جوان آنلاین: کانال تلگرامی «تکتوب» نوشت: کمیته نوبل، جایزه نوبل شیمی امسال رو به Demis Hassabis، مدیرعامل بخش هوش مصنوعی گوگل (Google DeepMind، John Jumper) یکی از محققان بخش هوش مصنوعی گوگل و David Baker، استاد دانشگاه واشینگتن به خاطر تلاش اونها برای پیش بینی ساختار پروتئینها و طراحی محاسباتی اونها اعطا کرده.
پروتئینها از اجزای مهم و حیاتی بدن هستند و کارکرد داخلی سلولها به عهده اونهاست. این مواد از رشتههای آمینواسیدی تشکیل شدن و این رشتهها میتونن به شکلهای بسیار متنوعی تا بشن. شکل سه بعدی و نحوه تا خوردن پروتئینها، نحوه کار اونها رو مشخص میکنه. در نتیجه فهمیدن این مورد برای دانشمندان بسیار مهم است و یکی از کاربردهای مهم شناخت اونها در ساخت داروهاست. اما مشکل اینه که دونستن نحوه تا خوردن پروتئینها بسیار مشکله و حتی با قویترین سوپرکامپیوترهای دنیا هم فرایندی طولانی است.
اما DeepMind این مشکل رو با هوش مصنوعی تا حد خوبی حل کرد و مدل AlphaFold رو ارائه داد که میتونست با دقت و سرعت بالایی نحوه تا خوردن پروتئینها رو تخمین بزنه. در نتیجه دمیس حسابیس و جان جامپر از DeepMind، نوبل شیمی رو به خاطر این پیشرفت بزرگ در شیمی محاسباتی دریافت کردند.
آقای دیوید بیکر، علاوهبر تلاشهای مختلفش برای تخمین تا خوردن پروتئینها، آزمایشگاه تحقیقاتی ایشون عمل برعکسی انجام داده و نرم افزار هوش مصنوعی رو توسعه دادن که میتونه برای یک ساختار خاص، پروتئینی که در طبیعت یافت نمیشه رو طراحی کنند. از جمله کاربردهای نرم افزارهای توسعه داده شده توسط این آزمایشگاه، پیشنهاد پروتئینی است که به پروتئین موجود در عوامل بیماریزای مختلف بچسبه و عملکرد اونها رو خنثی کنه.
آقای بیکر هم به خاطر تلاشهاش برای پیشبرد شیمی محاسباتی این جایزه رو دریافت کرده.