پیرو گزارش اخیر «جوان» با عنوان «مدیران دلار تثبیت شدند» که تأکید کرده بودیم «اگرچه عقلاً نمیتوان با استیضاح وزیر چند ماهه موافق بود، هرچند مستقیماً و کاملاً طرفدار افزایش نرخ دلار باشد و اگرچه رئیس بانک مرکزی نیز همهکاره بازار دلار نیست و فقط وزیر اقتصاد او را مسئول نرخ ارز میداند و همین رئیس بانک قبلاً عملکردی ثباتآفرین داشت و اکنون برعکس شده، اما آنچه دیروز در مجلس و ساختمان بانک مرکزی صورت گرفت، فقط تثبیت مدیران دلار بود، نه تثبیت خود دلار!» روابط عمومی وزارت اقتصاد جوابیهای ارسال و تأکید کرده است: اقتصاد ایران دورههای متعدد و مکرر تثبیت و جهش نرخ ارز را تجربه کرده است، هرچند نظام چندنرخی ارز موجبات بروز رانت و فساد را ایجاد میکند، اما شرایط خاص کشور موجب شد تا دولت از سال ۱۳۹۷ نظام چند نرخی را طراحی کند؛ نظامی که در عین مغایر بودن با اسناد بالادستی موجب بروز رانت و کماظهاری در صادرات و بیشاظهاری در واردات را فراهم کرده بود.
این در حالی است که بند (۱۹) سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر عدمایجاد بستر فساد در حوزه ارزی و تجاری، بند (ت) ماده (۲۰) قانون احکام دائمی و بند (الف) ماده (۴۴) قانون بانک مرکزی مبنی بر نظام ارزی «شناور مدیریت شده» و همچنین هدف کمی رشد متوسط سالانه صادرات غیرنفتی به میزان ۲۳درصد مواردی است که مدیریت بازار ارز در مغایرت با آنها شکل گرفته بود. تعیین نرخ دستوری ارز در سامانه نیما، مشکل بازگشت ارز صادرکنندگان غیرعمده در چرخه رسمی ارزی به دلیل نرخ دستوری نیما، تعدد نرخهای رسمی، توزیع رانت، ایجاد بستر فساد و انفعال در رهبری قیمت در بازار غیررسمی، آسیبهایی بود که دولت را ناچار به اصلاح سیاستهای ارزی میکرد. حداقل کردن نرخهای ارز موجود در نظام رسمی ارز کشور و کاهش فاصله نرخها و تغییر ساختار بازار متشکل ارزی به بستری برای کشف نرخ عمده اسکناس و به دستگرفتن رهبری قیمت از سوی بانک مرکزی راهکارهایی بود که حتی مجلس هم بر آنها تأکید کرده و پیش پای دولت گذاشته بود. همین الزامات بود که سران قوا را به ترسیم سیاستهای ارزی جدید سوق داد و به تبع سیاستگذاری مالی در هماهنگی با سیاستگذار پولی کشور کوشید تا در مسیر بازگشت به ریل قانون، مسیر دولت هموار شود.
ناگفته نماند که وزارت اقتصاد تلاش کردن در چارچوب وظایف قانونی خود، تأمین مالی غیرتورمی و تنوعبخشی به تأمین مالی تولید، عادلانهکردن و تحقق درآمدهای مالیاتی را دنبال کرد. برنامه پنجساله هفتم پیشرفت برای غلبه بر این بحرانها وظایفی را بر عهده وزارت اقتصاد قرار داده است که یکی از این موارد مربوط به تأمین مالی به عنوان یکی از مهمترین پیشنیازهای رشد اقتصادی است. بر همین اساس وزارت امور اقتصادی و دارایی در دولت چهاردهم در حوزه مدیریت مالی دولت بر تأمین مالی غیرتورمی و انضباط مالی متمرکز بوده است. ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺍﻣﻮﺭ ﺍﻗﺘﺼﺎدﯼ ﻭدﺍﺭﺍﯾﯽدﺭ ﺭﺍﺳﺘﺎﯼ ﺗﮑﺎﻟﯿﻒ ﻣﺤﻮﻟﻪ ﻣﺒﻨﯽ ﺑﺮ ﺗﺄﻣﯿﻦ ﻣﺎﻟﯽ ۷۰دﺭﺻﺪ ﺑﻮدﺟﻪ ﻋﻤﻮﻣﯽ دﻭﻟﺖ، ﻫﻤﻮﺍﺭﻩ ﺑﺎ ﭼﺎﻟﺶﻫﺎﯾﯽ دﺭ ﺣﻮﺯﻩ ﻭﺻﻮﻝ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻋﻤﻮﻣﯽدﻭﻟﺖ ﻣﻮﺍﺟﻪ ﺑﻮدﻩ ﺍﺳﺖ. ﭘﺲ ﺍﺯ ﺍﺳﺘﻘﺮﺍﺭدﻭﻟﺖ چهاردهم ﻭ تأﮐﯿﺪ ﺑﺮ ﮐﻨﺘﺮﻝ ﺭﻭﯾﮑﺮدﻫﺎﯼ ﺗﻮﺭﻣﯽ، ﺑﺎﻟﻄﺒﻊ ﻣﻮﺿﻮﻉ تأﻣﯿﻦ ﻣﺎﻟﯽ ﻏﯿﺮﺗﻮﺭﻣﯽ ﻭ ﺍﺟﺘﻨﺎﺏ ﺍﺯ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﭘﺎﯾﻪ ﭘﻮﻟﯽدﺭ تأﻣﯿﻦ ﻧﺎﺗﺮﺍﺯﯼﻫﺎﯼ ﺑﻮدﺟﻪ دﺭ ﺍﻭﻟﻮﯾﺖ ﮐﺎﺭﯼ ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺍﻣﻮﺭ ﺍﻗﺘﺼﺎدﯼ ﻭداﺭﺍﯾﯽ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺖ. بررسی وضعیت تأمین مالی اعتبارات عمومی دولت نشان میدهد که ۶۶ درصد از منابع پیشبینی شده بودجه و هدفمندی یارانهها در سال ۱۴۰۳ در پنج ماهه فعالیت دولت چهاردهم تأمین مالی شده است. در همین حال در حالی که در چهار ماهه عمر دولت قبل تنها ۱۷ درصد منابع مصوب سال از بودجه عمومی تأمین شده بود، در پنج ماهه دولت چهاردهم ۴۸ درصد منابع تأمین شده و بهبود ۳۱درصدی داشته است.
رشد ۴۵درصدی بازار سرمایه و همچنین ۱۱۶همت نقدینگی به جای تزریق به بازارهای غیررسمی و ایجاد التهاب و شوک در آن بازارها به سمت صندوقهای طلا و معاملات گواهی سپرده شمش طلا در ماههای آغازین دولت چهاردهم گواهی بر کارنامه مثبت وزارت اقتصاد است. این تلاشها در شرایطی انجام شده که دولت در یک جنگ اقتصادی تمامعیار است که با آمدن ترامپ و اعمال تحریمهای بیشتر تشدید شده است، با این حال با توجه به اینکه شش ماه از عمر دولت گذشته، این ریلگذاری میتواند بهبود تدریجی شرایط را محقق کند.