جوان آنلاین: سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اظهارات مشاور امنیت ملی امریکا و فرستاده رئیسجمهور این کشور در امور غرب آسیا درباره برنامه هستهای ایران، نه تنها بر پیگیری حقوق هستهای در چارچوب انپیتی تأکید کرد بلکه رویکرد امریکاییها را با عنوان «اظهاراتی مملو از تناقض و تزویر» توصیف کرد.
دونالد ترامپ با نگاهی به اکتبر ۲۰۲۵ که با استناد به برجام موعدی مهم محسوب میشود، فشار حداکثری علیه ایران را در دستور کار قرار داده است تا هرچه زودتر در زمینه مسئله هستهای به توافقی با ایران برسد. به این منظور، پیاپی از کاخ سفید سیگنالهای مذاکره به گوش میرسد و از طرف دیگر تهدید به تقابل. مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه در مصاحبه اختصاصی با «فاکسنیوز» در پاسخ به سؤالی درباره گزارش «واشینگتنپست» درباره کمک ادعایی امریکا به رژیم صهیونیستی برای مقابله با ایران گفت: «من میتوانم درباره آنچه رئیسجمهور بارها گفته است، حرف بزنم. ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد. اکنون نمیتوانم وارد جزئیات اینکه چگونه به این هدف میرسیم، بشوم.» مشاور امنیت ملی کاخ سفید اضافه کرد: «رئیسجمهور تمایل دارد هر اقدام لازمی را در این راستا انجام دهد؛ همه گزینهها روی میز است. همچنین، اگر آنها بخواهند از برنامه هستهایشان صرفنظر کنند، مذاکره با ایران خوب است!» مایک والتز افزود: «رئیسجمهور ترامپ درباره این موضوع که ایران نباید هرگز سلاح هستهای داشته باشد، بسیار جدی است.» «استیو ویتکاف» هم در سخنانی با اشاره به مسائل غرب آسیا، موضعگیری مشابهی داشت: «وقتی به درگیری خاورمیانه نگاه میکنید، منشأ آن به تهران ختم میشود، اما بزرگترین مسئله ایران، برنامه هستهای است.» فرستاده ترامپ به غرب آسیا افزود: «همانطور که رئیسجمهور تأکید کرده است، ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.»، اما به گفته او، این مسئله میتواند از طریق دیپلماسی حل شود. اگر ایران علاقهای به مذاکره و روند دیپلماتیک نشان دهد، دولت امریکا برای گفتوگو آماده است.
اسرائیل هیچ غلطی نمیتواند بکند
به گزارش «جوان»، اسماعیل بقایی روز دوشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران داخلی و خارجی به اظهارات این دو مقام امریکایی پاسخ داد. او در پاسخ به پرسشی درباره سخنان مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: «ایران طی سه دهه گذشته با جدیت حقوق و تعهدات خود را طبق انپیتی مدنظر داشته و هر آنچه به عنوان برنامه هستهای صلحآمیز ایران در حال انجام است براساس حقوق غیرقابل تفکیک ایران به عنوان عضو انپیتی انجام شده و در این مسیر هیچ سستی به خودمان راه نخواهیم داد.» بقایی درباره اظهارات فرستاده ترامپ به خاورمیانه درباره مذاکره با ایران هم گفت: «این حرفها را نمیتوان جدی گرفت. به دلیل اینکه حرف با عمل باید متناظر باشد. شما نمیتوانید از یک طرف تهدید به از بین بردن کنید و از سوی دیگر ادعا کنید که طرفدار گفتوگو و صحبت هستید.»
بقایی خاطرنشان کرد: «به هیچ عنوان این حرفها با رفتارها همخوانی ندارد و آنچیزی که ما احساس میکنیم این است که متأسفانه این اظهارات مملو از تناقض و تزویر است.» سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره رایزنی ایران برای عدم صدور قطعنامه در نشست آتی شورای حکام آژانس گفت: «دیپلماسی امری جاری و منظم است و ما هم از طریق نمایندگی دائم ایران در وین و مراوداتی که با طرفهای دیگر داریم از جمله در سطح مدیران سیاسی ملاحظات و مباحث خود را مطرح میکنیم و این مراودات دوسویه است و در کنشها و واکنشهای طرفها تأثیر میگذارد.» سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص اظهارات رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره مدت زمان کوتاه برای حلوفصل اختلاف درباره برنامه هستهای ایران هم گفت: «مدیرکل آژانس باید در چارچوب وظایف و مسئولیتهای یک نهاد بینالمللی اظهارنظر کند و ایجاد التهابات سیاسی قطعاً کمککننده نیست و خارج از چارچوب وظایف مدیرکل تلقی میشود و امیدواریم در این خصوص تجدیدنظر کند.» بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی اظهاراتی داشت با مضمون «تمام کردن کار ایران با همراهی امریکا». سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: «در دنیای ایدهآل، قاعدتاً اینطور تهدیدها به منزله نقض فاحش منشور ملل متحد است و بیانکننده چنین تهدیدی باید در سطح بینالمللی مورد مؤاخذه قرار بگیرد.» این دیپلمات ارشد تصریح کرد: «در رابطه با کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران پاسخ این است که هیچ غلطی نمیتوانند بکنند.»
رایزنیهای عراقچی در راستای ثبات منطقه
همچنین، دیروز در راستای دیپلماسی منطقه، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در حاشیه دومین روز از گردهمایی کشورهای حاشیه اقیانوس هند در مسقط طی دیدار با سید بدر البوسعیدی، همتای عمانی خود، با اشاره به موقعیت و نقش مهم ایران و عمان در منطقه خلیج فارس و اقیانوس هند ابراز امیدواری کرد مباحث و ایدههای سازنده مطرح شده در جلسات مختلف و متعدد اجلاس مسقط زمینهساز توسعه و گسترش همهجانبه روابط بین کشورهای شرکتکننده در این اجلاس به خصوص در جهت تقویت شراکت و همکاری در عرصه اقتصاد دریامحور باشد. محمد عبدالسلام، سخنگو و رئیس هیئت مذاکرهکننده دولت نجات ملی یمن هم صبح دوشنبه در مسقط با عراقچی دیدار داشت. وزیر امور خارجه در این دیدار با تمجید از همبستگی شرافتمندانه دولت و مردم یمن با مردم مظلوم فلسطین در برابر اشغالگری و نسلکشی شانزدهماهه رژیم صهیونیستی در غزه، تأکید کرد که این پشتیبانی نقش مهمی در پیروزی مردم و مقاومت فلسطین و تحمیل آتشبس بر رژیم صهیونیستی داشت. عبدالسلام نیز با ابراز خرسندی از تحمیل توافق آتشبس به رژیم صهیونیستی تصریح کرد: «ما روند تحولات منطقه و اجرای توافق آتشبس را دنبال میکنیم و نسبت به هرگونه تحرک متجاوزان در آمادگی کامل به سر میبریم و نحوه اقدامات آتی یمن در حمایت از مردم فلسطین به میزان پایبندی طرف مقابل به اجرای کامل آتشبس بستگی دارد.»