
سحر داوودی - آیا تا حالا برای شما هم این سؤال پیش آمده که بخواهید بدانید مانگا(Manga) واقعاً چیست؟ انیمه (Anime) یعنی چه؟ تفاوتهای این دو چیست؟ در این شماره ابتدا مانگا را بشناسیم.
مانگا
برخلاف آنچه که بسیاری از مردم تصور میکنند، مانگا به هیچ یک از انواع انیمیشن، چه ژاپنی و چه غیر ژاپنی گفته نمیشود! مانگا را میتوان به فارسی تصاویر خیالبافانه ترجمه کرد.
اما جدا از ترجمه لغوی، مانگا را اصولاً میتوان معادل انگلیسی کلمه کمیک comic دانست، به عبارت دیگر، درواقع منظور از مانگا همان داستانهای کمیک استریپ است. داستانهای کمیک استریپ داستانهای مصوری هستند که بهصورت کتابهای مستقل یا در مجلات خاص به چاپ میرسند و یک داستان را در قالب تصاویر نقاشی شده متوالی، صحنه به صحنه روایت میکنند. آنچه را که مردم امروزه بهعنوان مانگا میشناسند، در واقع فرم مدرن مانگا است که بعد از جنگ جهانی دوم در ژاپن شکل گرفت. اما مانگا ریشهای بسیار قدیمیتر در فرهنگ و هنر ژاپن دارد. نخستین نشانههای مانگا در فرهنگ و هنر ژاپن را میتوان در اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم و با انتشار کتابهای تصویرگری طراحان و نویسندگانی چون سانتو کیودن و همچنین آیکاوا مینوا جستوجو کرد. امروزه مانگا به چنان صنعت پر سودی در ژاپن تبدیل شده که فقط در سال 2006، معادل 481 بیلیون ین، یا به عبارتی 4/4بیلیون دلار را نصیب دست اندرکاران این صنعت کرده است.
تاریخنگاران و محققان در زمینه هنر مانگا، چهره مدرن و امروزی مانگا را به دو بخش پیش از جنگ جهانی دوم و پس از آن تقسیم میکنند. مانگای پیش از جنگ جهانی دوم تحت تأثیر فرهنگ و هنر دوران امپراطوری قرار داشت. اما مانگای پس از جنگ، به شدت تحت تأثیر فرهنگ امریکایی قرار گرفت که توسط کتابهای کمیک استریپ امریکایی، فیلمهای امریکایی و سریالهای تلویزیونی امریکایی، به ژاپن اشغال شده آورده میشدند. مانگایی که در سالهای اشغال ژاپن توسط امریکا (1952–1945) و سالهای پس از اشغال یعنی بین سالهای 1952 تا اواسط دهه 60 شکل گرفت، محصول زمانهای بود که یک ژاپن به شدت ملیگرا در صدد بازسازی صنعتی و فرهنگی خویش برآمد. در این سالها ژاپن شاهد یک انفجار هنری و یک درخشش بینظیر در تمام ابعاد هنر از جمله مانگا بود.
منبع:تاریخچه تحلیلی کمیک استریپ