جوان آنلاین: درست سه ماه از سقوط دولت بشار اسد میگذرد، موج نارضایتیها که سرکوب علویان هم در ذیل آن قرار دارد، بخشهایی از سوریه را به عرصه اعتراض و درگیری با نیروهای دولت احمد الشرع تبدیل کرد. حاکمان کنونی این کشور در جریان تقابل با معترضان، علاوه بر اعلام حکومت نظامی، با بهکارگیری انواع جنگافزارها اقدام به سرکوب معترضان کردند و دهها کشته بر جای گذاشتند.
سرکوب علویان، یکی از چالشهای دوران پسا اسد در سوریه است. از این رو، مجلس اسلامی علویان سوریه به تازگی برای برگزاری تظاهرات علیه دولت احمد الشرع ملقب به جولانی فراخوان داد. تبعیض علیه این اقلیت در کنار دیگر نارضایتیها باعث شد پنجشنبه شب، صدها نفر از مردم لاذقیه و طرطوس، علیه حاکمان دمشق و حملات عناصر وابسته به آنها در غرب سوریه به خیابانها آمدند و خواستار برکناری جولانی شدند. همچنین، منابع امنیتی وابسته به دولت جولانی در لاذقیه اعلام کردند که گروههای مسلح، عناصر وابسته به وزارت دفاع سوریه را در نزدیکی منطقه بیت عانا واقع در حومه لاذقیه هدف قرار دادند که به کشته شدن یکی از عناصر وزارت دفاع سوریه و زخمی شدن چند تن دیگر منجر شد. از سوی دیگر ساکنان شهر السویدا که در چند روز گذشته به دلیل توطئه صهیونیستها در جدایی این منطقه از سوریه، مورد توجه قرار گرفتهاند، علیه دولت الجولانی شعار سر دادند. منابع خبری گزارش دادند که دولت موقت سوریه در استان لاذقیه حکومت نظامی و منع آمد و شد اعلام کرد. بر این اساس، اداره امنیت عمومی استان لاذقیه اعلام کرد که از بامداد روز جمعه تا ۱۰صبح هرگونه رفت و آمد در این استان ممنوع است. این در حالی است که پیشتر و به دنبال اعتراضات مردمی در غرب سوریه، در شهر طرطوس تا امروز منع آمد و شد اعلام شده بود به طوری که دیروز فقط کسانی که قصد شرکت در نماز جمعه را داشتند، میتوانستند از خانه خارج شوند. امتحانات دانشگاههای طرطوس و لاذقیه هم به زمان دیگری موکول شد. استان حلب در شمال شرقی سوریه هم که در سالهای گذشته همواره یکی از گذرگاههای مهم تحولات این کشور بود، روز جمعه عرصه اعتراضات مردمی بود.
شکلگیری گروههای مقاومت
همزمان با این تحولات، گروههای جدیدی با هدف مبارزه با دولت کنونی سوریه، تشکیل شده که مهمترین آنها «تیپ سپر ساحل» و «شورای نظامی برای آزادی سوریه» است که فرماندهی آن را یک سرتیپ سابق ارتش سوریه به عهده دارد. «الیاس المر» مدیر مرکز مطالعات و مستندسازی «العربیالمشرقی» در گفتوگو با سایت خبری العهد، روند روی کار آمدن دولت احمد الشرع را نه یک انقلاب، بلکه کودتای از قبل برنامهریزی شده علیه نظام سوریه ارزیابی کرد. وی با بیان اینکه اقدامات جنایتکارانه انتقامجویانه در شهرهای مختلف سوریه به ویژه مناطق علوینشین و شیعه گسترش یافته است، افزود: «آنچه اکنون در سوریه رخ میدهد، واکنشی طبیعی به ظلمی است که ملت سوریه با آن روبهرو هستند. این اعتراضات، اولین اعتراض نیست، اما در مقایسه با اعتراضات قبلی بسیار جدیتر است.» گزارشها حاکی از این بود که مخالفان دولت سوریه، بر فرودگاه نظامی سطامو در غرب این کشور مسلط شدند. این فرودگاه، نقطهای است که نیروهای الجولانی طی روزهای پنجشنبه و جمعه از آن محل برای سرکوب مخالفان خود در استانهای ساحلی استفاده کرده بودند. همچنین تیپ کوهستان مقاومت مردمی سوریه نیز از تسلط بر همه مناطق مرزی این کشور با لبنان در غرب این کشور