جوان آنلاین: محمدصابر کرمبیگی، معاون فناوری پارک نفت و گاز گفت: دستاوردهای دانشبنیانی در افزایش تولید نفت و گاز بسیار مؤثر بود. به طور مثال، بهرهبرداری از فاز ۱۱ پارسجنوبی با اتکا بر توانمندیهای داخلی انجام شد. انتقال سکو که در این پروژه انجام شد، عملیاتی بسیار پیچیده به لحاظ فنی و مهندسی و بسیار پرریسک از نظر ملاحظات ایمنی و محیط زیستی بود. این اقدام، به واسطه توان داخلی و با عزم جهادی انجام شد و این اقدام پس از ۲۲ سال معطلی برای پیمانکاران خارجی، در دولت شهید رئیسی به دست پیمانکاران ایرانی به سرانجام رسید. شواهد نشان میدهد دولت سیزدهم عملکرد خوبی در صنایع نفت و گاز داشته است. افزایش ۶۳ درصدی تولید و ۴۰۰ درصدی فروش نفتخام مؤید این موضوع است. رشد ۳۰ درصدی فروش گاز به همسایگان نیز در سایه سیاستگذاریهای صحیح و به اجرا گذاشتن دیپلماسی انرژی فعال در منطقه به دست آمد.
در دولت شهید رئیسی از هر فرصتی برای بازارسازی به منظور فروش نفت و گاز کشور استفاده شد. تعامل با عراق و ترکیه و حفظ این کشورها به عنوان مشتریان گازی کشور در شرایطی صورت گرفت که کارشکنیهای بسیاری در این زمینه از سوی رقبا و معاندان وجود داشت. تلاشهایی صورت گرفت که گاز مورد نیاز عراق از منبع دیگری به جز ایران تأمین شود که خوشبختانه بر اثر دیپلماسی فعال انرژی که وزارت نفت به اجرا گذاشت، این کشور به عنوان مشتری گازی کشور حفظ شد.
علاوه بر فروش منابع هیدروکربنی کشور به صورت خام، دولت سیزدهم تلاش خود را در راستای توسعه ظرفیت پالایشی و صنایع پتروشیمی کشور نیز به کار گرفت. در همین ارتباط شاهد افزایش ۱۰ میلیون تنی ظرفیت پتروشیمی کشور هستیم.
معاون فناوری پارک نفت و گاز کشور در گفتگو با «جوان» در خصوص سیاستهای دولت سیزدهم در حوزه انرژی تصریح کرد: واقعیت این است که طی سه سال گذشته میزان تحریمها نسبت به قبل کمتر نشده و حتی بیشتر هم شده است. در این شرایط، با سیاستگذاریهای صحیح از جمله حمایت واقعی از دانشبنیانها و استفاده از دستاوردهای شرکتهای فناورمحور و دانشمحور توانستیم صنایع نفت و گاز را سرپا نگه داریم و امور را پیش ببریم.
وی ادامه داد: یکسری شرکتها به بومیسازی کمپرسورهای رفت و برگشتی برای جمعآوری گازهای همراه مبادرت کردند. جمعآوری گازهای همراه در شرایط تحریم تنها با تکیه بر توان دانشبنیانی کشور محقق شد. اراده دولت سیزدهم بسترسازی لازم را برای انجام این کار فراهم کرد.
کرمبیگی گفت: شنیدیم که کمیسیون انرژی مجلس قصد دارد در مورد پیگیری غفلت صورتگرفته در زمینه جمعآوری گازهای همراه در دولتهای قبلی اقدام کند. توقع ما هم همین است، زیرا گازهای همراه به لحاظ محیط زیستی آلودگی دارند و از سوی دیگر، عدمجمعآوری آنها به لحاظ مالی به کشور صدمه میزند. باید با دقت غفلتهای صورتگرفته را بررسی کنیم.
وی در خصوص افزایش ۱۰ میلیون تنی محصولات پتروشیمی کشور که در راستای تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی صورت گرفت، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه قیمت برخی اقلام پتروشیمی صادراتی کاهش پیدا کرد، وزارت نفت باید از طریق افزایش تولید یا توسعه زنجیره ارزش این مسئله را جبران میکرد. وزارتخانه در این زمینه عملکرد قابل دفاعی از خود به نمایش گذاشت، به نحوی که زمینه برای افزایش ظرفیت پتروشیمی کشور فراهم شد.
کرمبیگی گفت: با توجه به اینکه الان در کشور با ناترازی بنزین روبهرو هستیم، حمایت از پتروشیمیها و افزایش ظرفیت پالایش نفتخام کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. در همین راستا در دولت سیزدهم شاهد افزایش ۲۷۰ هزار بشکهای ظرفیت پالایش نفتخام در روز بودیم که مثبت ارزیابی میشود.
وی ادامه داد: با وجود بالا رفتن میزان مصرف بنزین در دولت شهید رئیسی کمبودی در جایگاهها مشاهده نکردیم و نیاز مردم رفع شد. این نتیجه بر اثر سیاستگذاری در زمینه افزایش ظرفیت تولید رخ داد. باید توجه داشته باشیم که ما تحت حملات شدید سایبری جایگاهها هستیم که با این موضوع نیز با درایت در دولت شهید رئیسی برخورد شد.
معاونت پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز کشور خاطرنشان کرد: عزم جدی در دولت سیزدهم برای تأمین فرآوردههای نفتی در کشور وجود داشت. در دولت شهید رئیسی، موضوع کرونا رفع شد و افزایش سفرها را شاهد بودیم، با وجود این برای تأمین نیاز مردم به بنزین مشکلی پیش نیامد.
کرمبیگی گفت: در دولت سیزدهم، علاوه بر اینکه سیاستهایی در راستای افزایش تولید فرآوردههای نفتی و مواد پتروشیمی داشتیم، در زمینه بالابردن سطح بهرهوری نیز اتفاقات خوبی رخ داد. به طور مثال، در پالایشگاه ستاره خلیجفارس طرحهای خوبی در زمینه جمعآوری گازهای همراه و توسعه آمونیاک تعریف شد. این سیاستها در راستای افزایش بهرهوری، افزایش تولید و تنوعبخشی به سبد زنجیره ارزش در صنایع پاییندست پتروشیمی بود.