جوان آنلاین: خطر پیری جمعیت و کاهش رشد فرزندآوری در کشور به مرز هشدار رسیده و گاهی آمارهای ارائه شده از سوی مسئولان بسیار نگران کنندهتر از یک هشدار است.
به گفته صابری، رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت روزانه حداقل هزار سقط در کشور اتفاق میافتد که تنها ۱۰ مورد آن قانونی است. در این آمار یک واقعیت هولناک پنهان است. با یک حساب سرانگشتی اگر ۹۹۰ را در تعداد روزهای سال ضرب کنیم با عدد خیره کنندهای روبهرو میشویم!
ما سالانه ۳۶۱هزارو ۳۵۰ نفر سقط غیرقانونی در کشور داریم. با توجه به اینکه یکمیلیون تا یکمیلیونو ۲۰۰هزار نفر موالید در کشور وجود دارد میتوان گفت تقریباً یکسوم تولدها در کشور از دست میرود!
رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت معتقد است که سقط جنین در ۱۰ سال اخیر در ایران روند افزایشی داشته است (آمار دقیقی از سقط جنین در دست نیست، چون عمده دلیل این اتفاق تلخ به صورت زیرزمینی و غیرقانونی صورت میگیرد. آمار سقط جنین در کل دنیا همیشه تخمینی سنجیده میشود و آمار دقیق و مستندی برای این مسئله وجود ندارد).
تا به حال شده است در کنار تمامی مشوقهایی که برای زوجین جهت فرزندآوری اعم از وام و تسهیلات که در نظر گرفتهایم به این مورد هم توجه کنیم که چه میشود که یک زوج تصمیم میگیرند خودخواسته و در منزل و با یک قرص که به راحتی هم در دسترس است اقدام به سقط جنین خود کنند.
برخی دلایل سقط
۱- نخواستن فرزند بیشتر (که این عامل تحت تأثیر شعارهای کاهش جمعیتی در سالهای گذشته بوده است)
۲- مسائل اقتصادی
۳- بد موقع بودن بارداری
که هر کدام به ترتیب ۴۰، ۲۱ و ۲۰ درصد در اقدام به این عمل نقش دارند.
سقط در بارداری فرزند اول ۲۰درصد، سقط در بارداری فرزند دوم ۹/۲۴ درصد، سقط در بارداری فرزند سوم ۳/۲۸ درصد، سقط در بارداری فرزند چهارم ۳/۱۰ درصد و سقط در بارداری فرزند پنجم ۸/۸ درصد بوده است، این افراد نیز هنگام بارداری برای فرزند ششم به بعد متقاضی سقط جنین بودهاند.
این ارقام تعداد انسانهایی هستند که میتوانند متولد شوند و در آینده کشور در راستای رشد و پویایی نقش ایفا کنند.
بیشتر مردم تصور میکنند جنین در زیر سه ماه روح ندارد و سقط کردن آن از لحاظ شرعی قتل نفس محسوب نمیشود در صورتی که این تصور و باور عمومی صحیح نیست بلکه جنین از همان ابتدا روح دارد و در چهار ماهگی به صورت کامل روح در آن دمیده میشود.
احکام سقط جنین در اسلام
از دیدگاه اسلام درباره حرمت سقط جنین که دارای روح است بین مذاهب شیعه و سنی اختلاف نظری وجود ندارد.
بنا به نظر تمامی فقهای شیعه امامیه سقط جنین از زمان استقرار نطفه در رحم حرام است و این حکم در تمامی مراحل تطور جنین جاری است. اکثر فقها به استناد آیات قرآن و احادیث امامان شیعه این عمل را به طور مطلق حرام میدانند. آیات ۹۳ سوره نساء، ۲۳ سوره مائده، ۱۵۱ سوره انعام و ۶۸ سوره فرقان آیاتی هستند که مبنی بر آنها سقط جنین یکی از مصادیق (قتل نفس) به شمار میآید. آیات ۱۵۱ سوره انعام و ۳۱ سوره اسراء به طور ویژه بر حرام بودن کشتن اولاد و فرزندان تأکید دارد و والدین را از کشتن آنها منع میکند. در سقط جنین در مراحل مختلف جنینی در اسلام دیههایی مقرر شده که نشان از اهمیت دادن اسلام به کرامت انسان و ممنوعیت سقط است، بنابراین در آرای برخی فقهای شیعه ساقط کردن جنین پیش از دمیده شدن روح مصداق قتل نفس و جنایت است و در مواردی شامل حکم قصاص نیز میشود.
حال با تمامی این محدودیتهایی که برای عدمسقط جنین وجود دارد، از نظر دینی و روایی و فقهی جای تأمل است که چرا این تفکر اشتباه تبدیل به باور عمومی شده و سالانه بالغ بر هزار نوزادی که میتوانند متولد شوند و در این بحران جمعیتی گرهگشا باشند بنا به دلیل نادرست سقط میشوند.
اینجا میتوان به نقش حوزههای علمیه جهت ابهامزدایی از این حکم و روشنگری کردن برای عدمسقط جنین و مرتکب نشدن گناه کبیره قتل نفس اشاره کرد که فعالان فرهنگی حوزوی میتوانند در مراکز نفس که به تازگی برای فرهنگسازی سقط عمدی جنین راه اندازی شده است، همکاری کنند.
آسیبهای سقط جنین برای مادر
نکته دیگری که مطرح است اینکه بدانیم با توجه به تمامی اطلاعاتی که در بحث تنظیم خانواده درمراکز بهداشت و بعضاً رسانهها به خانوادهها داده میشود، هنوز خیلی از زوجین اطلاعات درستی از روشهای جلوگیری سالم ندارند و بعضاً جنین خود را به دلیل اینکه زودتر از زمانی که مدنظر داشتهاند باردار شدهاند و به دلایل اقتصادی یا دلایل شخصی توانایی پذیرش فرزند را ندارند، سقط میکنند و این کار بدون توجه به آسیبهایی که ممکن است در آینده به آن مبتلا شوند اتفاق میافتد و مهمترین آسیب، آسیب به سلامت جسمی و روانی مادر است که عبارتند از:
* سقط ناقص: سقط ناقص زمانی رخ میدهد که بافت جنین یا سایر محصولات بارداری به طور کامل از رحم خارج نشود.
* عفونت
* آسیب به رحم و دهانه رحم
* چسبندگی رحم
* سوراخ شدن رحم
* خونریزی شدید و به دنبال آن کمخونی
* ۸ شوک باکتریال
* آسیب به اندامهای داخلی
* افسردگی
* تغییرات خلق و خو و مشکل در تمرکز
* ناباروری
تمام مشکلات جسمی که عنوان شد در نهایت ممکن است به ناباروری ختم شود! که ناباروری ناشی از سقط جنین باز هم هزینههای دیگری را چه برای خانواده و چه برای حاکمیت از نظر حمایت جهت درمان ناباروری طبق قانون مترتب میکند!
آیا بهتر نیست در بحث فرزندآوری و تأمین نیروی انسانی در آینده در کنار تشویق و تبلیغ خانوادههای پرجمعیت کمی هم به بحث سقط جنین پرداخته شود و بیشتر مورد بررسی قرار گیرد که چه بسا تأثیرگذاری آن بیشتر باشد که هم از قتل نفس و ارتکاب گناه کبیره جلوگیری میشود و هم به تولد نوزاد میانجامد و هم در ادامه سقط ناباروری و مشکلات مربوط به آن را برای زوجین به همراه ندارد.