جوان آنلاین: کارشناس اقتصادی معتقد است: هر چقدر بتوانیم در اصلاح نظام مالیاتی کشور به کاهش فشار بر اقشار ضعیف جامعه مبادرت کنیم، برایمان مزیت دارد. با معافیت مبتنی بر سرانه خانوار و هزینههای معیشتی، علاوه بر در نظر گرفتن بعد خانوار، حقوقبگیران نیز از معافیت مالیاتی بیشتری نسبت به شرایط فعلی برخوردار خواهند بود. معافیت سرمایهگذاری نیز موجب خواهد شد تولید تقویت شود و از طرف دیگر مالیات تولید نیز از ۲۵ به ۱۵درصد کاهش یافته است.
تعداد زیادی از افراد جامعه بر این باورند نظام مالیاتی فعلی کشور ناعادلانه است و به همین ترتیب، میتوان گفت که ادراک عدالت مالیاتی در کشور ما وضعیت مناسبی ندارد. یکی از چالشهای قانون فعلی مالیاتهای مستقیم، عدمرعایت عدالت عمودی و افقی در آن است، به نحوی که اولاً افراد با درآمد بیشتر الزاماً مالیات بیشتری پرداخت نمیکنند، ثانیاً افراد با درآمدهای یکسان، الزاماً مالیاتهای یکسانی پرداخت نمیکنند. در کشورهای پیشرفته مالیاتستانی بر مبنای درآمد افراد مدنظر است و مالیات بر کل عایدات فرد اعمال میشود. در همین راستا، دولت لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم را به مجلس برده است. مهمترین هدف دولت این است که فشار مالیاتی را از بخش تولید و حقوقبگیران بردارد و بر مالیاتستانی از مؤدیان بزرگ و پردرآمد متمرکز شود. تا امروز، بسیاری از اشخاص که شغل مشخصی ندارند، اما سودهای کلانی به دست میآورند، از پرداخت مالیات طفره رفتهاند. با اصلاح قانون مالیاتها، مالیاتستانی بر مبنای سود خالص مدنظر است و هر کسی باید متناسب با درآمدش مالیات بپردازد. وقتی مالیات بر حقوق و دستمزد میبندیم، در بسیاری از موارد انحراف داریم و مالیاتهایی را اخذ میکنیم که در واقع نباید گرفته شود، اما مالیات بر درآمد افراد یک نوع مالیاتگیری منطقی است و در همه جای دنیا مورد استفاده قرار میگیرد.
علی قنبری، کارشناس اقتصادی در گفتگو با «جوان» در خصوص لایحه اصلاح مالیاتهای مستقیم که از سوی دولت به مجلس برده شده است، تصریح کرد: مالیات بر درآمد روش درستی است و نسبت به مالیات بر شغل مزیتهای بیشتری برایمان دارد. این روش میتواند به وصول درآمدهای مالیاتی دولت کمک کند و جلوی فرار مالیاتی را بگیرد. وی ادامه داد: در نظر گرفتن هزینههای معیشتی افراد در مالیاتستانی از اهمیت بالایی برخوردار است. اینکه در لایحه پیشنهادی دولت در خصوص اصلاح مالیاتهای مستقیم این موضوع آورده شده، به صلاح جامعه و دولت است. باید هزینههای زندگی از درآمد افراد کسر شود و به سود خالص مالیات ببندیم.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: در نظر گرفتن هزینههای زندگی در مالیاتستانی از افراد به عدالت مالیاتی نزدیکتر و به نفع اقشار ضعیف و متوسط جامعه است. هر چقدر بتوانیم در اصلاح نظام مالیاتی کشور به کاهش فشار بر اقشار ضعیف جامعه مبادرت کنیم، برایمان مزیت دارد. با معافیت مبتنی بر سرانه خانوار و هزینههای معیشتی، علاوه بر در نظر گرفتن بعد خانوار، حقوقبگیران نیز از معافیت مالیاتی بیشتری نسبت به شرایط فعلی برخوردار خواهند بود. معافیت سرمایهگذاری نیز موجب خواهد شد تولید تقویت شود و از طرف دیگر مالیات تولید نیز از ۲۵ به ۱۵درصد کاهش یافته است. قنبری گفت: اینکه در لایحه پیشنهادی دولت مطرح شده است که افراد با کمتر از سود خالص سالانه ۱۰۰ میلیون تومان از پرداخت هر گونه مالیات معاف شوند، به معافیت مالیاتی بسیاری از حقوقبگیران منجر میشود و برای کسانی که حقوقی ثابت دارند، مفید است. وی ادامه داد: کاهش مالیات بخش تولید از ۲۵ به ۱۵درصد که در لایحه مطرح شده است نیز اقدام مثبتی به حساب میآید. حمایت از تولیدکنندگان باید در دستور کار باشد و این طور اقدامات میتواند به ایجاد انگیزه برای کارهای تولیدی منجر شود و به نفع کشور است. قنبری گفت: در نظر گرفتن هزینههای تحقیق و توسعه به عنوان اعتبار مالیاتی نیز دیگر مشوقی است که برای صنایع و تولیدکنندگان در نظر گرفته شده است و میتواند مفید باشد. آنچه در لایحه اصلاح مالیاتهای مستقیم مطرح شده، به نفع اقشار ضعیف و متوسط کشور است.