جوان آنلاین: رئیسجمهور ترکیه به دنبال اعلام آتشبس پ. ک. ک، از ورود به دورهای جدید سخن گفته است. این اظهارات پس از نمایش قدرت ترکیه در سوریه و اظهارات تند وزیر خارجه این کشور علیه ایران، رنگ و بوی خیالاتی را دارد که بر مبنای سودای قدرت عثمانی بنا شده است.
با سقوط دولت سوریه، ترکیه بیش از گذشته برای ایستادن بر قله اقتدار در منطقه خیز گرفته است. آنکارا این روند را نخست، با تشدید تحرکات خود در سوریه کلید زد و با گذر زمان، آن را به دیگر تحولات منطقه تعمیم داد. موضعگیری جنجالی گروه تروریستی پ. ک. ک، تازهترین مورد از این رشته اقدامات است. عبدالله اوجالان سرکرده پ. ک. ک که در ترکیه زندانی است، روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای از نیروهای خود خواست که سلاحشان را کنار بگذارند و این حزب را منحل کنند. اگرچه پ. ک. ک اعلام کرد که سلاح خود را زمین نخواهد گذاشت و این مسئله تنها در صورت حضور و آزادی عبدالله اوجالان حلوفصل خواهد شد، اما کمیته اجرایی آن، دیروز در اطلاعیهای خبر داد در راستای پذیرش خواسته اوجالان، این حزب از روز شنبه آتشبس اعلام میکند و به حملاتی که علیه این گروه انجام خواهد شد، پاسخ نخواهد داد. این گروه حملات مسلحانه خود به ترکیه را با هدف تأسیس کشوری مستقل برای کردها در سال ۱۹۸۴ آغاز کرد و طی سالهای گذشته در خطوط مرزی عراق همواره با نظامیان ترکیه درگیر بوده است. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه پس از اظهارات اخیر اوجالان گفت: «از روز پنجشنبه، مرحله جدیدی در زمینه تلاش برای رسیدن به ترکیهای عاری از ترور آغاز شده است که با ابتکار شجاعانه شریک ما در اتحاد خلق، رئیس حزب جنبش ملیگرا، آقای دولت باحچلی، آغاز شد و با موضع قاطع ما پیش رفت.» وی افزود: «ما فرصتی داریم تا گامی تاریخی به سوی هدف تخریب دیوار وحشت که بین برادری هزار ساله ما ساخته شده است، برداریم.» اردوغان در شرایطی چنین موضعگیری را داشت که نهتنها به حمایت کشورش از گروههای تروریستی اشارهای نداشت بلکه بنابر گزارش میدلایستنیوز، ارتش ترکیه پس از انتشار پیام صلح اوجالان، شش بار پایگاهها و مقرهای پ. ک. ک و مناطق مرزی اقلیم کردستان عراق را بمباران کرد.
لزوم تأکید بر نقش پر رنگ اسرائیل
ترکیه فقط در عرصه سوریه و در برابر کردها از موضع بالا سخن نمیگوید. روز جمعه، هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در گفتوگو با شبکه خبری الجزیره، پیکان انتقادات را متوجه سیاستهای منطقهای ایران کرد و گفت «ایران درسهای بسیاری را از رخدادهای شتابزده در مقطع جدید گرفته است» و اضافه کرد: «باید همبستگی منطقهای تقویت شود و زمان برای ادامه اشتباهات قدیمی مناسب نیست. باید منطقه از فرهنگ سطلهجویی از سوی یک کشور رها شود. کشورهای منطقه باید بنشینند و مشکلات میان یکدیگر را حل کنند و با یکدیگر همبستگی داشته باشند و امنیت و رفاه مشترک را تضمین کنند وگرنه عامل تهدید یکدیگر میشوند.» او در پاسخ به سؤالی درباره احتمال حمایت ایران از شبهنظامیان کرد سوری گفت: «درست نیست که تهران به سیاستهای قدیمی خود ادامه دهد. اگر میخواهد که باعث وضعیتی از نگرانی در کشور دیگری از طریق حمایت از یک گروهی شود، ممکن است که کشور دوم دست به حمایت از گروه دیگری در کشور نخست بزند. اگر میخواهید که مردم به خانه شما سنگ پرتاب نکنند، شما نیز به خانه مردم سنگ پرتاب نکنید.»
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در شبکه اجتماعی ایکس به این اظهارات پاسخ داد: «ندیدن دستهای آشکار و پنهان امریکا و اسرائیل در تحولات منطقه اشتباه بزرگی است. روشن است که به تعبیر وزیر امور خارجه ترکیه «منطقه باید از فرهنگ سلطهجویی یک کشور بر دیگران رها شود؛ نه عربها، نه ترکها، نه کردها و نه ایرانیها هیچیک نباید به دنبال تسلط بر دیگری، ایجاد مزاحمت یا تهدید باشند. اما اسرائیل چطور؟» وی ادامه داد: «در عرض چند روز پس از سقوط دمشق توسط نیروهای مورد حمایت ترکیه، اسرائیل حملات بسیار گستردهای علیه تأسیسات و زیرساختهای نظامی و دفاعی سوریه، و حتی مراکز علمی و تحقیقاتی آن کشور انجام داد و بیش از ۹۰ درصد آنها را نابود کرد. علاوه بر آن، اسرائیل مجدداً تمامی ارتفاعات جولان را تصرف کرده و با ادامه توسعهطلبی خود تا کنون بخشهای بزرگ و مهمی از خاک سوریه را به اشغال درآورده است. اسرائیل اکنون مهمترین منابع آبی سوریه را تحت کنترل دارد و مکرراً تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی این کشور را نقض میکند. این است دستاوردهای یک سیاست غلط برای مردم سوریه، فلسطین و کل منطقه.»
ایران؛ اولین مخالف کودتا علیه دولت ترکیه
بقایی با بیان اینکه ایران در پنج دهه گذشته به دنبال هیچ جاهطلبی منطقهای نبوده است، ادامه داد: «همه دغدغه ما حمایت از مردم فلسطین و پشتیبانی از آرمانهای آنان در مبارزه با اشغال و تجاوز و جلوگیری از سلطه اسرائیل بر منطقه بوده است. امروز موضوع فلسطین از همیشه زندهتر است و اسرائیل از همیشه منفورتر. اگر نبود خنجرهایی که از پشت زده شد، قطعاً اکنون کسی جرئت نمیکرد از کوچ اجباری مردم فلسطین از غزه و الحاق کرانه باختری سخن بگوید.» این دیپلمات ارشد کشورمان افزود: «جمهوری اسلامی ایران همواره از مقاومت پشتیبانی کرده، اما همزمان صادقانه با رفتارهای خلاف قانون و تروریسم مقابله کرده است. ما اولین کشوری بودیم که پرچم مبارزه با داعش و افراطگرایی خشن را با دست قهرمان ملی خود شهید سلیمانی بلند کردیم و آنان را در منطقه شکست دادیم. ما اولین کشوری بودیم که با کودتا علیه دولت ترکیه مخالفت و با آن مقابله کردیم. ما از جمله اولین کشورهایی بودیم که از کنار گذاشتن سلاح توسط پ. ک. ک استقبال کردیم و آن را گامی مهم در جهت تقویت امنیت در کشور همسایه خود ترکیه دانستیم.» بقایی تأکید کرد: «ما در مواضع اصولی خود ثابتقدم هستیم و هر روز از سیاستی به سیاستی دیگر تغییر موضع نمیدهیم.»