جوان آنلاین: روز ۷ بهمن ۱۴۰۳ مسابقه پرسپولیس و تراکتور برگزار شد که حواشی آن پررنگتر از اصل بازی در رسانهها بازتاب یافت که یکی از آنها سردادن شعارهای زشت هواداران دو تیم علیه بازیکنان رقیب بود که فحشهای رکیک عدهای تماشاگرنما علیه بیرانوند دروازه بان تراکتور که قبلا سنگربان تیم پرسپولیس بود بیش از بقیه حاشیه ساز شد.
به گزارش فارس، الفاظی که حامیان واقعی پرسپولیس نیز از این الفاظ مبری هستند. این نوع شعاردادنها نه با فرهنگ غنی و کهن ما سنخیتی دارد و نه با دین و مسلک مردم بافرهنگ ایران زمین. اما در این مطلب کوتاه بر آنیم که ببینیم این حواشی تبعات قانونی نیز دارد یا خیر؟
به طور کلی مجازات توهین و فحاشی به افراد عادی این است که:
چنانچه به واسطه الفاظ رکیک، ناسزا، یا افترا صورت گیرد میتواند برای فرد مرتکب مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و یا جزای نقدی تا یک میلیون ریال را داشته باشد. مستند به ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی توهین به افراد عادی به معنای استفاده از الفاظ توهین آمیز، فحاشی و عبارات رکیک که به هر وسیلهای انجام شود، جرم تلقی میشود. این جرم میتواند به صورت شفاهی، کتبی، الکترونیکی یا از طریق هر رسانهای انجام شود. مجازات تعیین شده برای این جرم شامل شلاق تا ۷۴ ضربه یا جزای نقدی از یک میلیون ریال تا ده میلیون ریال است.
هدف از اعمال این مجازات، حفاظت از کرامت و حیثیت افراد و جلوگیری از ایجاد تنش و نارضایتی در جامعه است. اما اصل ماجرا اینجاست که بر خلاف عرف که فحاشی را به طور کلی تقبیح میکند، اما در این ماجرا انتصاب یک فحش و ناسزا به یک جمعیت غیر معین اصلا قابلیت رسیدگی ندارد. یعنی نمیتوانیم تمام هواداران را به مجازات محکوم کنیم. فضای احساسی موجود در ورزشگاهها برای ناسزا گویی به دیگران هیچ توجیهی ندارد.
لازم به ذکر است در برخی از فیلمها چهره ناسزا گویان به خصوص لیدرها مشخص است و باید دستگاههای مرتبط ورود جدی به این مسئله داشته باشند تا دیگر شاهد این قبیل از موارد نباشیم.