عراقچی که برای پیگیری دور جدید مذاکرات هستهای چند روزی را بیشتر در نیویورک میماند، فضای گفتگو با مقامات غربی را نسبتاً مثبت ارزیابی کرد و گفت که جو غالب در این دیدارها ادامه مذاکره بود که تنها راهکار حل مشکلات است.
نشست مجمع عمومی سازمان ملل فرصتی فراهم کرده تا مقامات وزارت خارجه دولت چهاردهم باب دیپلماسی را با مقامات سایر کشورها درباره موضوعات مختلف باز کنند. سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران که این روزها در نیویورک به سر میبرد، دیدارهای متعددی را با دیگر همتایان خارجی خود داشته است. وزیر خارجه ایران پنجشنبه شب در گفتگو با ایرنا، با بیان اینکه علاوه بر موضوع لبنان، بحث اوکراین، اتهامات علیه ایران و نیز مذاکرات هستهای در گفتگوها با کشورهای اروپایی مطرح شده است، گفت: درخواست برای ورود به عرصه گفتگو و مذاکره، اکنون جو غالب در مذاکرات میان ما و کشورهای اروپایی است. عراقچی در پاسخ به این سؤال که «در مذاکراتی که با اروپاییها داشتید، غیر از موضوع لبنان، چه موضوعات دیگری مطرح شد، گفت: بحث لبنان و منطقه، بحث اصلی است. بحث اوکراین و اتهاماتی که به تازگی درباره همکاری نظامی ایران با روسیه مطرح شده، طبیعی بود که مطرح و توضیحات لازم از طرف ما داده میشد.
مذاکره تنها مسیر اعتمادساز
وزیر خارجه ایران در ادامه گفتوگوی خود تأکید کرد: بحث مذاکرات هستهای نیز یکی از محورها بود که با همه کشورها مطرح میشد؛ همه اینها میدانند هیچ راه دیگری برای کسب اطمینان از صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران، غیر از مذاکره وجود ندارد. اگر نگرانیهایی دارند تنها از طریق مذاکره میتوانند به یک مسیر اعتمادساز برسند. هیچ راه دیگری وجود ندارد؛ نه از طریق تحریم، نه از طریق فشار و نه از طریق تهدید. عراقچی با بیان اینکه تحریمها راهکار حل مشکلات نیست، تأکید کرد: «من در همه جلساتی که با کشورهای اروپایی داشتم، گفتم که شما میتوانید مسیر مذاکره را انتخاب کنید، مسیر تحریم را هم میتوانید، انتخاب کنید.» عراقچی خاطرنشان کرد: «اینها نتیجه تحریم است. تحریمها موجب شده است، ظرفیتهای درونی ایران شکوفا شود و به مرحله بهرهبرداری برسد. تحریم قطعاً راهحل مشکلات نیست، بلکه به مشکلات اضافه میکند. این بحثها بین ما و کشورهای اروپایی صورت گرفت و درخواست برای ورود به عرصه گفتگو و مذاکره، جو غالب کنونی در مذاکرات ما است.»
دیدار عراقچی با مقامات غربی برای بازگشت به میز مذاکرات هستهای، درحالی است که مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران آمادگی خود را برای ادامه مذاکرات و لغو تحریمها اعلام کرده است و اکنون منتظر پاسخ دولتمردان امریکایی هستند تا چه واکنشی در برابر حسن نیت تهران نشان خواهند داد. هرچند رهبران کاخ سفید در ظاهر دیپلماسی را تنها راهحل پایان دادن به اختلافات با ایران میدانند، اما در عمل گامی برای لغو تحریمها و بازگشت به میز مذاکره برنمی دارند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم اخیراً در سخنانی ادعا کرد: «واشینگتن در روند توافق با ایران، نقش اصلی را ایفا میکند و بدون مشارکت این کشور رسیدن به توافق غیرممکن است.» بنابراین، تا زمانی که دولت امریکا روی خواستههای جاهطلبانه خود پافشاری میکند و تحت فشار صهیونیستها دنبال تنگتر کردن دامنه تحریمها علیه ایران است، رسیدن به توافق مجدد، با وضعیت بحرانی در خاورمیانه دور از دسترس است.