بود. اوایل فروردین به مناسبت عید نوروز به خانه آمد و بعد سریع به منطقه برگشت. محمود ششم فروردین سال ۱۳۶۲ که برای عملیات دیدهبانی به همراه یکی از همزمانش به دیواندره رفته بود، به اسارت ضد انقلاب درآمد. کوملهها او را که پاسدار بود پیش خود نگهداشتند و دوستش را که یک نیروی مردمی بود آزاد کردند. گویا آنها محمود را به سلیمانیه عراق منتقل کرده بودند. از همان زمان هیچ خبر و نشانی از شهید محمود خوشبین یافت نشد تا اینکه چند روز پیش خبر رسید پیکرش از طریق آزمایش دی. ان.ای شناسایی شده است. قبلاً برای محمود، مزاری نمادین در قطعه ۲۸ بهشت زهرا در نظر گرفته شده بود.