جوان آنلاین: در شرایطی که بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، مصرف سرانه برنج هر فرد در ایران ۲۷ کیلو گرم است، اما فعالان این حوزه معتقدند که برخی جریانات این آمارها را دستکاری کرده و به بهانه کمبود، اقدام به واردات میکنند.
قاسم پیشهور، رئیس اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه آمارهای اشتباه موجب تصمیمات غلط میشود گفت: سال گذشته بر اساس آمار گمرک یک میلیون و ۷۹۰ هزار تن برنج وارد شد و محصولات در ۳ استان شمالی روی زمین ماند. کشاورز هم که وضعیت خوبی ندارد با وضعیت بحرانی رو به رو شد.
او همچنین با اشاره به افزایش ضریب کشت و کشت دوم از سوی کشاورزان گفت: اینکه در رسانهها اعلام میشود امسال تولید برنج ۳۰ درصد کاهش داشت این موضوع به لحاظ سطح زیر کشت درست است، اما در خصوص ضریب کشت صحت ندارد. این آمارها منجر به اتخاذ سیاستهای غلط از سوی تصمیم گیران میشود و کشت دومین محصول مهم کشاورزی کشور را با مخاطره رو به رو میکند.
پیشه ور با در ادامه ضمن هشدار نسبت به ضرورت توجه به تولید و صادرات برنج ایرانی گفت: به خاطر دارم سال گذشته معاون اول وقت از واردکنندگان خواست به ازای واردات باید بخشی از محصولات تولید داخل را نیز صادر کند. برنج وارد شد، اما برنج ایرانی صادر نشد.
مسیح کشاورز، دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران نیز ضمن انتقاد به سیاستهای اتخاذ شده در زمینه کشت برنج با تاکید براینکه هرساله میزان واردات برنج متناسب با وضعیت تولید تعیین میشود، گفت: تشویقی که قرار بود به عنوان مشوق واردات برنج به شرکتها داده شود از محل واردات تعیین شده در نظر گرفته میشد و قرار نبود این تشویق به افزایش واردات برنج منتهی شود.
وی افزود: براین اساس قرار بود سازمانهای جهادکشاورزی سه استان شمالی گزارشی از مجموع برنج خریداری شده توسط هر شرکت آماده و در اختیار وزارت جهادکشاورزی قرار دهند تا معاونت توسعه بازرگانی این وزارتخانه براساس عملکرد شرکتها به ایشان مساعدت واردات برنج اختصاص دهد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران با اشاره به اینکه از دی ماه سال ۱۴۰۲ تا کنون، هنوز هیچ گزارشی ارائه نشده است؛ اظهارداشت: در این خصوص چندین جلسه با مدیران وزارت جهادکشاورزی برگزار و آخرین بار در روزهای آغازین شهریور ماه جاری با حضور معاون توسعه بازرگانی و مدیران جهادکشاورزی استانهای شمالی نشستی برگزار و مصوب شد که در اسرع وقت گزارش خود را ارائه دهند، اما همچنان، چون ۸ ماه گذشته هیچ گزاری ارائه نشده است.
وی ادامه داد: آنچه مسلم است انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران و اعضای آن حمایت از تولید داخل را در اولویت میدانند، اما باور داریم حمایت از تولید داخل و واردات جهت حمایت از مصرفکننده باید منطقی و با در نظر گرفتن اولویتها باشد.
کم توجهی به تولید این محصول اساسی تذکر نمایندگان مجلس را نیز در پی داشته است. علی نیکزاد در جلسه علنی ۲۷ شهریور مجلس شورای اسلامی در تذکری گفت: از آقای نوری وزیر جهاد کشاورزی و عسگری، رئیس کمیسیون کشاورزی میخواهم که زعفران کاران، برنج کاران و سیب زمینی کاران را دریابید. نمیشود که این افراد زحمات زیادی بکشند و در انتها متضرر شوند.
سلمان اسحاقی، نماینده مردم قائنات نیز از مسئولان و مدیران مربوطه خواست تا فکری جدی به حال زعفران کاران، زرشک کاران و برنج کاران داشته باشند و مانع از متضرر شدن آنها شوند.
در شرایطی که هزینههای کشت دو برابر و در برخی موارد ۱۰ برابر شده، ولی نرخ محصولات ۱.۲ یا ۱.۷ درصد افزایش یافته یا در برخی سالها مثل ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ یکسان بوده است. انتظار میرود وضعیت تولید محصولات اساسی و استراتژیک کشاورزی که بیشترین مصرف را در جامعه ایرانی دارد و کمککننده به استقلال ملی کشور و تضمین امنیت غذایی پایدار است بیشتر مورد توجه دولت و پیگیری استانداران استانهای شمالی قرار گیرد.