کد خبر: 1238742
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۳
دولت چهاردهم در معرض آزمونی جدی در خصوص ناترازی گاز قرار دارد. در صورت تشدید تقاضای مصرف گاز در بخش خانگی، امکان افزایش ناترازی تا ۳۵۰ میلیون مترمکعب در روز نیز پیش بینی می‌شود.

جوان آنلاین: دولت سیزدهم دو اقدام افزایش تولید گاز، فرآورده‌های نفتی و بهینه‌سازی مصرف سوخت را برای رفع ناترازی انرژی در دستور کار خود قرار داد. با این حال و بر اساس گزارش‌ها با توجه به انباشت ناترازی‌ها در حوزه انرژی، میزان ناترازی گاز همچنان قابل توجه است.


در روز‌های سرد زمستان بیش از یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون مترمکعب نیاز به گاز برای پوشش مصرف خانگی، تجاری، اداری، صنایع، نیروگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و کشاورزی داریم که از این رقم در بیشترین میزان، امکان تأمین ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز را برای مصارف داخلی داریم.


بر این اساس پیش بینی می‌شود که با حداقل ۳۰۰ میلیون مترمکعب ناترازی روزانه گاز در زمستان مواجه باشیم. بخشی از این ناترازی با افزایش عرضه و بخشی دیگر با مدیریت مصرف امکان پذیر است.


حدود ۷۰ درصد میزان تأمین گاز از میدان پارس جنوبی صورت می‌گیرد. در شرایطی که امکان تولید روزانه ۷۳۰ میلیون مترمکعب گاز از میدان مشترک پارس جنوبی فراهم است بیشترین میزان تولید روزانه گاز از این میدان به ۷۰۷ میلیون مترمکعب رسید.


اگر میزان تولید گاز از فاز ۱۱ افزایش یابد، تعدادی از چاه‌های سکوی ۱۳A و خط لوله جدید فاز ۱۶ امکان افزایش روزانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز تا زمستان از پارس جنوبی وجود دارد.


حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب گاز نیز از دیگر میادین کشور از جمله میادین نفت مرکزی تولید می‌شود و در مجموع با احتساب تولیدات پارس جنوبی، حدود یک‌میلیارد مترمکعب گاز ترش تولیدی روزانه کشور، پس از شیرین‌سازی به حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین قابل استفاده تبدیل شده و به شبکه سراسری تزریق می‌شود.


علاوه بر این، امکان تأمین روزانه ۳۰ میلیون مترمکعب گاز از مخازن ذخیره‌سازی سراجه و شوریجه وجود دارد.


اگر قرارداد سوآپ سالانه ۱۰ میلیاردمترمکعبی گاز ترکمنستان به عراق تا پیش از زمستان اجرایی شود و شاهد تبدیل توافق ایران و روسیه برای انتقال گاز روسیه به ایران تا پیش از زمستان به قرارداد باشیم، امکان جبران بخشی از ناترازی گاز با استفاده از این دو قرارداد وجود دارد.


علاوه بر تمامی این راهکارها، اجرای طرح‌های بهینه‌سازی مصرف گاز از جمله جایگزینی بخاری‌های پرمصرف و بهینه‌سازی موتورخانه‌ها که شروع آن در دولت سیزدهم کلید خورده، می‌تواند جبران کننده بخشی از ناترازی زمستانه گاز با بهینه‌سازی مصرف در بخش خانگی باشد.


عرفان افاضلی، دبیر کل فدراسیون صنعت نفت در این زمینه گفت: باید ظرفیت ذخیره‌سازی گاز طبیعی را بالا ببریم چراکه در حال حاضر ظرفیت ذخیره‌سازی گاز طبیعی در کشور ما نسبت به میانگین جهانی بسیار کم است و این موضوع باتوجه به اینکه ناترازی تولید و مصرف در کشور ما فصلی بوده؛ حائز اهمیت است.


وی افزود: در خصوص بحث بهینه‌سازی و کاهش مصرف انرژی توجه ویژه به افزایش راندمان تجهیزات و وسایل گازسوز بسیار حائز اهمیت است از جمله اینکه طرح بخاری‌های گازی و تعویض بخاری گازی فرسوده با بخاری‌های گازی گرید A را دولت جدید مدنظر قرار دهد و با جلب سرمایه گذاری‌هایی که در حال حاضر موجود هستند و این امکان را دارند نسبت به تعویض ۲۱ میلیون بخاری گازی گرید F و G در کشور با بخاری‌های گازی گرید A اقدام کند و با جلب سرمایه‌گذاری‌هایی که در حال حاضر هم موجود است و این امکان را دارند نسبت به تعویض ۲۱ میلیون بخاری گازی گرید F و G در کشور با A اقدام کند.


همچنین نماینده مردم نهبندان در مجلس نیز معتقد است که بخش قابل توجهی از «ناترازی گاز» با ذخیره‌سازی قابل مدیریت است.


مصطفی نخعی با بیان اینکه در برنامه هفتم احکام خوبی در حوزه انرژی برای رفع ناترازی‌ها و اصلاح زیرساخت‌ها مصوب کردیم بیان کرد: یکی از احکام برنامه هفتم توسعه به ذخیره‌سازی گاز بازمی‌گردد. امروز متوسط ذخیره‌سازی گاز در دنیا ۱۱ درصد کل مصرف گاز است و در کشور‌های اروپایی و پیشرفته بالای ۲۰ درصد ذخیره‌سازی انجام می‌شود، اما در کشور ما ذخیره‌سازی گاز یک و نیم درصد است.


نماینده مردم نهبندان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بخش قابل توجهی از ناترازی گاز با ذخیره‌سازی قابل مدیریت است و بهینه‌سازی موضوع مهمی است که باید با جدیت دنبال شود. ما تشکیل حساب بهینه‌سازی مصرف انرژی را در قانون پیش‌بینی کردیم و باید مورد توجه باشد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار