کد خبر: 1265930
تاریخ انتشار: ۰۳ آذر ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۰
مروری بر کتاب «امریکای لاتین» و شروع دومینووار انقلاب‌ها در امریکای جنوبی
بیلز که خودش امریکایی است و سال‌ها در کشور‌های امریکای جنوبی زندگی کرده نسبت به روابط سیاسی و اقتصادی و نظامی ایالات متحده امریکا با کشور‌های امریکای جنوبی آشناست و همین مسئله کمک زیادی در تحلیل تاریخ استعمار و پیامد‌های آن برای جوامع امریکای لاتین می‌کند.

جوان آنلاین: کتاب «امریکای لاتین» با عنوان فرعی دنیای انقلاب نوشته ک. بیلز یکی از آثار مهم در حوزه تاریخ و سیاست امریکای لاتین است. این کتاب که با ترجمه و. ح. تبریزی و از سوی انتشارات خوارزمی برای اولین بار در اسفند سال ۱۳۵۰ منتشر شد و مورد توجه قرار گرفت. کتاب به طور جامع به بررسی تاریخچه و تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور‌های امریکای لاتین از دوران استعمار تا دوران معاصر می‌پردازد و شرح چگونگی شکل‌گیری انقلاب‌ها را در این کشور‌ها به زبانی شیرین و خواندنی بیان می‌کند. 

بیلز که خودش امریکایی است و سال‌ها در کشور‌های امریکای جنوبی زندگی کرده نسبت به روابط سیاسی و اقتصادی و نظامی ایالات متحده امریکا با کشور‌های امریکای جنوبی آشناست و همین مسئله کمک زیادی در تحلیل تاریخ استعمار و پیامد‌های آن برای جوامع امریکای لاتین می‌کند. او در کتاب روند شکل‌گیری کشور‌های مستقل و مبارزات مردمی را برای دستیابی به استقلال سیاسی و اقتصادی توضیح می‌دهد. یکی از نکات مهم کتاب، بررسی تغییرات اجتماعی و اقتصادی در امریکای لاتین است. بیلز تأثیرات سیاست‌های استعماری، انقلاب‌ها و نوسانات اقتصادی بر جوامع محلی را به تصویر می‌کشد. کتاب به جنبه‌های فرهنگی و هویتی مردم امریکای لاتین نیز توجه ویژه‌ای دارد و تأثیر فرهنگ بومی و استعمار بر هویت مردمان این منطقه را بررسی می‌کند. بیلز در این کتاب سعی می‌کند که دیدگاه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی را درباره امریکای لاتین پوشش دهد و به تحلیل این دیدگاه‌ها بپردازد که به خواننده کمک می‌کند تا درک بهتری از پیچیدگی‌های این منطقه پیدا کند. 

انقلاب مکزیک

کتاب با روایتی داستان‌گونه از شب ۲۱ مه ۱۹۱۱ آغاز می‌شود. زمانی که نخستین جرقه‌های جنگ استقلال‌طلبانه مردم مکزیک و به تبع آن امریکای لاتین آغاز شد. از شبی که کارباگال قاضی دیوان عالی مکزیک به عنوان نماینده دیاز دیکتاتور وقت این کشور با چند نفر از انقلابیون به سرکردگی مادورو دیدار کرد؛ دیداری که در آن سند درخواست متارکه دیاز از جنگ و استعفای فوری او و معاونانش تقدیم او شد و اینکه اکثر فرمانداران باید از کار بر کنار می‌شدند. در روی سند شعار انقلابی «انتخابات واقعی، نه تجدید انتخابات» روی آن حک شده بود. این سند منشور سیاسی مکزیک بود. 

روز‌ها خیابان‌ها شاهد حضور و تظاهرات مردم بود، مردمی که خشمگین از سیاست‌های استثمارگرانه و استعمارگرایانه امریکا با عصبانیت علیه دیکتاتور وقت شعار می‌دادند، این در حالی است که دیاز بر بستر بیماری و محتضر است و همچنان در مقابل استعفا مقاومت می‌کند و زیر لب می‌گوید: «من در میان رگبار تیر حکومت را به دست آوردم و فقط به همان ترتیب آن را پس می‌دهم.» همزمان مردم خشمگین فریاد می‌زنند، شیشه‌ها را می‌شکنند و تیراندازی می‌کنند تا اینکه نیمه شب بالاخره دیکتاتور رضایت داد سند استعفا را امضا کند و راهی پاریس ش. د. از اواخر شب تا صبح و تمام روز ناقوس کلیسا‌ها با شادی پایان دیکتاتوری و پیروزی مردم را اعلام می‌کند. با وجود صدای شلیک گلوله، مردم با شادی دیوانه‌واری نام کوچه‌ها را با رنگ می‌پوشانند و به احترام قهرمانان انقلاب نام‌های جدیدی، چون فرانسیسکو مادورو بر آنها می‌نویسند. این نخستین انقلاب اجتماعی کشور‌های امریکای لاتین بود که به معنای شکست و عقب‌نشینی امریکا و استعمار امپریالیسم بود. انقلاب مکزیک سرآغاز یک سلسله تحولات جهانی و آشفتگی‌های اجتماعی بود که از آن زمان تقریباً دنیا را به لرزه درآورد. کمی پس از آن چین قیام کرد. وقایع مکزیک در امریکای لاتین قیام‌های پی‌درپی را برانگیخت. 

انقلاب کوبا

نویسنده سپس به نقل ماجرای انقلاب کوبا می‌پردازد. اینکه چطور با ظهور فیدل کاسترو شعله‌های کوچک جنبش مردم کوبا، تبدیل به آتشی ویرانگر شد که کل دیکتاتوری باتیستا را در خود فروخورد. چطور جسد‌های سوخته و شکنجه شده جوانان انقلابی با اعضای مثله شده این‌طرف و آن‌طرف پیدا می‌شد و در بایکوت رسانه‌های امریکایی هیچ خبری از آن درز نمی‌کرد در حالی که در همان زمان گروهبان دیکتاتور که برای خرید هتل‌های بزرگ به نیویورک سفر می‌کرد از طرف این مطبوعات گلباران می‌شد. کازینو‌های گانگستر‌های امریکایی و امپراتوری لاس وگاس در همه ایالات کشور مشغول به کار بودند، اما از اواخر ۱۹۸۵ طی دو سال، ۱۲ نفر انقلابیونی که در پشت‌کوه‌ها پنهان شده بودند به هزاران نفر رسیدند. قدرت استبداد کم‌کم رو به زوال می‌رفت، سربازانی که در امریکا آموزش دیده بودند در کمین‌گاه‌های خود غافلگیر یا فراری می‌شدند و ارتش را ترک می‌کردند. نیکاراگوئه، شیلی، برزیل، بولیوی، آرژانتین، گواتمالا، پرو و ونزوئلا. دیگر کشور‌هایی که در جریان انقلاب‌های کشور‌های لاتین یکی یکی از دام یک دیکتاتور ر‌هایی پیدا کردند و راه استقلال و قطع‌کردن دست امپریالیسم امریکا را از منافع ملی کشورشان پیش گرفتند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار