جوان آنلاین: تاریخ پر شکوه جمهوری اسلامی ایران پس از قیام مردمی سال ۱۳۵۷ که به رهبری امام خمینی (ره) برگ زرینی در تمامی دوران پر عظمت تمدن ایرانیها بود، پر از روزهای مهم و حیاتی و اثرگذار بود. روزهایی که هر کدام به خودی خود میتواند مبدا و مقصد تاریخ یک کشور باشد. اما پس از انقلاب بهمن ۵۷ و حضور رهبری مانند امام خمینی (ره) دلیلی بود که در تاریخ ایران اسلامی پر باشد از روزهایی که دلیلی برای عزت نفس و افتخار و شکوه برای مردم یک کشور باشد.
در تاریخ بیش از ۴۶ ساله پس از پیروزی مردمی انقلاب اسلامی ایران روزهای مهم و تاریخی را داشتیم که در تقویم کشورمان ثبت شده است. روزهایی که هر کدام به نحوی قسمتی از تاریخ ایران اسلامی و اتفاقات پس از آن را روایت میکند. علاوه بر اتفاقات تاریخی که پس از انقلاب اسلامی ایران در سرگذشت کشورمان ثبت شده البته کم نبوده روزهایی که پیش از انقلاب اسلامی در تاریخ بزرگ ایران به عنوان اتفاقات تاریخی و انقلابی در کشورمان ماندگار شده است.
نهضت تنباکو اولین مقاومت فراگیر و در عین حال موفق مردم ایران در برابر قدرتهای استعماری بود و زمینه اصلی و پیشدرآمد انقلاب مشروطیت به شمار میرود.
علاوه بر این اتفاق کم نیست روزهایی که ملت ایران توانستند تاریخ خود را به نحوی عزتمندانه رقم بزنند. عزتی که با انقلاب اسلامی ایران رنگ و بویی دیگر گرفت.
از بازگشت امام خمینی به ایران و سخنان مهم ایشان در روز دوازده بهمن ۱۳۵۷ تا پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ۵۷ و آغاز جنگ تحمیلی در شهریور ۵۹ و همچنین تمامی پیروزیهای ۸ سال جنگ تحمیلی که روزهای مهمی برای ملت ایران بود، کم نیستند اتفاقاتی که در تقویم جمهوری اسلامی ایران به عنوان تاریخهای مهم و فراموش نشدنی یاد میشود.
اما مبدا و شاید مهمترین روز برای ایرانیها روزی باشد که همه پای صندوق رای رفتند، رای دادند و انتخاب کردند تا برای همیشه از زیر سایه حکومتهای پادشاهی که افتخارشان را مستعمره و زیر سایه قدرتهای جهانی بودن میدانستند، بیرون آیند و خودشان برای فرزندانشان و خاک کشورشان تصمیم گیری کنند.
دوازدهم فروردین همان روز مخصوص و همان مبدا و انتخاب تاریخی ملتی بزرگ بود که به میدان آمد و این بار حکومتی را انتخاب کرد که خود در آن نقش دارد و میتواند مستقل باشد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷، ضرورت تعیین نوع نظام حکومتی جدید احساس میشد و به دعوت امام خمینی (ره) همهپرسی حکومت جمهوری اسلامی ایران در روزهای ۱۰ و ۱۱ فروردین ۱۳۵۸ در سراسر ایران برگزار شد.
در بخشی از پیامی که حضرت امام (رحمةاللهعلیه) به مناسبت رفراندوم ۱۱ و ۱۲ فروردین صادر فرمودند، آمده است: «این رفراندوم چیزی است که همه ملت ما باید در آن شرکت کنند. من توصیه میکنم که همه ملت در این رفراندوم که سرنوشت ما، ملت ما و کشور و مذهب ما را تعیین میکند شرکت کنند...»
