کد خبر: 1256514
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۰
بررسی کارنامه ۴۵روزه عراقچی
 «دیپلماسی در میدان» تعریف عملکرد نزدیک به دو ماه اقدامات «سیدعباس عراقچی» در سمت رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان است. عراقچی به عنوان وزیر امور خارجه کشورمان تا امروز توانسته است در تراز سیاست خارجی کشورمان حرکت کند.
جوان آنلاین: در برهه زمانی حساسی که منطقه در شرایط تنش و اضطرار قرار دارد، وزارت خارجه کشورمان حرکت و کنش مناسبی در تقویت منطقه و محور مقاومت در مقابل رژیم‌صهیونیستی انجام داد. 
 «دیپلماسی در میدان» تعریف عملکرد نزدیک به دو ماه اقدامات «سیدعباس عراقچی» در سمت رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان است. عراقچی به عنوان وزیر امور خارجه کشورمان تا امروز توانسته است در تراز سیاست خارجی کشورمان حرکت کند. روزگاری دیپلماسی و میدان را در فضای سیاست خارجی جدا می‌دانستند و با آن بازی سیاسی می‌کردند، اما امروز این دوقطبی کاذب از بین رفته است. پس از مرحوم «حسین امیرعبداللهیان» دیپلماسی خود وارد میدان شد. این موضوع اثرگذاری مهمی در سیاست خارجی کشورمان داشت و وزارت خارجه را به ریل اهداف نظام بازگرداند و انتظارات را در این حوزه بسیار افزایش داد. حالا «سیدعباس عراقچی» نیز نشان داده در همین مسیر عزتمندانه و اصولی در حال حرکت است. چند گام مثبت عراقچی در این حیطه بسیار قابل توجه و تأمل است.
 
 سفر به لبنان
شاید بتوان از حضور عباس عراقچی در لبنان که همزمان با برپایی نماز جمعه نصر در تهران بود، به عنوان اوج اقدامات دیپلماتیک وزیر خارجه کشورمان طی این مدت یاد کرد؛ هواپیمایی که حامل کمک‌های بشردوستانه ایران بود که در بیروت و در زمان حملات هوایی رژیم‌صهیونیستی فرود آمد. اظهارات عراقچی در حمایت از محور مقاومت و مردم مظلوم لبنان در برابر اسرائیل در بحبوحه زمانی که «سیدحسن نصرالله» به شهادت رسیده بود، بسیار قابل توجه است. بیانات رهبر معظم انقلاب در نماز جمعه تهران در حمایت از محور مقاومت و حضور حماسی مردم با پازل دیپلماسی فعال در میدان تکمیل شد و پیام ایران از طریق عراقچی با حمایت از محور مقاومت و ایجاد منطقه قوی مقابل صهیونیست‌ها و هر نوع نیروی بیگانه ارسال شد. 
 
 تحرکات میدانی دیپلماسی
سفر عراقچی در برهه‌ای حساس به بیروت و پس از آن به سوریه انجام شد. رژیم‌صهیونیستی سعی کرد با ماجرای پیجر‌ها و ترور شهید سیدحسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان فضای ترسیمی نادرست را القا کند. در همین حیطه بلوف «بنیامین نتانیاهو» در ایجاد خاورمیانه جدید که امریکا هم از ایجاد آن ناتوان بوده و است قابل توجه است. این القاسازی تا جایی بود که عملیات ترور دبیر کل حزب‌الله لبنان با نام «نظم جدید» انجام شد، اما سفر ابتکارآمیز عراقچی خط بطلانی بر این تصویرسازی‌های انحرافی بود، علاوه بر اینکه وزیرخارجه کشورمان در فضای پرتنش و جنگی بیروت مقتدرانه پای در لبنان گذاشت و پیام حمایت مهم ایران از محور مقاومت به طور قوی و مستحکم ارسال شد. 
 
