جوان آنلاین: امروزه در تمام دنیا، بسیاری از عوامل انسانی در کنار عوامل طبیعی و اقلیم باعث تخریب عرصههای منابع طبیعی شدهاند. دستیابی به مدیریت پایدار این منابع از طریق نقش آفرینی و مشارکت تمامی دست اندرکاران امکانپذیر است. اتفاقی که در برخی استانها رقم خورده و در سمنان، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان موفق به جذب بیش از ۶هزار همیار طبیعت شده است.
حفظ منابع طبیعی یکی از ضروریات دنیای امروز به شمار میآید. انسانها به خوبی میدانند، بدون رود، جنگل، دریا و مراتع امکان زندگی برایشان وجود ندارد. با این حال در کنار وقایع طبیعی، آنها هم دست از تخریب محیط زیست برنمیدارند. با این تفاسیر، توجه به این نکته مهم است که برای مراقبت از منابع طبیعی باید همه مردم وارد میدان شده و در این امر مشارکت داشته باشند. زیرا با یک سازمان و نهاد و گروه نمیتوان حلقه بزرگ مراقبت از منابع را تشکیل داد.
همه همیار طبیعت باشیم
سمنانیها برای به مشارکت واداشتن مردم طرح همیار طبیعت را به اجرا گذاشتهاند. طرحی که به گفته رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکتهای مردمی اداره کل منابع طبیعیوآبخیزداری استان موفق به جذب بیش از ۶هزار نفر شده است. علیرضا رهایی میگوید: «تا کنون توانستهایم هزارو ۵۴۷ نفر به عنوان مروج همیار طبیعت، ۸۹۶ نفر محافظ همیار طبیعت و ۴ هزارو ۶۱ نفر دانشآموز همیار طبیعت را با خود همراه کنیم که مجموع کل آمار ثبت نام شدگان به ۶ هزارو ۵۰۴ نفر رسیده است.» به گفته این مسئول، دورههای آموزشی حضوری برای همیاران طبیعت، به منظور استفاده از ظرفیت آنها در حفاظت از عرصههای منابع طبیعی برگزار میشود. وی ادامه میدهد: «هدف از طرح همیاران طبیعت، ترویج فرهنگ منابع طبیعی و جلب مشارکت مردم در امر حفاظت، احیا و توسعه منابع طبیعی است.»
رهایی تصریح میکند: «از طریق ساماندهی علاقمندان و دوستداران منابع طبیعی، شوراهای اسلامی، دهیاران، بسیجیان و سایر اقشار جامعه در قالب تشکل همیاران طبیعت، با نگاه به ارتقای دانش و بهرهگیری از توانمندیهای آنها برای اجرای سیاستهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری استفاده میشود.» رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکتهای مردمی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان تأکید میکند: «افراد متقاضی برای دریافت کارت همیار طبیعت میتوانند با مراجعه به سامانه منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان نسبت به ثبت مشخصات شناسنامهای اقدام کنند.»
سمنان نیازمند صنایع تبدیلی
یکی از مهمترین ضروریات در استان سمنان توجه به عملیات آبخیزداری و توسعه صنایع تبدیلی در شهرستانهای آن است. در همین راستا، نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه مرتفع شدن مطالبات مردم این شهرستان در حوزه کشاورزی از ضرورتهاست، میگوید: «تخصیص بخشی از منابع آبی برای توسعه صنایع تبدیلی و ضرورت توجه به آبخیزداری شهرستان دامغان از اهمیت بالایی برخوردار است.» علیاکبر علیزادهبرمی ادامه میدهد: «استفاده از منابع آبی بخش کشاورزی، نیازمند تعامل دوجانبه مابین وزارت نیرو و جهاد کشاورزی است. وی مسئله آبخیزداری را از دغدغههای مهم کشاورزی این شهرستان برشمرد و تأکید کرد: «با این مدل بودجههایی که برای آبخیزداری داده میشود، دهها سال طول میکشد تا به اهداف مدنظر برسیم و در مناطق خشکی مثل شهرستان دامغان دولت باید بیش از پیش بودجه در نظر گرفته و به آن اختصاص دهد.»
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، کمآبی و قطع برق را مهمترین دغدغه کشاورزان دامغان عنوان میکند. علیزاده برمی، با تأکید بر اینکه تخصیص بخشی از منابع آبی برای توسعه صنایع تبدیلی در شهرستان دامغان از اولویتها و مطالبات بهحق مردم این منطقه است، تصریح میکند: «تسهیل در بهرهگیری از سیستمهای نوین آبیاری در حوزه کشاورزی این شهرستان یکی دیگر از مشکلات کشاورزان و مطالبات مردم است که باید در دستور کار قرار گیرد.»
نماینده مردم دامغان، در مجلس با اشاره به اینکه این شهرستان از وسعت قابلتوجهی برخوردار است و در بحران کمآبی نیازمند گسترش اقدامات آبخیزداری است، از وزیر جهاد درخواست کرد در این حوزه تقویت بودجه صورت بگیرد. علیزاده، با اشاره به تسریع در پرداخت غرامتهای بیمه کشاورزان، میگوید: «پرداخت غرامتهای متعلق به بیمه کشاورزان از اهمیت بالایی برخوردار است که امیدواریم هرچه سریعتر در دستور کار قرار بگیرد.»