حضرت امام (ره) در این پیام فرمودند: «عموم مردم در انتخابات آزادند در اینکه به جمهوری اسلامی رای "نه" یا "آری" بدهند»
رفراندوم جمهوری اسلامی از ساعت ۸ صبح روز ۱۰ فروردین ماه ۱۳۵۸ در داخل و خارج کشور آغاز شد. روز اول انتخابات ازدحام جمعیت برای شرکت در همه پرسی به حدی بود که پیش از غروب ۱۰ فروردین ۵۸ امام خمینی (ره) دستور به تمدید زمان برگزاری انتخابات دادند.
سرانجام علیرغم برخی مشکلات، رفراندوم جمهوری اسلامی با استقبال بینظیر مردم که اولین انتخابات کاملاً آزاد را در طول حیات ایران را تجربه میکردند، برگزار شد و شامگاه ۱۱ فروردین پس از دو روز به پایان رسید. بر طبق منابع شمارش آرا حدود ساعت ۲ بامداد ۱۲ فروردین ماه به پایان رسید.
رفراندوم تاریخی با مشارکت تاریخی مردم ایران انجام شد و دوازده فروردین ۱۳۵۸ مردمی ایران با حضور و رایی قاطع آینده کشور خود را با دستان خودشان انتخاب کردند.
واجدان شرایط شرکت در انتخابات ۲۰ میلیون و ۸۵۷ هزار و ۳۹۱ نفر بودند که این تعداد ۲۰ میلیون و ۳۰۹ هزار و ۵۹۵ نفر در انتخابات شرکت کردند که با توجه به تعداد شرکت کنندگان حضور ۹۷ و ۳۴ صدم درصدی را در این انتخابات شاهد بودهایم.
نتایج این رفراندوم استثنایی بود و تا به امروز هم مانندی برای خود نداشت. مردم ایران در این روز با رای قاطع ۹۸/۲ درصدی خودشان فریاد زدند و ثابت کردند که برای استقلال و آزادی خودشان همه جانبه به میدان میآیند و نشان دادند که مردم ایران که تاریخی پر شکوه را یدک میکشند هیچ گاه مقابل دشمنان سر خم نخواهند کرد و استقلال خود را به هیچ چیز نمیفرشوند.
مقام معظم رهبری (دامظلهالعالی) در تبیین واژه جمهوری اسلامی چنین میفرمایند:
«جمهوری اسلامی، از لحاظ معنای تحت اللفظی بر دو پایه استوار است: یکی جمهور مردم؛ یعنی آحاد مردم و جمعیت کشور، اینها هستند که امر اداره کشور و تشکیلات دولتی و مدیریت کشور را تعیین میکنند، و دیگری اسلامی؛ یعنی این حرکت مردم، بر پایه تفکر اسلام و شریعت اسلامی است. این یک امر طبیعی است. در کشوری که اکثریت قریب به تمام آن مسلمان هستند، آن هم مسلمان مؤمن و معتقد و عامل، که در طول زمان، ایمان عمیق خودشان را به اسلام ثابت کردهاند و نشان دادهاند، در چنین کشوری، اگر حکومتی مردمی است، پس اسلامی هم هست.»
مقام معظم رهبری حضور گسترده مردم در یوم اللّه ۱۲ فروردین و رای قاطع آنان را رای اسلام و اندیشههای اسلامی برشمرده و میفرمایند:
مردم اسلام را میخواهند. این از روز اوّل گفته شد و در طول سالهای متمادی نیز تجربه گردید. امروز هم واضحترین حقیقت در نظام ما این است که آحاد و توده مردم از نظام حاکم بر کشور میخواهند که مسلمان باشد... و اسلام را در جامعه تحقق ببخشد. این حکومت و این نظام، با این نام در دنیا اعلام شد و تشکیل گردید. مردم هم رای دادند، و نام جمهوری اسلامی را حاکی از اسلام دانستند لذا آرایشان را به نام جمهوری اسلامی در صندوق ریختند.