جوان آنلاین: رؤسای سازمان سیا و سازمان اطلاعات مخفی انگلیس با انتشار مطلبی مشترک در یکی از رسانههای غربی بر تداوم حمایت از کییف تأکید کردند. یک سناتور جنجالی جمهوریخواه امریکایی هم در همین راستا، یک بار دیگر حمایت از اوکراین را در جهت منافع سیاسی و اقتصادی امریکا ارزیابی کرد.
نیروهای روسیه به آرامی در شرق اوکراین پیشروی کرده و نیروهای اوکراینی بخشی از منطقه کورسک روسیه را اشغال کردهاند. همزمان ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین درخواست تجهیزات موشکی بیشتر از ایالات متحده و کشورهای غربی دیگر برای حمله به عمق خاک روسیه را مطرح کرده است. در چنین شرایطی، ویلیام برنز، رئیس سیا و ریچارد مور، رئیس سرویس اطلاعات مخفی انگلیس با انتشار مقالهای مشترک در فایننشالتایمز بر لزوم تداوم حمایتها از اوکراین تأکید کردند. این نخستین باری است که سران آژانسهای اطلاعاتی امریکا و انگلیس مقالهای مشترک نوشتهاند. دو مقام سیاسی عنوان کردند: «ماندن در کنار اوکراین در این دوره حیاتیتر از هر زمان دیگری است و پوتین در از بین بردن حاکمیت و استقلال اوکراین موفق نخواهد شد.» رؤسای اطلاعاتی امریکا و انگلیس با دست گذاشتن روی این موضوع که دستگاههای اطلاعاتی روسیه در سراسر اروپا کارزارهایی برای خرابکاری علیه این کشورها راه انداختهاند و سعی در استفاده نادرست از فناوری جهت اشاعه اطلاعات با هدف ایجاد اختلاف میان آنها دارند، خود را متعهد به همکاری برای خنثی کردن این اقدامات دانستند. سناتور لیندسی گراهام که پیشتر از جنگ اوکراین با تعبیر «سرمایهگذاری خوب» برای ایالات متحده یاد کرده بود، در دیداری با زلنسکی رویکردی مشابه برنز و مور را تأیید کرد و به روشنی از منافع کشورش در دفاع از اوکراینیها سخن گفت و تأکید کرد: «شما در تلاش هستید روسها را متوقف کنید تا ما مجبور نشویم با آنها مقابله کنیم. اوکراینیها نیازی به نیروی نظامی امریکا ندارند؛ آنها فقط سلاح میخواهند تا کشورشان را آزاد کنند.» وی همچنین افزود که اوکراین منابع معدنی ارزشمندی دارد که میتواند برای اقتصاد ایالات متحده مفید باشد. به گفته گراهام، «اوکراینیها روی مواد معدنی به ارزش یک تریلیون دلار نشستهاند که میتواند برای اقتصاد ما سودمند باشد. بنابراین من خواهان ادامه کمک به دوستانمان در اوکراین هستم.» در همین دیدار، زلنسکی نیز با تشکر از سناتور گراهام تأکید کرد که اوکراین همچنان به حمایت امریکا نیاز دارد.
وضعیت وخیم نظامیان اوکراینی
شش فرمانده و افسر اوکراینی که خواستند نامشان فاش نشود، در گفتگو با شبکه خبری «سیانان» از اوضاع نابسامان نیروهای اوکراینی پرده برداشتند و اعلام کردند که فرار و سرکشی، بهویژه در میان سربازان تازه استخدام شده در حال تبدیل شدن به یک مشکل گسترده است. یکی از فرماندهان به سیانان گفت: «همه سربازان بسیج شده مواضع خود را ترک نمیکنند، اما اکثریت این کار را انجام میدهند. وقتی نیروهای جدید اینجا میآیند، میبینند که چقدر شرایط دشوار است. آنها تعداد زیادی پهپاد، توپ و خمپاره دشمن را میبینند.» او افزود: «آنها یک بار به مواضع جنگی میروند و اگر زنده بمانند، دیگر برنمیگردند. آنها یا مواضع خود را ترک و از رفتن به جنگ خودداری میکنند، یا سعی میکنند راهی برای ترک ارتش بیابند.» آندری هورتسکی یک افسر نظامی اوکراینی گفت: «روزها طولانی است، آنها (سربازان) در یک گودال زندگی میکنند و شبانهروز در حال انجام وظیفه هستند. اگر نتوانند تیراندازی کنند، روسها دست برتر را خواهند داشت. صدای پیشروی آنها را میشنوند و میدانند که اگر شلیک میکردند، این اتفاق نمیافتاد.» با بدتر شدن وضعیت در میدان نبرد، تعداد فزایندهای از نیروها تسلیم شدند. بر اساس گزارش پارلمان اوکراین، تنها در چهار ماه اول سال ۲۰۲۴، دادستانها علیه تقریباً ۱۹هزار سرباز که پستهای خود را رها یا ترک کردهاند، دادرسی کیفری را آغاز کردند. سیانان در ادامه گزارش کرد: «این یک عدد خیرهکننده و به احتمال زیاد ناقص است. چندین فرمانده گفتند که بسیاری از افسران، فرار از خدمت و غیبت غیرمجاز را گزارش نمیکنند زیرا امیدوارند که سربازان را متقاعد کنند به صورت داوطلبانه و بدون مجازات برگردند.» این رویکرد به قدری رایج شد که اوکراین قانون را تغییر داد تا فرار و غیبت بدون مرخصی را در صورت ارتکاب برای اولین بار جرمزدایی کند. الکساندر سیرسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین در گفتگو با سیانان اذعان کرد که روحیه ضعیف در میان سربازان اوکراینی هنوز یک چالش است. او همچنین گفت بهطور مرتب به خط مقدم میرفته تا با سربازان آنجا ملاقات کند و هر کاری از دستش برمیآید، انجام دهد تا نیروها احساس بهتری داشته باشند.