جوان آنلاین: شنیدن نام نهضت سوادآموزی، ما را به سالهای دور میبرد. به زمانی که مادربزرگهایمان در کلاسهای درس حاضر میشدند تا بتوانند خواندن و نوشتن را بیاموزند و حالا قرار است با رویکردی جدید در راستای مهارتآموزی به کار خود ادامه دهد.
نهضت سوادآموزی خانوارهای زیادی را باسواد کرد و هنوز هم خاطره آن را بسیاری در ذهن دارند. با وجود این، اما شاید کمتر کسی تصورش را کند که این نهضت حتی امروز با وجود مدارس و دانشگاههای متعدد در اقصی نقاط شهرهای کشور همچنان به کار خود ادامه میدهد. نهضتی که در ۴۵ سال گذشته چیزی حدود ۱۱ میلیون نفر را باسواد کرده، اما با توجه به رشد و پیشرفت تکنولوژی، امروز قصد ارتقای حیطه کاری خود را دارد. ارتقایی که یکبار دیگر میتواند این نهضت را به اهرمی برای بالا بردن سطح دانش جامعه تبدیل کند. با این تفاوت که اینبار بحث سوادآموزی مطرح نیست و مسئله آموزش مهارت به افراد جامعه است؛ مهارتهایی که شاید بسیاری در آرزوی کسب آن باشند، اما شرایط و امکاناتش را نداشته باشند. درست مثل مادربزرگهایی که دهه ۶۰ آرزوی خواندن یا نوشتن را داشتند، اما دست روزگار آنها را محروم کردهبود و یک اساسنامهای که سال ۶۳ نوشته شد، آنها را به آرزوی دیرینهشان رساند؛ آرزویی که امروز، اما محقق کردن صرف خوشحال کردن افراد میتواند باری از دوش جامعه بردارد. خصوصاً اگر حیطه کاری این نهضت شهرها و روستاهای کمبرخورداری باشد که ساکنان آن دستشان از یادگیری کوتاه باشد.
پیشنهادی که عملیاتی شد
روزنامه جوان پیشتر با اشاره به نقش دانشسراها در زمانهای دورتر تأکید کردهبود، میتوان با راهاندازی مجدد آنها مسیر مهارتآموزی را کوتاه کرد (
فرصتهایی که با دانشسراها ایجاد میشود) حال این اتفاق به شکلی متفاوت، اما همسو با پیشنهادی که از سوی روزنامه جوان مطرح شدهبود، قرار است توسط نهضتسوادآموزی انجام شود؛ نهضتی که روزی سواد خواندن و نوشتن را به افراد جامعه میآموخت و امروز قرار است مهارتهای کار و زندگی را به آنها بیاموزد. نهضتی که در واقع در راستای محقق ساختن آرزوهای محال بخشی از جامعه، گام برمیدارد. چه دیروز و چه امروز. مسیری که باعث ایجاد امید به خصوص برای جمعیت کمبرخوردار جامعه میشود؛ افرادی که تا دیروز نگران آینده بودند، اما امروز با راهافتادن نهضت مهارتآموزی میتوانند آیندهای روشن برای خود متصور شوند. نهضت مهارتآموزی یادآور ضربالمثل چینی است که میگوید: «به جای ماهی دادن به یکدیگر ماهیگیری یاد بدهیم» ضربالمثلی که امروز نهضت سوادآموزی در حال عملی کردن آن است؛ اتفاقی که اگر رخ دهد، میتواند باعث رشد و شکوفایی به خصوص در مناطق کمبرخوردار کشور باشد. درست مثل اقداماتی که گاهی برخی خیریهها با آموزش کارهای دستی و مهیا کردن بازار فروش در شهرها و روستاهای کوچک انجام میدهند، تا افرادی که بضاعت گذران زندگی ندارند با آموزش و یادگیری شغل بتوانند از عهده خرج و مخارجشان برآیند.
مأموریت جدید نهضت سوادآموزی
درست در روزهایی که ارتباط بین «اشتغال» و «تحصیل»، مسئله اصلی جامعه است، عبدالرضا فولادوند با اشاره به عملکرد این سازمان طی سالهای گذشته تعریف جدیدی از سوادآموزی مطرح میکند. براساس گفتههای رئیس نهضت سوادآموزی این سازمان که طی ۴۵ سال، ۱۱ میلیون نفر را باسواد کرده، حالا دنبال مهارتآموزی است، آن هم برای افراد بین ۱۰ تا ۴۵ سال: «اینکه بتوانیم مهارتهایی را برای حل مشکلات زندگی خود فرا بگیریم، معنای جدید سواد است. آنچه امروز جامعه هدف سازمان نهضت سوادآموزی به آن نیاز دارد، کسب مهارتهایی برای حل مشکلاتش است. خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه آموزش و پرورش مکلف شد اساسنامه سازمان نهضت سوادآموزی را که در سال ۶۳ نوشته شده، مورد بازبینی قرار دهد. این بازنگری انجام گرفته و در حال انجام مراحل پایانی تدوین اساسنامه هستیم تا در نهایت اساسنامه مجلس شورای اسلامی ارسال شود. با تصویب اساسنامه جدید مأموریت جدیدی به مأموریتهای سازمان نهضت سوادآموزی اضافه خواهد شد و ما مکلف هستیم مأموریت جدید را به عنوان اولویت اول کاری خود پیگیری کنیم. در اساسنامه پیشنهادی، هدف سازمان سوادآموزی، هماهنگی، برنامهریزی، پشتیبانی و نظارت بر امور مرتبط با ریشهکنی بیسوادی و ارتقای سواد عمومی است. مسئله اصلی همین سواد عمومی است که معرف سواد و اطلاعاتی است که از نیازهای امروز جامعه ماست؛ آموزشهایی که نسبتاً متولی ندارند، اما جامعه بسیار تشنه آنهاست.»
طرحی که حمایت میخواهد
طرحی که این روزها توسط نهضت سوادآموزی در حال بررسی است، در واقع همان نیاز اصلی جامعه برای کاهش فاصله آموزش افراد تا حضور آنها در بازار کار است؛ افرادی که با توجه به شرایط زندگی نمیتوانند زمان و هزینه زیادی را صرف تحصیل برای رسیدن به یک شغل جهت درآمدزایی طی کنند، اما طرح مهارتآموزی این فرصت را در اختیار آنها میگذارد تا با آموزش مهارتهای مختلف در مدت زمانی کوتاه، زودتر از حد تصور، وارد بازار کار شوند و چه بسا در آیندهای نهچندان دور به واسطه درآمدی که از مهارت آموخته برای خود اندوختند به تحصیلاتشان نیز ادامه دهند و به همین دلیل مهم طرح مهارتآموزی نهضت سوادآموزی باید مورد حمایت قرار گیرد، چراکه نتیجه عملکرد این نهضت ارتباط مستقیمی با کاهش آمار بیکاری و چه بسا بزهکاری داشته باشد و همین دلیل خوبی برای حمایت از طرح فوق است.