جوان آنلاین: آرامش قیمت دلار و خبرهای خوب خودرویی به عنوان لیدر مهم بازار سرمایه، بورس را از خواب زمستانی بیدار کرده است. کارشناسان با توجه به ظرفیت رشد بورس و ورود ۳ هزارمیلیاردتومان پول به بازار سرمایه معتقدند، عزم نماگرهای بورس برای یک رالی صعودی جزم شده باشد.
بورس دلایل کافی برای رشد دارد با این حال برای جبران جاماندگی از سایر بازارها نیازمند محرکات قویتری است. این شمایی کلی از وضعیت بازار سرمایه کشور است. کارشناسان آرامش قیمت دلار و تجدید ارزیابی ایران خودرو به عنوان یکی از لیدرهای مهم بازار سرمایه را از دلایل رشد اخیر بازار سرمایه عنوان میکنند.
در چند روز اخیر، ورق در بورس تهران برگشته و بورس بر خلاف دلار که با کاهش نسبی روبهرو شده مسیر صعودی را طی میکند، اما آیا این تأثیر در بلندمدت دوام خواهد داشت؟ بنا به عقیده بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه، بورس ظرفیت رشد بالاتر را خواهد داشت.
مریم طایی، کارشناس بازار سرمایه در این خصوص به «جوان» گفت: برخی مؤلفههای مهم را در روزهای اخیر شاهد بودیم که منجر به رشد بازار سرمایه شده است. روندی متفاوت از چند هفته اخیر که عمدتاً بازار تمایل به کاهش داشت.
او با اشاره به خبر تجدید ارزیابی دارایی ۹۴۱درصدی ایرانخودرو گفت: خودروییها همواره لیدری بازار را بر عهده داشتهاند و طبیعتاً این خبر تأثیرات مثبتی بر بازار سرمایه داشته است. به طور سنتی بازار سرمایه همواره به اخبار خودروسازان بزرگ حساس بوده است، بنابراین بخش قابل توجهی از صعود بورس به دلیل همین مسئله بوده است.
این کارشناس بازار ادامه داد: انتظار میرود با انتشار گزارشهای ماهانه و تأثیر رشد دلار توافقی در میزان فروش شرکت ها، بازار بتواند وضعیت مساعدتری در روزهای پایانی سال تجربه کند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه پیشبینی میشود، روند صعودی شکل گرفته در بازار سهام تا محدوده ۳میلیون واحد ادامه پیدا کند و سناریوی ریزش بازار کمرنگ خواهد بود.
طایی افزود: با این حال، شایعات درخصوص نرخ خوراک پتروشیمی همچنان بهعنوان یک ریسک تلقی میشود که ضروری است دولت در این خصوص شفافسازی کند تا ماجرای ابهامات اردیبهشت ۱۴۰۲ درباره نرخ خوراک که منجر به بیاطمینانی سهامداران شد تکرار نشود.
کمال خانزاده، کارشناس بازار سرمایه نیز در این باره گفت: بازار به دلیل نداشتننقدینگی کافی، سریع به اخبار منفی واکنش نشان میدهد و زمان میبرد تا به تعادل برسد. بهرغم این، گزارشهای اخیر برخی شرکتهای پتروشیمی نشان دهنده عملکرد مثبت بوده، ولی هنوز اعتماد بازار به طور کامل بازنگشته است.
وی همچنین درباره گزارشات ماهانه بهمن ماه توضیح داد: با تغییر نرخ دلار نیمایی به توافقی، برخی شرکتها شاهد افزایش تولید و فروش بودند. به ویژه در صنعت پتروشیمی و فلزات اساسی، گزارشات خوبی منتشر کردهاند.
بهناز اکبرپور، کارشناس بازارسرمایه نیز گفت: طبق اعلام سازمان بورس، ارزش دارایی سرمایهگذاران خارجی با رشد ۹۴درصدی به ۱۷/ ۶ هزار میلیارد تومان رسیده است.
همچنین مدیر پژوهش و توسعه سازمان بورس از بازنگری در ابزارهای تأمین مالی برای حمایت از فین تکها خبر داد. کاهش ۱۶درصدی تولید دارو در ۹ ماه سال نسبت به مدت مشابه حاکی از برآورد نیاز صنعت دارو به بیش از ۶۰درصد رشد نقدینگی است و دبیر انجمن صنعت سیمان با اشاره به توقف تولید شرکتها به دلیل قطع گاز، گفت کمبود سیمان در بازار منجر به بالا رفتن قیمت میشود.
این تحلیلگر بازارسرمایه، در نهایت عنوان کرد: میتوان انتظار داشت همچنان تمرکز سرمایهگذاران روی سهمهای بزرگ و شاخصساز، صندوقهای اهرمی و تک سهمهایی از صنعت سیمان باشد.
شاخص بورس و اوراق بهادار ۸ اسفند۱۴۰۳ با رشد ۳هزارو۲۲ واحدی به پله ۲میلیونو۸۴۳ هزار و ۹۷۹ واحدی رسید.
با توجه به کاهش نسبی نرخ دلار و همچنین شکست طرح پیش فروش سکه که به نوعی منجر به تردید در جذابیت بازار طلا و دلار شده باید دید سیاستگذار چه برنامهای برای جذب نقدینگیهای سرگردان در بازار سرمایه دارد.