جوان آنلاین: علی رغم رشد اقتصادی کشور طی سه سال گذشته، وضعیت رشد کشاورزی در این مدت به منفی یک درصد رسید. ترکیبی از عوامل، زمینه افول رشد بخش کشاورزی را از ابتدای سال ۱۴۰۰ فراهم کرده است.
تغییرات اقلیمی همچون بسیاری از مناطق جهان بخش کشاورزی ایران را طی سالهای اخیر هدف قرار داده است. در فقدان نظام سیاستگذاری کشاورزی روشن و روزآمد که توسعه مکانیزاسیون و افزایش بهره وری را در این بخش هدف قرار دهد، تولید غذا در همه اشکال آن تحتتاثیر قرار گرفته است.
همزمان با این وضعیت، کاهش دسترسی به نهادههایی نظیر آب و انرژی موجب شده است تا فعالان این بخش نتوانند روند معمول تولید خود را حفظ کنند.
در کنار این چالش ها، افزایش ادامه دار هزینههای تولید مصائب کشاورزان را چند برابر کرده است. در شرایطی که قیمت کود در فروردین امسال افزایش ۳۰ درصدی داشت، در مرداد ماه دوباره ۱۰۲ درصد گران شد. در مجموع نرخ کود در ۵ماه نخست سال ۱۳۲ درصد افزایش یافت.
علی قلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران با اشاره به اهمیت خاک حاصلخیز و ایجاد بستر مناسب برای رشد و نمو گیاه گفت: متاسفانه به دلیل گرانی کود شیمیایی در سالهای اخیر و عدم استفاده کشاورزان، ما دچار خلا عملکرد در گیاهان شدهایم.
ایمانی ادامه داد: پتانسیل وجود دارد، اما چون نمیتوانیم تغذیه خوبی داشته باشیم با خلا عملکرد رو به رو شدهایم.
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران در ادامه سخنان خود اظهار کرد: در سال جهش تولید با مشارکت مردم ما دو بار با پدیده گران شدن کود مواجه شدیم؛ نخست در فروردین ۱۴۰۳ کود اوره از ۱۵۳ هزار تومان به ۱۹۵ هزار تومان افزایش یافت. پس از این ۳۰ درصد افزایش در ابتدای سال دوباره مرداد ماه ۱۴۰۳ از ۱۹۵ به ۳۹۵ هزار تومان یعنی حدود ۱۰۲ درصد افزایش یافت.
ایمانی با تاکید بر افزایش یک قلم از ملزومات بخش کشاورزی با افزایش ۱۳۲ درصد یادآور شد: در طول حدود ۴ ماه این درصد افزایش در حالی که قیمت محصولات فقط حدود ۱۶ درصد افزایش داشته این رویه باعث خواهد شد که خود اتکایی و خودکفایی و جهش تولید در محصولات کشاورزی اتفاق نیفتد.
وی افزود: از سوی دیگر هم به دلیل عدم بضاعت مالی کشاورزان توان خرید کود را ندارند و این موضوع باعث کاهش تولید محصولات کشاورزان در واحد سطح و در نهایت تولید ملی و ضربه مهلکی به اقتصاد خانوار کشاورز خواهد شد.
اسفندیار عبداللهی، عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در خصوص وضعیت بخش کشاورزی گفت: متاسفانه سیاست به سمتی میرود که درحال فلج کردن این بخش است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه شهرستانهای مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد قطب کشاورزی هستند و زمانی بیشترین گندم استان فارس در شهرستان مرودشت برداشت میشد، ادامه داد: متاسفانه امروز به میزانی کشاورز و کشاورزی را تضعیف کردهاند که دلگرمی برای کشت محصولات ندارند.
نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه هرمیزان کشاورزی تضعیف شود به امنیت غذایی کشور، اشتغال و تولید آسیب وارد میشود، افزود: کشاورزان برای کشت مجبور هستند تا هزینه تامین نهادههای کشاورزی مانند کود، بذر و سم را قرض بگیرند.
وی با بیان اینکه متاسفانه دولت مطالبات کشاورزان را به موقع پرداخت نمیکند و این میزان باعث زیان کشاورزان میشود، گفت: کشاورزانی که اقدام به کشت جو کردند در سال زراعی جاری زیان کردند و بعضا محصول از آنها خریداری نشد.
عبداللهی با اشاره به اینکه اعلام میشود که ۶۰ درصد مطالبات کشاورزان گندمکار پرداخت شده است درحالی که کشاورزان گندمکار حدود ۲۰ درصد از طلب خود را دریافت کردهاند، ادامه داد: متاسفانه سهمیه کود شیمیایی پاییز سال گذشته کشاورزان برای کشت گندم به آنها تحویل داده نشده و امروز مجبور به خرید کود شیمیایی با قیمت یک میلیون تومان هستند.
از آنجا که سطح فقر به شکل جدی با مساله امنیت غذایی گره خورده است، این وضعیت باید در فهرست نخست چالشهای دولت چهاردهم قرار گیرد. تسهیل تخصیص ارز، بازنگری در قیمتهای خرید تضمینی و تامین منابع مالی مهمترین خواسته فعالان حوزه کشاورزی است و در غیر این صورت سبد محصولات بخش کشاورزی کوچکتر میشود.