جوان آنلاین: رشد جذب سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز ایران و همچنین رشد اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۲ به پشتوانه همین مسیر بازطراحی تجارت نفت خام ایران مبتنی بر بازارسازی شبکهای در مینی ریفاینریهای شرق آسیا و همچنین مقاصد جدید صادراتی نفت خام ایران در امریکای جنوبی و کشورهای عضو پیمان شانگهای بوده است که این سرمایهگذاریهای غیردولتی به همراه سرمایهگذاری مستقیم دولت در صنعت نفت و گاز در نهایت منجر شد؛ تعداد ۱۳۲ طرح کلان ناتمام به ارزش ۵/۲۸ میلیارد دلار، تکمیل شده و همچنین عملیات اجرایی ۵۰ طرح کلان جدید به ارزش ۵/۴۷ میلیارد دلار آغاز شده است.
دولت سیزدهم تحت ریاست جمهوری شهیدرئیسی دورهای از پیشرفت چشمگیر را در چشمانداز تجارت انرژی ایران رقم زده است که با رویکرد دیپلماسی فعال انرژی تقویت شده است. این تمرکز کمک قابل توجهی به رشد اقتصادی کشور، حتی در بحبوحه چالشهای مداوم تحریمهای غرب، کرده است. این یادداشت در ادامه به بررسی روندهای کلیدی، دستاوردها و مسیرهای طی شده در زمینه تقویت دیپلماسی انرژی ایران، در دوره شهیدرئیسی میپردازد و تأثیر آن بر رشد اقتصادی، سرمایهگذاری و تجارت کلی انرژی کشور را بررسی میکند.
رشد تولید و تجارت نفت و گاز سنگ بنای توسعه اقتصادی ایران در دولترئیسی بوده است. موفقیت دولت در جذب ۱۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری به پشتوانه این رشد اقتصادی و مسیر دیپلماسی فعال انرژی دولت شهیدرئیسی انجام شده است. ورود سرمایهگذاری در بالادست صنعت نفت و گاز ایران به افزایش ظرفیت تولید و پیشرفتهای فناوری در بخش انرژی، کمک ویژهای کرده است. این سرمایهگذاریها همچنین فرصتهای جدید برای توسعه اقتصادی ایجاد کرده، فعالیتهای اقتصادی را تقویت کرده و به تثبیت ذخایر ارزی کشور کمک شایانی خواهد کرد. تمرکز دولت سیزدهم با ریاست جمهوری شهیدرئیسی بر جذب سرمایهگذاریهای غیردولتی و خارجی نهتنها باعث افزایش تأمین مالی پروژههای صنعت نفت و گاز کشور شده بلکه انتقال فناوریها و تخصصهای روز را به صنعت نفت ایران وارد کرده است. این رویکرد مهم دولتسیزدهم در زمینه تمرکز بر توسعه برداشت از میادین نفت و گاز کشور به خصوص با اولویت میادین مشترک، با استفاده از آخرین پیشرفتهای فناوری، توانایی ایران را برای تولید محصولات نفت و گاز با بازدهی تولید بالا و همچنین افزایش درآمدهای ارزی کشور از محل استفاده از منابع جدید تولید شده، افزایش دادهاست. این حرکت مهم و راهبردی در جذب سرمایهگذاران خارجی، ایران را به عنوان یک بازیگر رقابتیتر در بازار جهانی انرژی نیز تبدیل کرده است. رشد جذب سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز ایران و همچنین رشد اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۲ به پشتوانه همین مسیر بازطراحی تجارت نفتخام ایران مبتنی بر بازارسازی شبکهای در مینی ریفاینریهای شرق آسیا و همچنین مقاصد جدید صادراتی نفت خام ایران در امریکای جنوبی و کشورهای عضو پیمان شانگهای بوده است که این سرمایهگذاریهای غیردولتی به همراه سرمایهگذاری مستقیم دولت، در صنعت نفت و گاز در نهایت منجر شد؛ تعداد ۱۳۲ طرح کلان ناتمام به ارزش ۵/۲۸ میلیارد دلار تکمیل شده و همچنین عملیات اجرایی ۵۰ طرح کلان جدید به ارزش ۵/۴۷ میلیارد دلار آغاز شده است.