جوان آنلاین: «پیت هگست»، وزیر دفاع آمریکا که روز سهشنبه به پاناما سفر و از پایگاه دریایی «واسکو نونس د بالبوآ» در این کشور بازدید کرد ادعا کرد ایالات متحده به چین یا هیچ کشور دیگری اجازه «تهدید» فعالیت کانال پاناما را نخواهد داد.
هگست پس از دیدار با «خوزه رائول مولینو»، رئیس جمهور پاناما، در مراسم افتتاح اسکلهای جدید در پایگاه دریایی «واسکو نونس د بالبوآ» که با سرمایه آمریکا ساخته شده، شرکت کرد و این تأسیسات را نماد «تعهد مشترک برای امنیت کانال» خواند. وزیر دفاع آمریکا در توضیح پیرامون مقابله با آنچه «تهدید چین» خواند گفت: «آمریکا و پاناما برای این منظور در هفتههای اخیر بیش از هر زمانی در چند دهه گذشته در راستای تقویت همکاریهای امنیتی و دفاعی تلاش کردهاند.»
این مواضع ضد چینی وزیر دفاع آمریکا اما پاسخ تندی از سوی چین را برانگیخت. دولت چین در واکنش به صحبتهای هگست در سفرش به پاناما گفت: «چه کسی تهدید واقعی را متوجه این کانال میکند؟ مردم خودشان قضاوت خواهند کرد.»
هگست در صحبتهایش در پاناما به بنادر واقع در هر ۲ سوی کانال پاناما که در کنترل یک کنسرسیوم هنگ کنگی هستند اشاره کرده و گفت: «شرکتهای مستقر در چین به کنترل کردن زیرساختهای حیاتی در حوزه این کانال ادامه میدهند. این امر به چین پتانسیل فعالیتهای تجسسی در سراسر پاناما را داده و باعث تضعیف امنیت، موفقیت و حاکمیت ایالات متحده و پاناما میشود. همانطور که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفته، این وضعیت غیرقابل قبول است.»
هگست صبح سهشنبه قبل از عزیمت به پایگاه دریایی مذکور که قبل از این «پایگاه دریایی یو.اس رادمن» نام داشت، نشستی ۲ ساعته با مولینو داشت.
او در مسیر عزیمتش عکسی از خودش با مولینو که در حال خندیدن هستند منتشر کرده و اواخر سهشنبه نیز بیانیه مشترک آنها منتشر شد.
به نوشته «سیانان» در یک بخش مبهم از این بیانیه آمده است که این ۲ نفر همچنین درباره عوارض پرداختی از سوی ایالات متحده بابت عبور کشتیهایش از کانال پاناما بحث و مذاکره کردهاند. در این متن نوشته شده است: «جمهوری پاناما و ایالات متحده آمریکا در چارچوب این کانال همانطور که توافق شد، به روی مکانیزمی برای جبران پرداخت هزینهها و عوارض کار خواهند کرد.»
همچنین به نوشته سیانان نسخههای انگلیسی و اسپانیایی بیانیه مشترک هگست و «خوزه رائول مولینو» رئیسجمهور پاناما دارای تفاوت بودهاند. در نسخه اسپانیایی این جمله درج شده است: «هگست رهبری و حاکمیت غیرقابل واگذاری پاناما بر کانال پاناما و نواحی مجاور آن را به رسمیت شناخت.» این جمله اما در نسخه انگلیسی بیانیه آنها وجود ندارد.
پیش از این رئیس جمهور آمریکا در ضمن تهدیداتش نسبت به اینکه کانال پاناما را تصرف خواهد کرد گفته بود که عوارض دریافتی از آمریکا از بابت استفاده از این کانال بیش از حد زیاد هستند و چین بر فعالیتها در این کانال نفوذ دارد.
سفارت چین در پاناما مدت کمی بعد از نشست رئیس پنتاگون با رئیس جمهور پاناما در بیانیهای مواضع آمریکا را محکوم کرد. این سفارتخانه در این بیانیه که در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر ساخت، نوشت: «ایالات متحده رو به باج خواهی به منظور پیشبرد منافع خود آورده و اینکه پاناما با چه کسانی کار کند، تصمیم حاکمیتی خود پاناما و ایالات متحده حق مداخله در این تصمیم را ندارد.»
این سفارتخانه تصریح داشت: «ایالات متحده یک کارزار هوچیگرانه را پیرامون "تهدید تئوریک چین" با هدف تلاش برای تخریب همکاریهای چین و پاناما به راه انداخته و این ریشه در منافع ژئوپلتیکی خود ایالات متحده دارد.»
لفاظیهای آمریکا علیه چین در شرایطی صورت میگیرد که در بحث اقتصادی، ترامپ تعرفههای بیشتری علیه پکن اعمال کرده و آن را به ۱۰۴ درصد رسانده است. در همین حال، بازارها واکنش منفی به این اخبار نشان میدهند.
با این حال، هگست خطاب به نیروهای آمریکایی و نیروهای امنیتی پاناما مدعی شد: «چه در واقعیت و چه در ادراک، چینیهای کمونیست نقشههایی برای کنترل بیشتر بر این کانال داشتهاند، و پاسخ ما این است؛ تا زمانی که ما هستیم، نه، و ما همکاریمان را حتی بیشتر گسترش خواهیم داد.»
ترامپ پیش از این با تهدید کردن پاناما گفته بود ایالات متحده هرگز نباید این کانال را به پاناما واگذار میکرد و شاید در آینده نزدیک این کانال را پس بگیرد.