جوان آنلاین: کانال تلگرامی «دورنمای اقتصادی» مقالهای از سیدحسین سجادیفر را با موضوع مدیریت زبالهها در اتحادیه اروپا به اشتراک گذاشت. خلاصهای از این مقاله را در ادامه میخوانید: مدیریت زبالهها یکی از چالشهای مهم زیستمحیطی و اقتصادی در جهان امروز است. اتحادیه اروپا به عنوان یکی از پیشگامان در این حوزه، با تدوین سیاستها و برنامههای جامع، تلاش کرده است با استفاده از اصول اقتصاد چرخشی، بهینهسازی فرایندهای مدیریت زباله را محقق کند. این مقاله به بررسی رویکردها و دستورالعملهای اتحادیه اروپا در مدیریت زبالهها میپردازد.
چارچوب مدیریت زبالهها در اتحادیه اروپا
برنامههای مدیریت زبالههای کشورهای عضو این اتحادیه بر پایه اصول اقتصاد چرخشی طراحی شدهاند. این برنامهها با تأکید بر بازیافت و استفاده مجدد از منابع از سوی آژانس محیط زیست اروپا تدوین و تصویب شدهاند. چارچوب مدیریت زبالهها بر ارتباط مؤلفههای مدیریت زبالهها مانند ماهیت (نوع) زبالهها، استفاده مجدد و بازیافت تمرکز دارد. این تلاشها نه تنها به حفظ محیط زیست کمک میکند، بلکه از طریق بازیافت و استفاده مجدد، به رشد اقتصادی پایدار نیز منجر میشود.
سلسلهمراتب مدیریت زبالهها
رویکرد سلسلهمراتب مدیریت زباله در اتحادیه اروپا مشابه مفهوم ۳ R (کاهش، استفاده مجدد و بازیافت) است. این سلسلهمراتب به شرح زیر است:
۱) پیشگیری: فرهنگسازی برای کاهش تولید زباله ۲) آمادهسازی برای استفاده مجدد: فرآوری زبالهها برای استفاده دوباره ۳) استفاده مجدد: بهرهبرداری مجدد از مواد و محصولات ۴) بازیافت/ ترمیم: تبدیل زبالهها به مواد اولیه یا محصولات جدید و ۵) دفع: آخرین راهحل برای زبالههایی که قابل بازیافت یا استفاده مجدد نیستند.
اهداف هفتمین برنامه محیط زیست اتحادیه اروپا
هفتمین برنامه محیط زیست اتحادیه اروپا که تا سال۲۰۲۰ سیاستهای زیستمحیطی کشورهای عضو را هدایت کرده است، اهداف زیر را برای مدیریت زبالهها تعیین کرده است:
۱) کاهش حداکثری تولید زبال ۲) حداکثرسازی بازیافت و استفاده مجدد ۳)محدودیت سوزاندن مواد غیرقابل بازیافت ۴)دفن زبالههایی که قابل بازیافت یا استفاده مجدد نیستند و ۵) تضمین اجرای کامل اهداف و سیاستهای مدیریت زباله.