جوان آنلاین: فردریش مرتس و حزبش در انتخابات آلمان پیروز شدند. سیاست تند دولت امریکا در برابر اروپاییها، باعث شد مردم به نامزدی رأی بدهند که اگرچه چندان محبوب نیست، اما امیدوارند بتواند در برابر دولت جدید امریکا، خلأ قدرت در اروپا را پر کند.
آلمان در مسیر روی کارآمدن صدراعظم جدید است. صدراعظم فعلی هم در شرایطی مسند قدرت را ترک میکند که حزبش احتمالاً با ظرفیتی اندک، همچنان درعرصه قدرت باقی خواهد ماند. با این اوصاف، به نظر نمیرسد که تلاشهای دولت ترامپ برای تأثیرگذاری بر روند انتخابات، چندان مؤثر بوده باشد. انتخابات اخیر که ماهها زودتر از موعد مقرر و پس از فروپاشی ائتلاف حکومتی کشور در اواخر سال گذشته برگزار شد، شگفتیهای زیادی را به همراه داشت. نتایج هم به روشنی نشان میداد، دموکراتهای مسیحی راست میانه میتوانند به تنهایی و با همراهی یک شریک ائتلافی، قدرت را قبضه کنند و این وضعیت، همان وضعیتی است که در بیشتر از یک قرن گذشته آلمان در چارچوب آن اداره شده است.
فردریش مرتس، صدراعظم احتمالی جدید است. بیشترین مشارکت آلمانیها در چند دهه اخیر بیشترین آرا را به حزب دموکرات مسیحی (CDU) و حزب خواهر آنها یعنی اتحادیه سوسیال مسیحی (CSU) داد. این تقریباً به آن معنی است که صدراعظم بعدی فردریش مرتس خواهد بود. تاجری که با هواپیمای شخصی خود پرواز میکند و مدتهاست که آرزوی شغلی برتر را داشته است. مرتس در اوایل دهه ۲۰۰۰، در جنگ قدرت برای رهبری دموکرات مسیحیها از آنگلا مرکل که ۱۶ سال به عنوان صدراعظم آلمان را اداره کرد، شکست خورد. با این حال، رأیدهندگان از میراث مرکل یعنی اتکای بیشتر به روسیه برای گاز طبیعی و تصمیم برای باز نگهداشتن مرزهای این کشور در سال ۲۰۱۵ و آغاز استقبال از میلیونها پناهنده از سوریه، افغانستان و نقاط دیگر ناراضی بودند. پس از اینکه دموکرات مسیحیها در سال ۲۰۲۱ از قدرت خارج شدند، مرتس رهبری این حزب را بر عهده گرفت و رویکردهای آن را در زمینه مهاجرت و مسائل دیگر به سمت راست سوق داد. او در کمپین اقتصادی، جهتگیری ملایمتری داشت و قول داد مقررات را کنار بگذارد و مالیاتها را کاهش دهد تا رشد اقتصادی دوباره افزایش یابد. مرتس تا حدودی دارای روحیه خشن و خشک است. نظرسنجیها حاکی از آن است که تنها حدود یک سوم مردم این کشور معتقدند، او صدراعظم خوبی خواهد شد. حتی برخی رأیدهندگان به او، روز یکشنبه گفتند علاقهای به او ندارند، اما اگر بتواند به سرعت یک دولت تشکیل دهد، این شانس را خواهد داشت که به برطرف کردن خلأ رهبری در اروپا کمک کند. چراکه اروپا با تنشهای روابط خود با ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری ترامپ دست و پنجه نرم میکند.
ترس اروپا از امریکای ترامپ
زمانی که جیدیونس، معاون دونالد ترامپ در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ، اروپاییها را به دلیل حذف احزاب افراطی سرزنش کرد، او کمپین انتخاباتی در آلمان را هوشیار کرد. به عبارتی، اگر تهدیدهای ترامپ مبنی بر جنگ تجاری و حمایت نظامی، آلمانیها را اینطور نگران نکرده بود، سخنرانی دی ونس و چرخش بعدی رئیسجمهور امریکا، در مورد اوکراین باعث ایجاد وحشت در آلمان میشد. بر اساس یک نظرسنجی که بعد از ظهر یکشنبه منتشر شد، در میان رأی دهندگان آلمانی، ۶۵ درصد از این نگرانند که آلمان در برابر دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، رؤسای جمهور امریکا و روسیه درمانده شده است. در یک مناظره پس از انتخابات بین رهبران، مرتس به سرعت تهدیدی را که آلمان و اروپا به دلیل دولت جدید ایالات متحده با آن روبهرو هستند، مطرح کرد. وی گفت: «مشخص شده که امریکاییها، دست کم دولت کنونی، تا حد زیادی درباره سرنوشت اروپا بیتفاوت هستند. من بسیار کنجکاو هستم ببینم چگونه به نشست سران ناتو در پایان ژوئن نزدیک میشویم.» مرتس افزود: «آیا ما هنوز در مورد ناتو در وضعیت فعلی آن صحبت میکنیم، یا اینکه نیاز داریم یک توان دفاعی مستقل اروپا را خیلی سریعتر ایجاد کنیم.»
قدرت گرفتن راستهاو چپها، خطر سوسیال دموکراتها
به این ترتیب، در این انتخابات، حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD)، سهم آرای خود را نسبت به چهار سال پیش دو برابر کرد و این کار را عمدتاً با جلب نظر رأی دهندگانی انجام داد که از مهاجرت ناراحت هستند. به نظر میرسد، سهم آرای AfD از میزان حمایت بالای خود در نظرسنجیهای یک سال پیش کمتر است، اما AfD از حمایت عمومی ونس و تأییدیه ایلان ماسک، مشاور میلیاردر ترامپ برخوردار شد و به دنبال دستیابی به دستاوردهای سیاسی از یکسری حملات مرگبار از سوی مهاجران در ماههای اخیر از جمله در روزهای پایانی مبارزات انتخاباتی بود. از طرفی، برخی رأیدهندگان، پیشبینی کردند واکنش به حملات اخیر و حمایت مقامات ترامپ حتی ممکن است باعث افزایش حمایت از حزب چپ افراطی آلمان شده باشد. دو ماه پیش چپها، (Die Linke) رو به زوال بودند. اما چپها به لطف سران کاریزماتیک و باهوش رسانههای اجتماعی، موفق شدند اوضاع را ظرف چند ماه تغییر دهند. به نظر میرسد، حدود ۹ درصد آرا و بیش از ۶۰ کرسی در پارلمان افزایش یافته است.
در چنین شرایطی که اولاف شولتس، خارج از دولت است، اما حزب سوسیال دموکرات، همچنان فعال است او تا آخرین لحظات قبل از انتخابات، انتظار داشت همچنان صدراعظم خواهد ماند، اما اشتباه میکرد. حزب او با کسب ۱۶ درصد رأی که کم سابقه است، در جایگاه سوم قرار گرفت. اگرچه شولتس تا زمانی که مرتس سوگند یاد کند به عنوان صدراعظم موقت ادامه خواهد داد. انتظار میرود وی از عرصه فعال در صحنه سیاست کنارهگیری کند. با این حال، حزب او ادامه خواهد داشت و به احتمال زیاد به نقش شریک کوچکتر در دولتی تحت رهبری محافظه کاران را بر عهده میگیرد و این کار میتواند بهترین ضربه وی در جهت تشکیل یک دولت باثبات در دوران پرآشوب آلمان باشد.
نیویورک تایمز
کریستوفرای شویتس و جیم تنکرزلی