 دیپلماسی عملیات وعده‌صادق۲
همچنان که شهید امیرعبداللهیان در عملیات وعده‌صادق۱ دیپلماسی فعالی را پیش گرفت، در عملیات دوم موشکی ایران نیز این روش پی گرفته شد. در واقع عملیات‌های جنگی در این برهه نیازمند نوعی پوشش دیپلماتیک است که ایران در این حوزه اقدامات اصولی مناسبی انجام داد. پس از این عملیات پیام ایران به طور قدرتمندانه برای بازدارندگی درست و اصولی از سوی وزیر خارجه ارسال شد که با هر نوع تهاجم به صورت قوی‌تری برخورد خواهد شد و طرف مقابل می‌تواند اراده ایران را در این حیطه امتحان کند تا پاسخ را به خوبی دریافت کند. 
در حالی که هیچ نقطه امنی در زمین لبنان وجود ندارد و هیچ لحظه‌ای آسمان لبنان از هواگرد‌های مختلف رژیم‌صهیونیستی رهایی ندارد، سفر سیدعباس عراقچی تنها دو روز پس از عملیات وعده‌صادق۲ به بیروت اقدام شجاعانه‌ای محسوب می‌شود. این موضوع نمایش نوع بازدارندگی ایران در منطقه بود. برقراری مجدد پرواز‌های ایرانی در خطوط پروازی میان تهران، دمشق و بیروت به دنبال این سفر حاکی از تأثیر نوع دیپلماسی و بازدارندگی آن بود. در واقع عملیات نظامی اگر با دیپلماسی قوی و موازی صورت نگیرد، چندان نمی‌تواند قدرت خود را حفظ کند، اما دیپلماسی در میدان بود تا پایه‌های بازدارندگی ایران را جا بیندازد. 
 
 موضع‌گیری‌های اصولی
عراقچی طی مدت‌زمانی که سکان وزارت خارجه را در دست گرفته، تاکنون مواضعی اصولی و منطبق با منافع کشورمان اتخاد کرده است. حمایت از محور مقاومت، واقع‌بینی در حوزه برجام، پاسداری از امنیت ملی، تعامل مثبت و سازنده کشور‌های منطقه با اولویت همسایگان، راهبرد شکل‌گیری منطقه قوی و پیام به طرف‌های حامی صهیونیست‌ها در انجام عملیات وعده‌صادق۲ همه و همه یک بسته راهبردی سیاست خارجه ساخته است که در آن منافع و امنیت ملی در ارجحیت قرار دارد و به دور از دیپلماسی ملتمسانه و یکسویه به غرب و حاوی راهبرد ایران قوی و عزتمند است. 
 نوع کنش دیپلماتیک با غرب
عراقچی در دیپلماسی خود در قبال غرب نگاهی تجربه‌محور دارد. غرب در این دیدگاه یک طرف دیپلماتیک، اما نه محوری و مرکزی است! غرب زمانی اگر منافع ایران در آن حکم کند، قابل مذاکره و اگر نه پیامی مقتدرانه دریافت می‌کند. گفت‌وگوی وزیر امور خارجه کشورمان در تماس تلفنی با وزرای خارجه انگلیس، فرانسه، هلند و برخی کشور‌های دیگر در خصوص عملیات موشکی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران و تنش‌ها در غزه و لبنان از جمله این موارد است. 
در این گفتگو‌ها عراقچی با اشاره به بیش از دو ماه خویشتنداری ایران در پی حمله تروریستی رژیم‌صهیونیستی و به شهادت رساندن شهید اسماعیل هنیه در تهران و تداوم جنگ‌افروزی این رژیم در غزه و گسترش آن به خاک لبنان که تاکنون به کشته‌شدن بیش از ۴۲هزار نفر از مردم مظلوم غزه و لبنان منجر شده است، گفت: جمهوری اسلامی ایران تنها از حق خود برای دفاع مشروع بر اساس ماده۵١ منشور ملل متحد استفاده کرده و منحصراً پایگاه‌های نظامی و امنیتی رژیم‌صهیونیستی را مورد هدف قرار داده است. 
پیام دیپلماتیک ایران به کشور‌های غربی حامی اسرائیل این بود که عملیات خاتمه یافته است، اما اگر رژیم‌صهیونیستی درصدد اقدام تلافی‌جویانه برآید، پاسخ ما شدیدتر خواهد بود و به هر طرف ثالثی هشدار می‌دهیم که در این درگیری دخالت نکند. 
وزارت خارجه ایران خصوصاً در این برهه زمانی که منطقه در شرایط حساس و پرتنشی به سر می‌برد، یکی از ستون‌های اصلی و مهم عملکردی ایران در جهان به شمار می‌آید. حرکت اصولی وزارت خارجه ضمن حفظ اقتدار و بازدارندگی ایران اسلامی می‌تواند به تحولات منطقه به نفع کشورمان کمک شایان توجهی کند. امروز به واقع دیپلماسی در میدان و با میدان یکی است و این همپوشانی تأثیرگذاری سیاست ایران در خاورمیانه و جهان را عمق می‌بخشد. بسیاری از ناظران بین‌المللی مطرح می‌کنند فضای بین‌الملل برهه حساسی را طی می‌کند که معادلات آن آینده را به نحوی مهم برای همه طرف‌ها و بازیگران رقم خواهد زد و طوفان‌الاقصی یک عملیات بسیار مهم و آینده‌ساز بوده است.
منبع: جهان‌نیوز
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار