جوان آنلاین: یک نماینده مجلس معتقد است افزایش درآمدهای مالیاتی از محل تمرکز بر فراریان مالیاتی با تکیه بر حسابرسی سیستمی ۹۵ درصد از مؤدیان علاوه بر تحقق عدالت مالیاتی به این معناست که دریافت مالیات از پردرآمدها را داریم و آن را به نفع اقشار ضعیف کشور به کار میگیریم. هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور به نفع کسانی است که مرتب مالیات میپردازند، اما برای فراریان مالیاتی ضرر دارد، زیرا پیش از این مأموران مالیاتی تمرکز خود را بر فراریان مالیاتی خواهند داشت.
شواهد نشان میدهد سازمان امور مالیاتی بر حسابرسی سیستمی مالیات بر عملکرد مؤدیان تمرکز کرده و دریافت مالیات به صورت هوشمند در حال دریافت است.
آمار و ارقام خروجی مالیاتستانی در سال جاری در دولت چهاردهم را مبنی بر بهکارگیری ظرفیت دادهمحوری و اجرای مواد ۱۶۹ و ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم و ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی اصلی شاهد هستیم. این چیزی است که شخص رئیسجمهور بر آن تأکید زیادی دارد.
بهزعم بسیاری، هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور و استفاده از ظرفیتهای سیستممحورکردن امور مالیاتی به افزایش اعتماد مؤدیان به نظام مالیاتی کشور منجر میشود، در نهایت آنان با رضایت بیشتری مالیات میپردازند و افزایش فرهنگ مالیاتدهی در کشور اتفاق میافتد.
در شهریور ماه سال جاری که مالیات بر عملکرد سال ۱۴۰۲ دریافت شد، تمرکز اصلی در حسابرسی اظهارنامههای مالیاتی مبتنی بر حسابرسی سیستمی بوده است، به نحوی که مؤدیان حقوقی شاهد کاهش بیش از ۵۰ درصدی حسابرسی دستی مالیاتی بودند. همچنین حسابرسی مؤدیان حقیقی کلان مرتبط با مالیات بر عملکرد با کاهش ۶۷ درصدی رسیدگی از سوی مأموران مالیاتی همراه شد. تمامی این روندها به معنای دادهمحورشدن بیش از پیش امور مالیاتی کشور است که مزیتهای فراوانی برایمان دارد.
علی جعفریآذر، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «جوان» در خصوص حسابرسی سیستمی و هوشمند ۱۰۰ درصدی تمام مؤدیان بخش مالیات بر عملکرد مستغلات اجاری تصریح کرد: هر چقدر ما به سمت هوشمندسازی، مکانیزهسازی امور و استفاده از گزارشات اتوماسیون برویم، برایمان نفع دارد. باید از روندهای دستی و ممیزمحور در امور مالیاتی فاصله بگیریم و از ظرفیت سیستمها بهره ببریم. استفاده از سیستمها در کشورهای مختلف مدنظر قرار دارد. ما هم باید به این سمت برویم. آمار و ارقام سازمان امور مالیاتی مبنی بر سیستممحور شدن حسابرسیها مثبت ارزیابی میشود.
وی ادامه داد: استفاده از سیستمها باعث میشود تصمیمگیریها بر اساس اطلاعات صحیح باشد. هوشمندسازی امور به معنی بهره بردن از دادهها در تصمیمگیریهاست. در این روند، به جای اینکه کارشناسان و ممیزان مالیاتی میزان مالیات پرداختی مؤدیان را مشخص کنند، اطلاعات و دادههای در دسترس مبنای تشخیص این امر قرار میگیرند.
این نماینده مجلس در خصوص اجرای مواد ۱۶۹ و ۱۶۹ مکرر ق. م. م که به رشد چشمگیر حسابرسی هوشمند و سیستمی در بخش مالیات بر عملکرد سال ۱۴۰۲ منجر شده است، تصریح کرد: دادهمحورشدن روندهای مالیاتی کشور به معنی افزایش اعتماد مؤدیان به نظام مالیاتی کشور است. وقتی مالیاتدهنده ببیند مالیاتش بر اساس اطلاعات موجود مشخص شده است، اعتماد بیشتری نسبت به روندهای مالیاتی کشور پیدا میکند و با رضایت مالیات میپردازد.
جعفریآذر گفت: سیستممحورشدن نظام مالیاتی کشور به معنای کاهش نارضایتیهای مردم در حوزه مالیات است. تمامی این روندها در نهایت به افزایش فرهنگمالیاتدهی در کشور میانجامد که مثبت ارزیابی میشود.
وی ادامه داد: اقدامات خوبی در دولت شهید رئیسی در زمینه اصلاح نظام مالیاتی کشور شروع شد و این کارها در دولت فعلی نیز در حال انجام است. اصلاح نظام مالیاتی کشور در راستای سیستمی و هوشمندسازی آن ادامه دارد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: آمار و ارقامی که سازمان امور مالیاتی در زمینه کاهش دخالت کارشناسان مالیاتی در حسابرسیها مطرح کرده است، به کاهش فرار مالیاتی منجر میشود. هوشمندسازی مالیاتستانی به افزایش دقت در روندهای مالیاتی کشور منجر میشود و حجم فرار مالیاتی را کم میکند.
جعفریآذر گفت: وقتی سیستمها به جای کارشناسان مالیاتی به انجام کارها بپردازند، دست سازمان امور مالیاتی باز میشود که بر امور دیگر مانند مقابله با فرار مالیاتی تمرکز کند و به عرضه خدمات با کیفیتتر به مردم بپردازد.
وی ادامه داد: هوشمندسازی امور در نهایت به نفع مردم است، زیرا افزایش درآمدهای مالیاتی از محل تمرکز بر فراریان مالیاتی با تکیه بر حسابرسی سیستمی ۹۵ درصد از مؤدیان علاوه بر تحقق عدالت مالیاتی به این معناست که دریافت مالیات از پردرآمدها را داریم و آن را به نفع اقشار ضعیف کشور به کار میگیریم. هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور به نفع کسانی است که مرتب مالیات میپردازند، اما برای فراریان مالیاتی ضرر دارد، زیرا پیش از این مأموران مالیاتی تمرکز خود را بر فراریان مالیاتی خواهند داشت.
جعفریآذر گفت: همزمان با سیستمی و هوشمندسازی امور مالیاتی کشور باید تلاش کنیم در بخشهای مختلف همچون عرضه کالا و خدمات به کسر مالیات در همان ابتدای مسیر و زمان عرضه اقدام و مبالغ را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کنیم. وی ادامه داد: اصل سیستمی و هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور اقدام درستی به شمار میرود که شروع شده است. باید این روند تداوم پیدا کند. در تمامی زمینهها از جمله هزینه قطار و هواپیما که به صورت اتوماسیون تعیین میشود نیز باید به کسر مالیات بپردازیم. در تمامی حوزهها با دقت باید مالیات دریافت شود.