سرویس ایران جوان آنلاین: حداقل یک دهه است که در مورد تالاب انزلی و مشکلات و معضلاتی که گریبانگیر آن است صحبت میشود و در این مدت، بیتفاوتیها به این هشدارها آنقدر زیاد بوده که طی سالهای اخیر دیگر کسی هشدار نمیدهد و ترجیح این است که از مرگ و مرثیه و خداحافظی با این تالاب زیبا و جهانی صحبت کنند. اوایل سال ۹۷ بود که وقتی همه از روزهای سخت تالاب حرف میزدند یکی از محلیها جمله ساده، اما بسیار پرمحتوایی گفت: «مگر کسی فکر میکرد روزی دریاچه ارومیه خشک شود، اما این اتفاق افتاد! این همان سرنوشتی است که در انتظار تالاب انزلی است.» حالا بعد از گذشت نزدیک به ۲ سال از آن روزها معاون اقتصادی وزیر کشور تازه یادش افتاده سری به تالاب بزند و نهایت کمکش هم این بوده که بگوید: «باید اقدامات برای کاهش روند تخریب تالاب انزلی که در معرض خطر جدی نابودی است، شتاب بیشتری بگیرد!»
اگر بگوییم گروهی چوب حراج بر سر تالاب انزلی زدهاند، سخنی به گزاف نگفتهایم. سال ۹۶ بود که ۱۷ هکتار از اراضی تالاب در آتش سوخت و در بهار ۹۷ هم خبر آتشسوزی سه هکتار دیگر بدون هیچ واکنشی از طرف مسئولان منتشر شد. البته این اتفاق همچنان ادامه داشت و عدهای بدون هیچ ترسی اراضی تالاب را که خشک شده و تبدیل به نیزار شدهاند را عمداً آتش میزنند و مهمتر اینکه آنها را تصاحب میکنند. با جرئت باید گفت گروهی مافیایی نیزارهای زمینهای خشک تالاب را میسوزانند و بعد از مدتی در آنها نهال میکارند و از قانونی که اجازه میدهد بعد از ۱۵ سال کشت، زمین به نام آن فرد ثبت شود، سوءاستفاده کرده و زمین را به نام خودشان میکنند. اینجا مهم نیست که آب تالاب یا خشکیهای اطراف آن، محل زندگی چه موجوداتی است و اگر قرقاولهای میان نیزارها در آتش خاکستر شوند، همه فدای زمیندار شدن عدهای هستند.
همه در آماده باش برای نجات تالاب
وضعیت تالاب اسفبار است. با این حال شنیدن برخی جملات از مسئولان سختتر از حال و روز تالاب است. «تالاب انزلی در معرض خطر جدی نابودی است و شرایط بحرانی دارد و تمامی نهادها و سازمانهای مرتبط در این حوزه، باید با رویکردی ملی، در کنار هم تلاش کنند تا از روند تخریب بیشتر این تالاب بین المللی جلوگیری شود.» اینها بخشی از حرفهای معاون اقتصادی وزیر کشور است که در بالاترین سطح تصمیمگیری تازه از نهادها و سازمانها خواسته فکری به حال تالاب انزلی بکنند. بابک دین پرست که در نشست بررسی وضعیت تالاب انزلی که با حضور مسئولان گیلان در وزارت کشور برگزار شد، با بیان اینکه مسئولان مربوطه باید از هرگونه تغییر کاربری یا پیشروی در اراضی تالاب انزلی جلوگیری کنند، گفت: «ضروری است محدوده، بستر و حریم آبی تالاب در اسرع وقت تعیین تکلیف شود و اقدامات دستگاههای اجرایی برای نجات تالاب بینالمللی انزلی شتاب بیشتری بگیرد.» این مسئول از استاندار گیلان خواست در مدت ۱۰روز، با همکاری دستگاههای مسئول نسبت به تهیه و ارائه برنامههای بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت، برای کاهش روند تخریب و نابودی تالابانزلی و برنامهریزی مناسب و مؤثر برای بازسازی و احیای آن اقدام کند.
معاون وزیر کشور با انتقاد از کاهش عمق آب تالاب انزلی در سالهای اخیر تأکید کرد: «عمق تالاب در مقابل دیدگان مسئولان ملی و استانی از ۱۲متر، در بهترین شرایط به کمتر از یک متر تنزل یافته و همه مسئولان دستگاههای ملی و استانی در خصوص وضعیت کنونی تالاب و اقداماتی که برای نجات آن باید صورت بگیرد، مسئول و پاسخگو هستند و باید با متخلفان، تعلل کنندگان و آسیب زنندگان به تالاب در هر حوزهای برخورد شود.» دین پرست تأکید کرد: «استانداری گیلان مؤظف است، تکالیف قانونی دستگاههای مسئول را برای حفاظت از تالاب و احیای آن بهدقت تعیین و با هرگونه تصرفات غیرقانونی، ورود پساب و فاضلاب به تالاب، تخلفات حوزه آبخیزداری و موارد دیگر، طبق قانون برخورد و تعلل کنندگان را به مراجع قانونی معرفی کند.»