و منطقه الشیخ بدر در استان طرطوس خبر داد. منابع خبری گزارش دادند که مخالفان دولت موقت سوریه موفق شدند بر مقر فرماندهی نیروی دریایی در بندر لاذقیه نیز مسلط شوند. ویدئویی از یکی از معترضان سوری در رسانههای اجتماعی منتشر شده است که در انتقاد از وضع موجود میگوید: «جولانی برخلاف ادعایش نیروهای نظامی مختلف را منحل نکرد و این افراد، ما علویان را به مرگ تهدید میکنند. آیا جهان همچنان منتظر کشته شدن فرزندان سوریه خواهد بود؟» نیروهای وابسته به الجولانی در مناطق ساحلی سوریه، اقدام به اعدام میدانی غیرنظامیان میکنند. گمانهزنیها از تعداد کشتهها تا بعدازظهر جمعه، از کشته شدن ۱۰۰ نفر حکایت دارد. مرگ فرزند مرهف ابوقصره، وزیر دفاع جولانی در درگیریهای غرب سوریه یکی از اخباری است که هنوز صحت آن تأیید نشده است. در شبکههای اجتماعی ویدئوهایی منتشر شده که علاوه بر کشتارهای صورت گرفته از ضرب و شتم زنان و سالمندان به دست نیروهای جولانی حکایت دارد. حامیان جولانی، فقط طی ۲۴ ساعت، برای کنترل اوضاع از انواع تسلیحات از جمله بالگرد، موشک و توپ استفاده کردهاند.
واکنش صهیونیستها، ترکیه و سعودیها
از زمان سقوط دولت اسد، ارتش رژیم صهیونیستی با عبور از خط حائل بین منطقه اشغالی جولان با سرزمین اصلی سوریه، به ادامه اشغال مناطق نزدیک به جولان در استانهای درعا و قنیطره پرداخته است تا بر ناکامی در تحقق اهداف خود در غزه و جنوب لبنان سرپوش بگذارد و اخیراً هم تحرکاتی را در جهت تجزیه سوریه صورت داده است. منابع خبری گزارش دادند که همزمان با سرکوب ساکنان مناطق غربی سوریه، نظامیان اشغالگر رژیم صهیونیستی وارد مناطق جدیدی از استان قنیطره شدند و مسیر روستاهای جباثا الخشب و اوفانیا را قطع و در این منطقه اقدام به ایجاد یک پست ایست و بازرسی کردهاند. ساکنان شهر الحاره در استان درعا در جنوب سوریه برای مقابله با نظامیان اشغالگر رژیم صهیونیستی اعلام آمادگی کردند و با اعلام بسیج عمومی برای دفاع از شهر خود در مقابل اشغالگری رژیم صهیونیستی در مناطق مختلف این شهر تجمع کردند. از این رو، مسئولان محلی از طریق بلندگوهای مساجد خواستار تجمع و هماهنگی برای مقابله با اشغالگران شدند. در کنار تحرکات صهیونیستها، نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) که درگیری میان آنها و ترکیه، از زمان سقوط دولت پیشین سوریه خبرساز بوده است، الجولانی را مسئول درگیریها در ساحل سوریه دانسته و نسبت به قتلعام مردم سوریه به دست نیروهای وابسته به وی هشدار دادند. این هشدار در شرایطی مطرح شد که نیرو و تجهیزات ارتش ترکیه برای کمک به دولت سوریه در سرکوب مخالفان، از گذرگاه مرزی باب الهوی وارد سوریه شده است و وزارت خارجه ترکیه نیز روز جمعه با انتشار بیانیهای، «ایجاد تنش در شهر لاذقیه و هدف قرار دادن نیروهای امنیتی» را محکوم کرد. این وزارتخانه در بیانیه خود اعلام کرد که تنش در شهر لاذقیه و هدف قرار دادن نیروهای امنیتی احتمال دارد تلاشها برای دستیابی به وحدت و یکپارچگی و همبستگی در سوریه را از بین ببرد و تأکید کرد: «ما با تمامی اقداماتی که حقوق شهروندان سوری در رابطه با زندگی به همراه صلح و شکوفایی را تضییع کند، مقابله خواهیم کرد.» وزارت خارجه عربستان هم با صدور بیانیهای حمایت این کشور از دولت احمد الشرع را اعلام کرد و اقدامات هواداران بشار اسد را جرایم گروههای خارج از قانون خواند.