جوان آنلاین: صدای زنگ به گوش میرسد، اما اینبار زنگ کلاس درس نیست، بلکه زنگ خطر ریزش سقف و دیوار مدارس است. این زنگ خطر دلهره به جان دانشآموزان و خانوادههایشان انداخته، اما مگر مسئولان امر، مسئولیت تأمین سلامت دانشآموزان را بر گردن میگیرند؟!
مدارس قدیمی و البته فرسوده، یکی از مشکلات و معضلات آموزش و پرورش است که بارها منجر به ریزش بنای مدرسه شده و صدماتی را به دانشآموزان وارد کردهاست. حوادث و اتفاقاتی که به دلیل ناایمن بودن برخی از مدارس اتفاق افتاده، نشان از توجه به موضوع ایمنسازی مدارس قبل از وقوع فاجعه دارد، که اگر فکری برایش نشود معلوم نیست این ساختمانهای فرسوده چه زمانی بر سر دانشآموزان این مرز و بوم، آوار شود!
عمر مدارس رو به پایان است و هر ساله بخشی از این مدارس به دلیل عمر بالایشان به مدارس در معرض خطر اضافه میشوند. این یعنی حقوق دانشآموزان را نادیده گرفتهایم و عمده مسئولان نیز برایش چارهاندیشی نکردهاند. بیشک یک دانشآموز پیش از آنکه نیاز به آموزش باکیفیتی داشته باشد باید سلامت روح و روانش در کلاس درس تأمین شود، اما وجود مدارس ناایمن در شهرها و روستاهای مختلف مانع از تحقق این امر میشود.
حادثه در ۲ مدرسه
در اولین روز از سال تحصیلی جدید، ریزش سقف یک کلاس در هنرستانی در ارومیه باعث مصدومیت دو دانشآموز شد. روابط عمومی اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی با صدور اطلاعیهای در این رابطه نوشت: «به دنبال ریزش جزئی گچ سقفی یک کلاس در ارومیه، به اطلاع میرساند که اتفاق رخ داده تنها ریزش جزئی گچ سقفی کلاس بوده و مشکل خاصی از این بابت وجود نداشتهاست. به دنبال این اتفاق و مصدومیت جزئی دو تن از دانشآموزان، با حضور عوامل اورژانس اعلام شد که هیچ مورد نگرانکنندهای وجود ندارد.» (!) در حالی در این اطلاعیه آمدهاست که «مشکل خاصی وجود نداشته است.» که انگار نه انگار چنین حوادثی با جان و سلامت کودکان و نوجوانان مرتبط است. بعید است اگر چنین حوادثی در مدارس کشورهای پیشرو در آموزش رخ میداد، مسئولان آن چنین اطلاعیهای مینوشتند و سهم تقصیر خود را با عباراتی، چون «مشکل خاصی نیست» یا «ریزش سقف جزئی است» کمرنگ جلوه میدادند.
اما این آخرین حادثه در مهرماه نبود، چراکه چند روز بعد ریزش سقف مدرسهای در اصفهان، حادثهساز شد و پنج دانشآموز را راهی بیمارستان کرد. مدرسهای که ۴۰ سال قدمت داشت و معلوم نیست چرا ایمنسازی آن، پیش از حضور بچهها در مدرسه انجام نشدهاست. در این رابطه محمدرضا ابراهیمی، مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: «مقرر شد این مدرسه برای بهسازی و مرمت تخلیه شود و دانشآموزان برای تحصیل به دبیرستان دیگری منتقل شوند.» کاری که البته باید پیش از وقوع چنین حادثهای انجام میشد! این مقام مسئول همچنین دستور بررسی علل این حادثه را صادر کردهاست.
- مدارس غیردولتی هم در خطرند
معضل ناایمن بودن مدارس تنها مربوط به دولتیها نمیشود، چراکه برخی از مدارس غیردولتی نیز (که گاه شهریههای گرانقیمتی میگیرند) از نظر ایمنی شرایط مناسبی ندارند. به گفته حمید حدیدپور، کارشناس ایمنی بسیاری از مدارس غیردولتی برای ایمنسازی هزینهای نمیکنند. در صورتی که باید آتشنشانی همانطور که تمدید پروانه بیمارستانها را منوط به تأییدیه آتشنشانی کردهاست، ادامه فعالیت مدارس (اعم از دولتی و غیردولتی) را هم منوط به اخذ تأییدیه ایمنی کند. به گفته کارشناسان، باید سیستم اطفا و اعلان حریق در تمامی مدارس نصب شود، چراکه حفظ سلامت دانشآموزان در اولویت است و آموزشوپرورش باید سالانه بودجه لازم را برای ایمنسازی در نظر بگیرد و با کمک خیرین، نوسازی را به طور جدی در دستور کار خود قرار دهد.
هشداری که باید شنیده شود
هر چند تا امروز، عمده مسئولان پس از رخداد چنین حوادثی سعی کردند تا آن را به قدمت ساختمانها گره بزنند و از مسئولیت خود، شانه خالی کنند، اما سؤال اینجاست که چرا باید ساختمانهایی که قدیمی هستند و هر لحظه ممکن است دیوار یا سقف آنها فرو بریزد، به عنوان مدرسه انتخاب میشوند و دانشآموزان زیادی را برای حضور در کلاس درس ثبت نام میکنند؟ این پرسش مهمی است که باید بدان پاسخ داده شود؛ مسئله ایمنسازی مدارس در کدام درجه اهمیت در میان مسئولان وزارت آموزشوپرورش قرار دارد؟ اصلاً از نظر آنها ایمنی و امنیت دانشآموزان چقدر مهم است. آیا همین که هر سال در مدارس، حوادثی در اثر وجود خراب شدن دیوار و سقف و همچنین وسایل گرمایشی غیراستاندارد، منجر به مصدومیت دانشآموزان میشود، نمیتواند هشداری جدی برای آقایان مسئول باشد؟!