جوان آنلاین: همدستی عوامل سیاسی و اقتصادی زمینه ساز تشدید نوسانات ارز و طلا در فصل پاییز شد. ناآرامیها در سوریه از سویی و انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا دو عامل مهم تشدید نوسانات دلار به خصوص در آذر ماه بود.
این دو عامل سیاسی در کنار دو مساله فروش نفت کشور و همچنین سیاستهای انبساطی و همچنین افزایش نرخ دلار نیمایی، زمینه ساز نوسانات بازار ارز در پاییز بود. اتخاذ سیاستهای انبساطی پولی و مالی، به ویژه پس از بازگشت تحریم ها، به رشد نقدینگی و افزایش تورم در اقتصاد ایران منجر شده است. این افزایش نقدینگی، بدون پشتوانه تولیدی کافی، انتظارات تورمی را تشدید و تقاضا برای داراییهای امن نظیر دلار را افزایش میدهد. بر اساس گزارشها در پاییز امسال، خریداران دلار ۲۸.۸ درصد، دارندگان طلا ۲۷ درصد، سکهبازان ۲۲ درصد و سهامداران ۲۷.۷ درصد سود کرده اند.
بررسیها نشان میدهد که قیمت دلار در بازه سه ماه گذشته با رشد ۲۸.۸ درصدی قیمت مواجه شده است. قیمت هر دلار آمریکا اول مهرماه ۵۹ هزار و ۵۵۰ تومان بود که در پایان پاییز به ۷۷ هزار تومان تغییر کرد. همچنین این تغییر در هفته آخر آذر به اوج خو رسید تا جایی که نر خ دلار دریک هفته افزایش ۴ هزار تومانی داشت.
بازار طلا هم تحتتاثیر جهش شدید قیمت اونس طلا و در عین حال تغییرات نرخ دلار، رشد ۲۸ درصدی قیمت را در پاییز امسال لمس کرد.
گزارشها نشان میدهد که در ابتدای مهرماه هر گرم طلای ۱۸عیار ۳ میلیون و ۸۰۵ هزار تومان بود که در آخر پاییز این نرخ به ۴ میلیون و ۸۷۱ هزار تومان تغییر کرد. این یعنی تنها در سه ماه گذشته هر گرم طلای ۱۸عیار یک میلیون و ۶۶ هزار تومان افزایش قیمت داشت.
البته این افزایش قیمت، تنها دلایل داخلی نداشت و قیمت طلای جهانی نیز در سایه ناآرامیها افزایش یافت. قیمت اونس طلا در طول سه ماه گذشته نوسان شدیدی را تجربه کرد و حتی تا مرز ۲ هزار و ۸۰۰ دلار بالا رفت. با این حال، در حال حاضر اونس طلا در مرز کانال ۲ هزار و ۶۰۰ دلار قرار دارد.
سکه از ابتدای پاییز تاکنون ۹ میلیون و ۸۳۵ هزار تومان گران شده است. این یعنی سکه در این بازه زمانی رشد ۲۲ درصدی را تجربه کرده است. در ابتدای پاییز هر قطعه سکه امامی ۴۴ میلیون و ۵۷۰ هزار تومان قیمت داشت که هماکنون به ۵۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تغییر کرده است.
عملکرد بازار سکه حاکی از آن است که هر قطعه سکه امامی در طول یک هفته گذشته یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان گران شده است. در بازه یک ماه آذر نیز هر گرم طلای ۱۸عیار افزایش بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی را تجربه کرده است.
کارشناسان معتقدند که روند قیمتها در حال حاضر هیجانی بوده و به این شکل تداومی نخواهد داشت. به گفته آنها هر سال در آستانه سال نو میلادی نوسانات ارز و طلا در کشور تجربه میشود؛ چرا که شرکتها میخواهند حسابهای خود را تسویه کنند.
همچنین با نزدیکی به فصل بهار نیز تقاضا برای دلار به علت سفرهای نوروزی افزایش مییابد. در کنار این دو عامل، اتفاقات سیاسی منطقه مانند موضوع سوریه نیز به افزایش نرخ دلار دامن زد؛ اما نباید در این میان از نقش دلالان و سفتهبازان غافل شویم.
یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در گفتگو با تسنیم افزایش قیمت دلار را هیجانی دانست و گفت: افزایش نرخ دلار مبنای اقتصادی ندارد و توسط دلالان با ایجاد جو روانی ایجاد شده است. به گفته او قیمت فعلی ارز همانطور که در معاملات توافقی هم کشف شده است، با توجه به متغیرهای اقتصادی حدود ۶۰ تا ۶۳ هزار تومان است.