کد خبر: 1289406
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۵:۰۰
به بهانه انتشار نخستین جلد از یادداشت‌های جلال‌آل‌احمد
پس از گذشت بیش از یک قرن از تولد زنده‌یاد جلال آل‌احمد (۱۳۰۲ ـ ۱۳۴۸) نویسنده، روزنامه‌نگار، مترجم و نظریه‌پرداز اجتماعی ـ فرهنگی و در آستانه یکصدمین سال انتشار روزنامه اطلاعات، جلد اول کتاب یادداشت‌های روزانه جلال‌آل‌احمد منتشر شد
شاهد توحیدی

جوان آنلاین: گویی جلال آل‌احمد تمام شدنی نیست. نویسنده‌ای که ۵۵ سال پیش سر بر خاک مسجد فیروزآبادی شهرری گذاشت، اما سخن از زندگی و زمانه او به پایان نرسید. او اساساً چه در دوران حیاتش و چه در مقطع ممات در کانون توجه و بگومگوی محافل اندیشگی و روشنفکری قرار داشت و به رغم خواست مخالفان هرگز از افق نقض و ابرام محو نشد. حالا پس از این همه، تازه از جلد نخست یادداشت‌های روزانه‌اش رونمایی می‌شود. این تذکار نیز بی‌مناسبت نیست که بخشی از یادداشت‌های جلال در آغاز دهه ۳۰ مورد سرقت قرار گرفت و این مجموعه، حاصل نگاشته‌های او از ۱۸ مرداد ۱۳۳۴ به بعد است. شاید بتوان شمایی از گزارش‌های مسروقه را در مجلدات نخستین «نامه‌های سیمین دانشور و جلال آل‌احمد» بازیافت. این روزنگاشت‌ها به همت محمدحسین دانایی تدوین شده و انتشارات اطلاعات، آن را روانه بازار کتاب ساخته است. تارنمای ناشر در اشارتی مجمل، محتوای کتاب را اینگونه  بازنمایانده است:
«پس از گذشت بیش از یک قرن از تولد زنده‌یاد جلال آل‌احمد (۱۳۰۲ ـ ۱۳۴۸) نویسنده، روزنامه‌نگار، مترجم و نظریه‌پرداز اجتماعی ـ فرهنگی و در آستانه یکصدمین سال انتشار روزنامه اطلاعات، جلد اول کتاب یادداشت‌های روزانه جلال‌آل‌احمد منتشر شد. جلال آل‌احمد نقش ممتازی در شکل‌گیری ادبیات متعهد ایران در سال‌های پایانی عمر خود و حتی دهه‌ها پس از درگذشتش دارد. او در زندگانی کوتاه خویش، فضا‌های متفاوتی را تجربه کرد: از نظریات نوگرایانه و نگاه نقادانه به مذهب تا فعالیت‌های سیاسی و همکاری با احزاب در دهه‌های ۲۰ تا ۴۰ شمسی و نیز ایفای نقش در تحولات فکری و فرهنگی جامعه. در بررسی سیر تحولات فکری و فرهنگی آل‌احمد به این واقعیت پی می‌بریم که ما با یک جلال روبه‌رو نیستیم. نه می‌توان و نه باید جلال آل‌احمد را در یک ساحت معرفی و خلاصه کرد. تجسم این ویژگی‌ها در یادداشت‌های روزانه او نمایان‌تر است و از لابه لای این دست‌نوشته‌ها، می‌توان ویژگی‌های شخصیتی جلال را بهتر شناخت. آل‌احمد در جایی از این روزنوشت‌ها، یادداشت‌هایش را پناهگاهی برای حرف‌هایش می‌داند و در جایی دیگر تأکید کرده که آثار باقیمانده از او از جمله یادداشت‌ها و سفرنامه‌ها با نظر بازماندگانش چاپ شود. یادداشت‌های روزانه در عین حال روایتگر فضای روشنفکری دهه ۴۰ و مناسبات کنشگران فرهنگ و هنر در آن دوران است که می‌توان به عنوان یک سند تاریخی به آن نگریست. پس از ارزیابی اصالت اثر و صحت انتساب دست‌نوشته‌ها به جلال که کپی نسخه‌ای از جلد اول آن در اختیار انتشارات اطلاعات قرار گرفت، نسبت به انتشار این مجموعه مبادرت به عمل آمد. ذکر این نکته ضروری است که بخش‌هایی از جلد اول کتاب، پیش از این به مناسبت صدمین سال تولد جلال آل‌احمد، به صورت پاورقی در روزنامه اطلاعات از شهریور ۱۴۰۲ تا اردیبهشت ۱۴۰۳ منتشر شد و مورد استقبال اهالی فرهنگ و ادب و خوانندگان گرامی قرار گرفت. جلد اول کتاب یادداشت‌های روزانه جلال‌آل‌احمد، یعنی دفترچه اول روزنوشت‌های او از ۱۸ مرداد ۱۳۳۴تا ۱۸ آذر ۱۳۳۷ را شامل می‌شود. چاپ اول این کتاب، در ۵۱۲ صفحه و قیمت ۴۰۰ هزار تومان از سوی انتشارات اطلاعات چاپ و روزانه بازار نشر  شده است....»

برچسب ها: کتاب ، جلال آل احمد ، فرهنگ
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها